Avoimuuden lisääntyminen yhteiskunnassa on hyvä asia

Avoimuusrekisterin tavoitteena on parantaa läpinäkyvyyttä ja vahvistaa luottamusta demokratiaan. Myös Alko yhteiskunnallisena toimijana on liittynyt rekisteriin ja raportoi avoimesti sidosryhmäyhteistyöstään.

Vuoden vaihteessa Suomessa tuli voimaan laki avoimuusrekisteristä. Rekisteriin ilmoitetaan eduskuntaan ja ministeriöihin kohdistuvasta vaikuttamistoiminnasta. Lainsäädännön tavoitteena on parantaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, torjua epäasiallista vaikuttamista sekä vahvistaa kansalaisten luottamusta valtionhallintoon ja demokratiaan.

Tietoa päättäjille päätöksenteon tueksi 

Myös Alko rekisteröityi avoimuusrekisteriin, sillä osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun omasta roolistamme ja alkoholin vaikutuksista yhteiskuntaan. Siitä vaikuttamisessa on kyse: yhteiskunnallisesta vuoropuhelusta, demokratiaan kuuluvasta prosessista, jossa päätöksentekijät ja valmistelijat kuulevat eri tahojen näkemyksiä esitysten sisällöistä ja vaikutuksista, ennen kuin poliitikot tekevät päätöksiä. Uskomme siihen, että dialogista hyötyvät kaikki. Sen myötä esimerkiksi päätöksentekijät saavat kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä esitysten vaikutuksista yritysten arkeen.

Alko on kaikkien suomalaisten omistama yhtiö ja haluamme, että päättäjät tuntevat, millaista toimintamme on tänä päivänä. Tehtävänämme on yli 90 vuoden ajan ollut alkoholin vähittäismyynti haittoja ennaltaehkäisten, ja tiedon tarjoaminen sidosryhmille on meille luonteva rooli. Alkoholi ei ole tavanomainen hyödyke ja siihen liittyy yhteiskunnallisia haittoja. 

Juuri nyt alkoholipolitiikassa tapahtuu paljon. Petteri Orpon hallitusohjelmassa on useita kirjauksia, jotka liittyvät alkoholipolitiikkaan, alkoholilakiin ja Alkoon. Olemme kevään aikana tavanneet edustajia kaikista hallituspuolueista, useimmista eduskuntaryhmistä sekä eri ministeriöiden virkamiehiä. 

Tapaamisten teemat liittyvät esimerkiksi Alkon perustehtävään, alkoholin myynnin vapauttamisen vaikutuksiin, alkoholin vastuulliseen kotiinkuljetukseen, alkoholihaittojen ennaltaehkäisyyn sekä alkoholipoliittisiin työkaluihin. Vuoropuhelu on ollut antoisaa ja toimivaa ja toivomme, että olemme voineet antaa päättäjille tarpeellista tietoa oikeaan aikaan päätöksenteon tueksi.  

Yhteiskunnallisella vuoropuhelulla pitkät perinteet

Yhteiskunnallista vuoropuhelua tai vaikuttamista on Alkossa ollut aina ja sidosryhmätyöstä on raportoitu Alkon vuosikertomuksissa. Olemme esimerkiksi perinteisesti kutsuneet vaalikauden aikana eduskuntaryhmät vierailulle tutustumaan Alkon toimintaan. Teemme konkreettista yhteistyötä muun muassa sosiaali- ja terveysjärjestöjen kanssa alkoholihaittoihin liittyen. Tapaamme säännöllisesti myös tavarantoimittajiamme, muita pohjoismaisia monopoleja sekä kansainvälisiä toimialajärjestöjä. 

Tunnistamme erityisen asemamme valtio-omisteisena monopolina myös osana sidosryhmätyötämme. Siksi meillä on kaikkia työntekijöitä koskevat eettiset periaatteet sekä vaikuttamisen periaatteet aukikirjoitettuna. Vaikuttamisen periaatteitamme päivitimme loppuvuodesta huomioimaan myös avoimuusrekisterin – sitoudumme noudattamaan jatkossa myös avoimuusrekisterin neuvottelukunnan edunvalvontaa koskevien suosituksia. 

Iiris Niinikoski

Kirjoittaja työskentelee Alkon yhteiskuntasuhdepäällikkönä ja tarkastelee työssään alkoholin vaikutuksia esimerkiksi kansanterveyden ja yhteiskuntapolitiikan näkökulmista.

#nofilter-blogitekstit