Jouluviini kinkun ja muiden herkkujen seuraan

Herkuttelu kuuluu jouluun, ja juhlaruoat ansaitsevat kylkeensä sointuvan viinin. Poimi vinkit jouluviinin valintaan ja katso, minkälainen viini sointuu parhaiten perinteisessä suomalaisessa joulupöydässä.

Joulu on yksi vuoden suurimmista ruokajuhlista. Siksi moni panostaa myös jouluherkkujen seuraan sopiviin juomiin. Olut on Suomessa perinteinen valinta, mutta viinikin sopii joulupöytään.

Alkon hyllyt notkuvat joulun alla tunnelmaan sopivia tuotteita. Valikoimassa on myös juuri tätä sesonkia varten valittuja erikoiseriä sekä joulun kausituotteita, joista moni on pakattu lahjapakkaukseen.

Maistuvat jouluviinit kinkulle ja seitanille

jouluviini kinkulle

Kinkku on edelleen joulupöydän yleisin kruunu. Kypsäksi paistettua kinkkua ja sen kyljessä tarjottavia makeahkoja laatikoita saattelemaan sopii melko pehmeä punaviini.

Pöytään käy esimerkiksi makutyypin mehevä ja hilloinen punaviini, jossa on jouluun sointuvaa lämmittävää runsautta. Hyviä vaihtoehtoja tulee lukemattomilta alueilta, muiden muassa Italian Venetosta, Ranskan RhônestaPortugalista sekä monesta Euroopan ulkopuolisesta maasta, kuten Chilestä.

Kinkku ja sen tykötarpeet eivät ole maultaan kovin voimakkaita. Lasiin käykin erinomaisesti myös kevyempi makutyypin marjaisa ja raikas punaviini, jonka raikkaus tasapainottaa ruoan rasvaisuutta. Esimerkiksi Pinot Noir -lajikkeen marjaisat ja raikkaat viinit toimivat hienosti. Ne sopivat myös jouluruokana yleistyvän kalkkunan pariksi.

Marjaisa ja raikas punaviini on paikallaan myös silloin, kun kinkku korvataan vegeversiona suosiotaan kasvattavalla seitanpaistilla.

Suureen juhlaan jopa arvoviini?

Jouluviinin valinnassa on koulukunta, jonka mielestä pöydässä tarjotaan parasta mahdollista, oli se sitten kinkun toimivin kumppani tai ei. Joku saattaa avata juhlan kunniaksi jopa kalliin arvoviinin.

Toisinaan joulupöydässä suositaankin perinteisten klassikkoalueiden arvokkaampia punaviinejä. Niitä tulee esimerkiksi Ranskan Bourdeaux’staBourgognesta ja Rhônesta, Italian Toscanasta ja Piemontesta sekä Espanjan Riojasta.

Monet näiden alueiden arvostetuimmista viineistä ovat erittäin ryhdikkäitä ja täyteläisiä, mutta niissä riittää kuitenkin palkitsevaa vivahteikkuutta. Jos viini ei kinkun kanssa osukaan aivan nappiin, väliin voi aina siemaista vettä.

Omimmillaan ryhdikkäät ja runsaat viinit ovat sisältä hieman punaiseksi jätetyn lihan, kuten esimerkiksi poron tai hirven, kanssa. Makutyypeistä tuhtien liharuokien seuraan voi harkita rotevia ja voimakkaita punaviinejä.

Mitä viiniä joulukalojen kanssa?

Joulun alkupalat ovat monelle koko aterian kohokohta. Mädit, graavikala, kylmäsavulohi ja muut joulukalat viihtyvät parhaiten raikkaan hapokkaan valkoviinin seurassa. Hyviä vaihtoehtoja on etenkin makutyypissä vivahteikas ja ryhdikäs. Valitse vaikka makutyypin Chardonnay-, Riesling- tai Grüner Veltliner -lajikkeen viini.

Jos tarjolla on paljon etikkaisia ja mausteisia kaloja, viinin hienoinen makeus tasapainottaa yhdistelmää. Silloin kannattaakin harkita puolikuivaa valkoviiniä esimerkiksi Riesling- tai Pinot Gris-rypäleestä.

Kun pöydässä on runsaasti salaatteja tai kasvisruokia, makutyypin pirteä ja hedelmäinen kuiva tai puolikuiva valkoviini sopii mainiosti.

Valkoviinin ohella kuiva samppanja tai ylipäätään laadukas kuiva kuohuviini on toimiva valinta joulun alkupaloille, miksei pääruoallekin. Se on luonnollisesti myös ruokahalua herättävä malja ennen pöytään istumista.

Oma viini juustoille ja jälkiruoille

Joulu jos koskaan on sopiva tilanne avata jälkiruokien seuraan oma viininsä.

Yksi perinteisistä valinnoista on makea ja muhkea portviini, joka saattelee niin kypsät juustot kuin joulun suklaajälkiruoat. Tilkka punaista portviiniä konvehdin kanssa on jälkiruoka jo sinällään.

Luumujälkiruokien ja esimerkiksi joulutorttujen kanssa toimii myös madeira, joka on yhtä lailla klassinen väkevöity viini. Jälkiruokien seuraan kannattaa valita viinityypin makea edustaja.

Jos joulun jälkiruoka on maultaan kevyempi ja valmistettu esimerkiksi marjoista tai hedelmistä sekä kermasta, lasiin sopii mieto jälkiruokaviini, etenkin valkoinen.

Toisaalta jouluaterian voi päättää raikkaasti myös samppanjalla, joka on poikkeus sääntöön, jonka mukaan jälkiruokaviinin tulisi olla aina hieman itse jälkiruokaa makeampi.

Joulun muut juomat

Jouluna maistuvat myös muunlaiset kauden juomat, kuten kuumat mehut ja kaakaot. Perinteinen valinta on glögi, jota saa myös alkoholittomina vaihtoehtoina. 

Teksti ja juomasuositukset Lasse Pakarinen, kuva iStock