Malja itsenäisyydelle!

Itsenäisyyspäivä on meillä Suomessa arvokas juhla, jonka jaloon luonteeseen sopii lasillinen laadukasta kuohuviiniä. Kuplajuoma voi olla myös alkoholiton.

6.12. Suomi täyttää 102 vuotta. Päivän juhlavuutta voi korostaa tarjoamalla erityisen hyvää viiniä.

Juhlavat laatukuohuvat

Kuohuviineissä laadun tunnistaa luonteikkaasta aromikkuudesta.

Samppanja on suurten juhlapäivien tähti, jonka korkkaaminen nostaa tunnelmaa erityisen paljon. Siinä on vivahteikkuutta, joka nostaa samppanjan useimpien muiden kuohuviinien yläpuolelle.

Samankaltaista maukkautta on toki myös muissa kuohuviineissä, jos ne on valmistettu perinteisellä menetelmällä. Siinä kuplat syntyvät samassa pullossa, jossa viini tulee aikanaan myyntiin. Näitä viinejä yhdistävät kypsytyksen antamat paahteiset piirteet.

Itsenäisyyspäivän maljaviininä maistuu samppanjan ohella vaikka laadukas cava Espanjasta, crémant Ranskasta, franciacorta Italiasta tai jännittävästi englantilainen kuohuviini. Myös monista Euroopan ulkopuolisista viinimaista tulee hyviä vaihtoehtoja.

Jos juhlijoita ei ole montaa, korkin voi poksauttaa pienestä pullosta. Alkossa on hyvä valikoima 0,2-litran pikkupulloja sekä 0,375-litran puolikkaita pulloja. Jälkimmäisistä riittää hyvin kahdelle tai kolmellekin kilistelijälle.

Alkoholittomissa myös kotimaisia makuja

Juhlava maljaviini voi olla myös alkoholiton, sillä holittomissa viineissä riittää nyt laatua ja vaihtoehtoja.

Kotimaiset alkoholittomat kuohuviinit ovat luonteva valinta itsenäisyyspäivään. Niissä on mielenkiintoisia sävyjä, sillä suomalaisessa alkoholittomassa kuohuviinissä saattaa maistua esimerkiksi ruusu, mustaherukanlehti, mansikka tai kuusenkerkkä.

Vai kuitenkin kuohuva drinkki?

Juhlijat voi yllättää tarjoamalla maljana kuohuviinipohjaisen drinkin.

Juomasekoitus syntyy käden käänteessä, kun lasien pohjalle lorauttaa tilkan mehua tai likööriä ennen niiden täyttämistä kuohuviinillä.

Kir Royal on klassikko, jossa laseihin tulee 1–2 cl mustaherukkalikööriä. Ranskalaisperäisen aperitiivin voi suomalaistaa vaihtamalla cassisliköörin vaikka lakkaan tai mustikkaan.

Katso tästä Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Santeri Saarisen vinkit kuohuviinidrinkkien valmistamiseen.

Lautaselle suomalaisia makuja

Itsenäisyyspäivän helpoin kattaus syntyy kotimaisten pienjuustoloiden tuotteista.

Kuiva samppanja tai muu laadukas kuohuviini on niiden seuraan yllättävän hyvä viinivalinta. Hapokkuuden antama rakenne ja viinin aromikkuus pärjäävät juustojen makujen kanssa. Lautaselle sopivat etenkin vuohenjuustot, valkohomejuustot sekä kovat, kypsytetyt juustot.

Suomen syntymäpäivänä maistuvat tietysti myös monet muut kotimaiset herkut. Kuohuviini saattelee kauniisti niin graavikalan, kylmäsavulohen, mädin, kylmäsavuporon kuin vaikka palvilampaankin. Katso tästä juomasuosituksia perinteisille suomalaisille ruoille: