Kuinka hyödyntää ylijääneet glögit?

Tuttu tilanne, joka monessa taloudessa aiheuttaa pulman: mitä tehdä ylijääneille glögeille?

Makea, mausteinen glögi sopii yllättävän moneen ruokaan ja glögijuomasta on olemassa lukuisia valmiita versioita sekä ohjeita itse tehtäviin glögeihin ja juomiin. Kyllästymisen vaaraa ei ole.

Glögin hukkaan heittämisen sijaan kannattaakin testata jotakin uutta ja yllättävää vanhasta, tutusta juomasta. Glögi piristää niin lihapadan kuin komistaa juustokakunkin. Hedelmäkakkuun glögikostutus tuo aivan uutta vivahdetta. Marmeladimakeiset hyötyvät glögistä niin värin kuin maunkin puolesta. Kirsikka- tai hedelmähilloke saa ryhdikkään, syvän maun glögilorauksesta. Voit tehdä glögistä myös herkullista glögigranolaa.

Kun maustat ruokia ja juomia glögillä, maistele ja lisää glögiä vähitellen, näin varmistat onnistuneen lopputuloksen.

Glögistä drinkkejä

Glögistä voi tehdä herkullisia drinkkejä, kuten glögikuohuviinidrinkin, jäisen spritz -glögijuoman tai kirsikkaisen glögisourin. Voit myös kokeilla jäädyttää glögistä pienet sorbettipuikot tai 'ice popsit'. Jäiset puikot voi tarjoilla aterian jälkeen ennen varsinaista jälkiruokaa tai vaihtoehtoisesti alkudrinkin sijaan.

Glögi maustaa lihapadat ja kastikkeet

Glögin mausteisuus antaa lihapadalle juuri oikean, pyöreän terän. Se tuo kastikepohjaan syvyyttä ja mureuttaa lihan punaviinin tapaan marinadissa.

Glögistä siirappia

Glögisiirapilla voi marinoida pakastemarjoja, maustaa juomia ja jälkiruokia, kuten italialaista panna cottaa. Makeisiin ruokiin sopivan glögisiirapin valmistaminen on helppoa. Glögi ja sokeri kiehautetaan kattilassa siirapiksi ja seoksen annetaan jäähtyä. Reilusta desilitrasta glögiä ja sokeria riittää siirappia neljään panna cotta -annokseen. Jos siirappi jämähtää, lisää siihen vettä lusikallinen kerrallaan. Jos käytät kovin makeaa glögiä siirappiin, kannattaa olla tarkkana sokerin määrän kanssa.

Pakastemarjat muuttuvat juhlavaksi jälkiruoaksi, kun marinoit niitä muutaman tunnin glögisiirapissa. Tarjoa marjaherkku kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Glögisiirappi maustaa mainiosti sinihomejuusto-päärynäsalaatin kastikkeen. Punaviiniglögistä ja sokerista tehty siirappi saa sopivaa kirpeyttä limetistä.

Piparipohjainen glögijuustokakku hurmaa joulupöydässä

Punaisesta glögistä valmistetusta kiilteestä syntyy perinteiselle juustokakulle upean jouluinen loiste ja maku. Tee glögijuustokakun pohja pipareista, täyte tuorejuustosta, valmiiksi maustetusta luumu-kaneli rahkasta ja vispikermasta. Appelsiinimehu ja -kuoriraaste tuovat täytteeseen pirteyttä, joka sopii hienosti yhteen glögin maun kanssa.

Glögisangriaa pikkujoulukauteen

Glögin pakastaminen onnistuu joko rasioissa tai jääpalamuoteissa seuraavaa vuotta varten. Glögijääpaloilla voit maustaa kylmän sangrian, jolla yllätät ensi vuoden pikkujouluvieraat.

Glögien kirjo on runsas

Jos yksi glögi kyllästyttää, kannattaa tutustua runsaaseen glögivalikoimaamme. Tarjolla on perinteisiä glögejä, vaaleita glögejä, roseeta, lakritsilla maustettuja, alkoholittomia ja alkoholillisia, marjaisia ja eksoottisia. Sokeri- ja alkoholipitoinen glögi säilyy avaamattomassa pullossa seuraavaan jouluun. Avattu pullo kannattaa käyttää sukkelasti, noin viikon sisään avaamisesta.

Itse tehtyä glögiä arvostetaan

Kuuma vaalea glögi maistuu joulukauden jälkeenkin talven juhlissa tai lämmikkeenä pakkasiltoina. Aromikas ja tavallista glögiä vähäsokerisempi vaalea sangriaglögi syntyy kuivasta valkoviinistä ja omenamehusta. Mausteikseen se saa sitruunankuorta, kanelia ja glögimaustetta. Kauniin juoman voi viimeistellä omenanlohkolla.