Tunnistettavan aromikas Sauvignon Blanc

Vaalea Sauvignon Blanc on klassikkorypäle, joka on levinnyt Ranskasta ympäri viinimaailman. Sen erityisyys piilee raikkaan vihreässä aromimaailmassa.

Sauvignon Blanc on todellinen lajikepersoonallisuus. Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna sanoo, että jo aloitteleva viininharrastaja oppii tunnistamaan sen.

”Sauvignon Blancista tekee erityisen sen helposti tunnistettava aromimaailma. Jos ihminen on kiinnostunut viineistä, Sauvignon Blanc on se, mistä kannattaa aloittaa. Se on rypäle, josta saa onnistumisen elementtejä helpommin kuin muista lajikkeista”, Vilkuna luonnehtii.

Katso kaikki Sauvignon Blanc -rypäleestä valmistetut viinit >

Millaisia aromeja sauvignon blanc -viineissä on?

Sauvignon blancien aromipaletissa on monipuolinen kirjo kesäisiä sävyjä.

”Päällimmäinen aromi on mustaherukka, on se sitten pensaan lehdet tai marjat”, Vilkuna kertoo.

Lajikkeen aromikkuutta voi myös kuvata kesäisen vihreäksi mielikuvalla, jonka jokainen tunnistaa: viini on kuin joisi vastaleikattua ruohoa.

Muita tyypillisiä aromeja ovat muut herukat, karviainen, nokkonen, tomaatinlehti, passionhedelmä, yrtit, parsa ja sitrushedelmät, kuten lime. Joskus mukana on pistävä elementti, jota kuvataan kissanpissan kaltaiseksi.

”Samalla tavalla kuin tallintausta voi olla viehättävä aromi punaviinissä, häivähdys kissanpissan aromia sauvignon blancissa voi lisätä vivahteikkuutta”, Vilkuna muotoilee.

mustaherukkapensas
Sauvignon blancien päällimmäinen aromi on mustaherukka.

Millaisia viinejä Sauvignon Blancista tehdään?

Suurin osa sauvignon blanceista on kuivia, raikkaan hapokkaita ja runsaan aromikkaita valkoviinejä.

Raikkaan tyylin lisäksi lajikkeesta tehdään jonkin verran myös tammitettuja versioita. Niitä on tullut perinteisesti Ranskan Bordeaux’sta, missä lajike yhdistyy klassisesti Sémillon-rypäleeseen.

Pääsääntöisesti sauvignon blancit ovat kuivia, mutta lajiketta käytetään myös makeisiin jälkiruokaviineihin. Niissäkin klassikot tulevat Bordeaux’sta, etenkin Sauternesin ala-alueelta, minkä lisäksi myöhään korjattujen rypäleiden late harvest -jälkiruokaviinejä valmistetaan muuallakin.

Valkoviinien lisäksi Sauvignon Blancin aromeja tapaa myös kuohuviineissä, joihin sitä käytetään esimerkiksi Uudessa-Seelannissa.

Missä Sauvignon Blancia viljellään?

Sauvignon blanceja tulee ympäri viinimaailman. Vilkunan mukaan tyyli on Euroopassa perinteisesti hillitty, uuden maailman viinimaissa taas runsaampi, vaikka poikkeuksiakin toki on.


Lloiren viinialueen kartta

Klassisimmat sauvignon blancit saadaan Ranskasta Loiren jokilaaksosta.

Sauvignon blancit Alkon valikoimassa

Alkon valikoimassa on noin 300 valkoviiniä, joihin on käytetty Sauvignon Blanc -lajiketta. Niistä vajaat sata tulee Ranskasta, joista monet Loiren klassikkoalueelta. Toiseksi eniten valikoimassa on Uuden-Seelannin sauvignon blanc -viinejä. Lajiketta käytetään myös makeisiin jälkiruokaviineihin.

Taina Vilkuna
Alkon tuoteviestintäpäällikkö ja Master of Wine Taina Vilkuna tietää viineistä lähes kaiken mahdollisen. Taina on ollut Alkossa töissä yli 30 vuotta ja nykyistä tuoteviestintäpäällikön pestiä hän on hoitanut vuodesta 2006 lähtien. Taina on erittäin kysytty ja pidetty asiantuntija niin Alkossa kuin Alkon ulkopuolella. Suurimmat innostuksen väristykset hänelle antaa samppanja ja sen rikas makumaailma.

Klassikot Ranskan Sancerre, Pouilly-Fumé ja Uuden-Seelannin Marlborough

Klassisimmat sauvignon blancit saadaan Ranskasta Loiren jokilaaksostaSiellä etenkin Sancerren ja Pouilly-Fumén alueet ovat kuuluja elegantista tyylistään.

Toinen, myöhemmin asemansa saavuttanut klassikko on Uuden-Seelannin Eteläsaaren pohjoisosassa sijaitseva Marlborough’n viinialue.

Loiren sauvignon blancille on tyypillistä yrttisyys ja mineraalisuus. Siinä voimakkaat aromit eivät ole niin hallitsevassa asemassa kuin Marlbourough’n runsaassa tyylissä”, Vilkuna kuvailee.

Marlboroughin viinialue

Marlboroughin viinialue sijaitsee Uuden-Seelannin Eteläsaaren pohjoisosassa

Sauvignon Blanc on suosittu rypäle myös muualla maailmassa

Sauvignon Blancia viljellään myös monissa muissa maissa. Pohjois-Italiassa tyyli on eräänlainen Loiren ja Uuden-Seelannin välimuoto. Samoin Kaakkois-Itävallan Steiermark on perinteistä Sauvignon Blancin seutua.

Chilessä tuotetaan raikasta sauvignon blanc -tyyliä etenkin viileillä alueilla eli lähellä Tyyntä valtamerta tai maan eteläosissa. Tärkeitä alueita ovat esimerkiksi merelliset Casablanca sekä San Antonio ja sen ala-alue Leyda.

Vastaavaa viileyttä on myös Etelä-Afrikan rannikolla, missä esimerkiksi Elginin alue tuottaa raikkaita, greippisen ruohoisia viinejä.

Sauvignon Blanc on tärkeä myös Australiassa. 2000-luvun alussa Uuden-Seelannin sauvignon blancit valtasivat maan valkoviinimarkkinat, mistä sisuuntuneina paikalliset viininviljelijät istuttivat köynnöksiä viileille alueille esimerkiksi Adeleide Hillsiin sekä eteläiselle Tasmanian saarelle. Rypäleen aussiversiota voi kuvailla Uutta-Seelantia vähemmän ylitsepursuavaksi.

Mitä Sauvignon Blanc vaatii kasvupaikaltaan?

Sauvignon Blanc pitää useimpien vaaleiden lajikkeiden tapaan viileästä.

”Sauvignon Blancia kasvatetaan toki myös lämpimillä alueilla, mutta silloin aromimaailma ei kehity yhtä vihreän monipuoliseksi, ja se jää kevyemmäksi”, Vilkuna kertoo.

Sauvignon Blanc viihtyy monenlaisissa maaperissä, joten tarhojen ominaisuudet vaikuttavat viinin luonteeseen viinitekijän valintojen ohella.

”Jos ajatellaan klassikkoalue Loirea, Sancerren ja Pouilly-Fumén maaperissä on piikiveä. Viinin savuinen ja piikivinen aromi tuntuu tulevan siellä maaperästä”, Vilkuna sanoo.

Uuden-Seelannin Marlborough’ssa maaperätyypit ovat sen sijaan hyvin vaihtelevia. Siellä on viime vuosina panostettu paljon maaperien kartoittamiseen, minkä avulla kullekin paikalle voidaan valita oikeanlainen lajikkeen klooni sekä juurakko, johon köynnös vartetaan. Eri palstojen viinejä sekoitetaan keskenään halutun tyylin saavuttamiseksi.

chile

Chilessä tuotetaan raikasta sauvignon blanc -tyyliä

Minkä ruokien kanssa sauvignon blanc sopii?

Raikas sauvignon blanc -viini on hyvä kumppani monenlaisille ruoille.

Juustot

Saman alueen ruoka ja viini sopivat usein yhteen. Yksi klassisista yhdistelmistä onkin Loiren vuohenjuusto sekä Sancerren tai Pouilly-Fumén valkoviini.

”Crottin de chavignol ja muut ihanat vuohiherkut ovat pomminvarma yhdistelmä sauvignon blancille. Se on lähes ainoa yhdistelmä, josta sata prosenttia sanoo, että toimii”, Vilkuna kertoo.

Vaaleat kalat

Sauvignon blanc -viinit ovat myös mainioita vaaleiden kalojen, kuten kuhan tai ahvenen kumppaneita. Jos kala marinoidaan limemehulla cevicheksi, reseptin kotimaan eli Chilen viini on paikallaan.

Merenherkut

Rypäle viihtyy myös muiden merenherkkujen parina. Kampasimpukat, jättikatkaravut ja niiden kumppanit yhdistyvät hyvin vaikka Marlborough’n runsaaseen tyyliin. Sauvignon blanc on myös oiva rapuviini.

kuharullat

Sauvignon blanc -viinit sopivat hyvin esimerkiksi kuharullien kumppaniksi.

Salaatit & parsa

Lisäksi sauvignon blanc pääsee oikeuksiinsa salaattien kanssa, kun mukana on hapokasta kastiketta. Kasvisruoista täsmäpareihin lukeutuu lisäksi parsa.

Sauvignon Blanc kestää hyvin melko voimakkaitakin makuja.

”Kaikki missä on yrttejä sopii sauvignon blancin kanssa, siinä on niin paljon kaikkea. Se kestää myös valkosipulin. Lajike on itsessään niin aromikas, että yrttejä voi heitellä joukkoon elämänsä ilosta”, Vilkuna vinkkaa.

Teksti Lasse Pakarinen