Grilla fisk – det gillar också Östersjön

Den rekordvarma sommaren har återigen fått våra stränder att drabbas av de tråkiga blågröna algerna som gör det omöjligt att simma. Östersjön hotas också av nedskräpning. Vi har samlat några vardagliga tips för hur var och en kan göra en insats för renare vatten.

1. Grilla fisk och grönsaker

Jordbruket är Finlands största enskilda källa till näringsutsläpp i vattendragen och Östersjön*. Matproduktionen orsakar cirka 60 procent av finländarnas genomsnittliga ekologiska fotavtryck på Östersjön. Enligt Finlands miljöcentral är det effektivaste sättet att minska sitt eget avtryck på Östersjön att konsumera mindre kött och ersätta köttet med naturfisk. Att äta mer inhemsk naturfisk förbättrar inte bara vattendragens tillstånd, fisken ger också ett välkommet tillskott av omega-3-fettsyror. Hur låter det med marinerad strömming på tre sätt, röding i örtslöja, eller japansk sik? Det är enkelt att fatta ansvarsfulla beslut vid fiskdisken med hjälp av WWF:s fiskguide. På sommaren är det också enkelt att välja säsongens grönsaker - dessutom är det miljövänligt och gott. Här hittar du de bästa grönsaksrecepten på Alko.fi – nästa gång kanske du tillreder saftiga auberginepizzor på grillen?

Räkna ut hur mycket dina konsumtionsvanor inverkar på Östersjöns näringsbelastning med hjälp av Östersjökalkylatorn (på finska).

2. Plogga för formen och rena stränder

Övergödning är utan tvivel det största hotet mot Östersjön, men också nedskräpning är ett verkligt problem. Ploggning kommer från orden plocka upp och jogging. Träningsformen uppfanns 2016 i Sverige som en reaktion på den ökande mängden plastskräp i naturen. När du ploggar kombinerar du löpning med böjningar och tänjningar som behövs för att plocka upp skräp. Lårmusklerna och Östersjön är tacksamma! De djärvaste kan prova på ploggning direkt ur Östersjön på en SUP-bräda.

3. Välj drycker vettigt

I motsats till livsmedel i allmänhet, inverkar vinets förpackning mer på produktens miljöbelastning än själva innehållet. Om miljön fick välja, skulle dryckerna förpackas i plast- eller kartongförpackningar eller i en så lätt glasflaska som möjligt. I Alkos nuvarande vinutbud ingår det till glädje för miljön 257 viner förpackade i lätt glasflaska.

4. Återvinn också pantfria förpackningar

Vinförpackningar med tappkran är klimatvänliga och praktiska att ta med till stugan eller båten. Från och med 2014 har Alko varit medlem i Baltic Sea Action Group som grundats för att rädda Östersjöns natur. Som ett led i vårt engagemang för att skydda Östersjön samlar vi i våra butiker i Nyland och Sydvästra Finland in innerpåsar från lådvin och vinpåsar för att återanvändas i cementtillverkning.  I synnerhet båt- och sommarstugefolket har hittat återvinningspunkterna. Tack vare Alkos kunder samlade vi ihop rekordmängden 3,7 ton vinpåsar i fjol.

Läs mer om återvinning av vinförpackningar.

 

Källor

*http://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Itameren_ravinnekuorma_edelleen_liian_su(47414)

Senaste #nofilter-blogginlägg