Vihreitä valintoja viiniostoksilla

Huoli maapallomme tilasta on herättänyt monet meistä miettimään, kuinka omissa kulutusvalinnoissaan voi ottaa ympäristöasiat huomioon. Esimerkiksi ruokavalintojen merkityksestä ympäristöön on keskusteltu paljon. Sen lisäksi, että juhlaillallisen tarjoilut voi pohtia ympäristön kannalta kestäviksi, voi myös viinin valita ympäristöystävällisyys edellä. Kun seuraavan kerran suuntaat juhlajuomaostoksille, nappaa mukaasi tämä kolmen kohdan muistilista.

1) Etsi hyllystä vihreät valinnat -merkintöjä

Tiesitkö, että ensimmäinen luomusertifioitu viini saapui Alkoon jo vuonna 1994? Nykyään Alkon valikoimasta voit löytää jo useita vihreät valinnat -merkintöjä: luomu, biodynaaminen, vegaaninen, alkuviini, paikallinen kestävän kehityksen sertifiointi sekä kevyempi lasipullo. Minkä tahansa merkinnän valitsetkaan, voit luottaa siihen, että viinintuottaja ottaa ympäristönäkökulmat huomioon ja noudattaa kestävän kehityksen periaatteita.

Ympäristömerkintä tai -sertifikaatti ei automaattisesti tarkoita sitä, että tuotteella olisi pienempi hiilijalanjälki. Positiivisia vaikutuksia syntyy sen sijaan esimerkiksi viinitilaa ympäröivän luonnon monimuotoisuudelle. Hiilijalanjälkeen voit vaikuttaa erityisesti viinipakkauksen valinnalla. Siitä lisää muistilistan seuraavassa kohdassa.

Tutustu tarkemmin vihreät valinnat -merkintöihin.

2) Pakkausvalinnalla on vaikutusta

Muoviroskan täyttämät meret ovat puhututtaneet viime aikoina kiivaasti. Vaikka muoville ja sen kertakäyttöisyydelle on syytä etsiä vaihtoehtoisia ratkaisuja, on muovipullo viinipakkauksena hyvinkin ympäristöystävällinen. Etenkin, kun sen muistaa kierrättää!

Ympäristön kannalta kuormittavin vaihtoehto on perinteinen lasipullo. Ilmastoystävällisempi valinta on esimerkiksi PET-muovipullo. Pienempi hiilijalanjälki johtuu etenkin muovin keveydestä lasiin verrattuna. Kuljetuksessa kuorman keveys on etu ja pienentää myös syntyviä päästöjä. Toisin kuin elintarviketuotteissa yleensä, viinipakkauksella on suurempi kuormitus ympäristöön kuin itse juomalla.

Alkon valikoimista löytyy myös kevyempiin lasipulloihin pakattuja viinejä. Samoin kuin muovipullossa, kevyemmän lasipullon hiilijalanjälki jää painonsa ansiosta pienemmäksi kuin perinteisessä lasipullossa. Kevyemmän lasipullon erotat omasta vihreät valinnat -merkinnästään.

Pienimmät ilmastovaikutukset juomalitraa kohden ovat tutkimuksen mukaan hanapakkauksella, kartonkitölkillä ja viinipussilla. Suuremmalle seurueelle isompi kertapakkaus onkin useaa erillistä pulloa ympäristöystävällisempi valinta. Jos taas yksi pullo riittää juhlavieraille, on silloin PET-muovipullo hyvä vaihtoehto. Oli pakkausvalintasi sitten mikä tahansa, muista laittaa materiaali takaisin kiertoon! Lue lisää kierrätyksestä muistilistan seuraavasta kohdasta.

Lue lisää pakkausmateriaalien ilmastovaikutuksista.

3) Palauta materiaali takaisin kiertoon

Vuonna 2018 pantillisten lasipullojen kierrätysaste oli 88 % ja muovipullojen 90 % (lähde: www.palpa.fi). Petrattavaa vielä löytyy, mutta varsin mallikkaasti me panttipullot kierrätämme! Kierrätyksen ansiosta luonnonvaroja säästyy, sillä palautuspulloista saatava kierrätysmateriaali hyödynnetään Palpan mukaan sekä uusien pullojen valmistuksessa että muiden tuotteiden raaka-aineena muilla teollisuuden aloilla.

Tiesitkö, että voit myös palauttaa viinipussit ja hanapakkausten sisällä olevat pussit valittuihin Alkon myymälöihin? Pusseista valmistetaan kierrätyspolttoainetta, jota hyödynnetään sementin valmistusprosessissa. Jos lähimpään Alkoosi ei viinipussien palautus onnistu, voi materiaalit laittaa hyötykäyttöön lajittelemalla ne oikeisiin jätejakeisiin.

Lue lisää viinipussien kierrätyksestä myymälöissä ja tarkat ohjeet viinipakkausten lajitteluun.

P.S. Jos vihreän viinivalinnan jälkeen kaipaat ideoita myös vastuullisiin juhlapöydän tarjoiluihin, löydät vinkkejä ja reseptejä esimerkiksi WWF:n Ruokaoppaasta. Millaisia muita ympäristöasioita huomioit juhlapöydässäsi? Jaa oma vinkkisi käyttämällä somessa tunnistetta #nofilter.

Maiju Sirviö

Kirjoittaja on Alkon vastuullisuusasiantuntija.

#nofilter-blogitekstit