Juhannuksen parhaat juoma- ja ruokavinkit

Keskikesän juhla kutsuu ystävät ja lähimmäiset syömään yhdessä. Juhannuksen viinejä ovat kesäiset roseeviinit, lihan grillaukseen sopivat punaviinit ja kevyempien ruokien kanssa pirteän raikkaat valkoviinit.

 

Mitä grillattujen kesäherkkujen seuraksi?

Grillaus kuuluu monien juhannukseen. Tuli antaa ruoille aivan oman, hienon aromin, ja mikäs sen hauskempaa, kuin kattaa ateria ulos aurinkoon. Kesäaterian täydentävät herkulliset kastikkeet ja maukkaista kauden kasviksista tehdyt salaatit.

Grillin uumenista valmistuu monenlaisia ruoka-aarteita. Lue alta perusvinkit siihen, millaiset viinit ja oluet sopivat grilliruoan kumppaniksi.

Punaiselle ja vaalealle lihalle punaviini

Punaiselle lihalle sopii täyteläinen punaviini. Grillipunaviinien yleisiä rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Shiraz, Malbec ja Cabernet Sauvignon.

Vaalealle lihalle valitaan kevyempi punaviini, samoin grillatuille kasviksille. Kasviksille sopii myös hedelmäinen viini. Keskitäyteläinen tuore punaviini on siis grilliaterian moniottelija.

Liharuokien oluiden kannattaa olla täyteläisempiä. Esimerkiksi ale, tumma lager ja vahva lager sopivat hyvin.

Katso juomia grillatuille liharuoille >

Broilerille aromikkaampaa

Broilerille käy kuiva roseeviini tai aromikas valkoviini, jossa saa haluttaessa olla hieman tammisuuttakin. Roseeta kannattaa kokeilla myös monipuolisen grillitarjoilun yhteydessä.

Oluista käyvät raikkaat ja kevyet lagerit, pilsit ja vehnäoluet.

Katso juomia broilerille >

Kala viihtyy hapokkaampien juomien kanssa

Grillaus antaa myös kalaan sen verran voimakkuutta, että valkoviinikin saa olla voimakkaampi, jopa hieman tamminen. Tämä pätee etenkin rasvaiselle kalalle. Myös runsaampi hapokkuus sopii, sillä hapot raikastavat kokonaisuutta. Tukevan valkoviinin ohella myös viilennetty kevyempi punaviini on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto.

Vähärasvaisten kalojen kumppanit ovat yleensä melko keveitä ja usein hienostuneita valkoviinejä.

Oluista grillatuille kalaruoille sopivat lagerit, tummat lagerit, pilsit ja vehnäoluet.

Katso juomia kalaruoille >

Kasvisruoille raikkaampia juomia

Kasvisruokien hyviä kumppaneita ovat kuivat, raikkaat valkoviinit sekä roseeviinit. Yleisiä vaaleita rypälelajikkeita ovat esimerkiksi Sauvignon Blanc-, Riesling-  tai Grüner veltliner. Punaviineistä kannattaa valita kevyempi ja hedelmäinen vaihtoehto.

Oluista erityisesti raikkaat vehnäoluet ja lagerit sopivat hyvin kasvisruokien kanssa. Grillattujen kasvisten kanssa kannattaa myös kokeilla tummaa lageria.

Katso juomia grillikasviksille >

Muista myös alkoholittomat vaihtoehdot

Huomaavainen isäntäväki varaa alkoholittoman vaihtoehdon raskaana oleville ja autoileville vierailleen sekä niille, jotka haluavat joko vaalia terveitä elämäntapoja tai muutoin nauttia elämän hyvistä hetkistä ilman alkoholia.

Alkoholittomista vaihtoehdoista löytyy sopivia kumppaneita myös juhannuksen ruoille. Pari seikkaa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon tarjotessasi alkoholitonta juomaa ruoan seurana:

  • alkoholittomat ovat parhaimmillaan, kun ne tarjotaan erittäin hyvin viilennettyinä
  • alkoholittomat on helpointa yhdistää kevyiden ja raikkaiden ruokien kanssa.

Katso alkoholittomia juomia >

Kuva 123RF Stock Photo

Vältä juhannusruuhka ja tilaa kesäjuomat verkkokaupasta

Älä ajeluta juomia takakontissasi ympäri Suomea, sillä voit tilata juomat verkkokaupasta suoraan mökkipaikkakunnalle tai matkan varrelle vapaasti valitsemaasi myymälään tai noutopisteeseen.

Tilaa heti saatavilla olevat tuotteet viimeistään su 17.6., niin juomat ovat noudettavissa viimeistään to 21.6.

Katso heti saatavilla olevat tuotteet >

Voit tilata myös nopeammalla toimituksella, jolloin tilauksesi on perillä kahdessa arkipäivässä. Tilaa pikatoimituksella ti 19.6. klo 15 mennessä. Jos tilaat saaristoon tai pohjoiseen, varaa yksi arkipäivä lisää toimitukselle. Pikatoimituksen hinta on 9 euroa.

Autamme sinua juomavalinnoissa

Voit suunnitella vaikka koko juhannuksen juoma- ja ruokatarjoilut kerralla ja kysyä suositukset asiantuntijoiltamme.

Tavoitat meidät ma-pe 9-21 ja la 9-18 nopeiten chatin kautta. Halutessasi voi myös lähettää sähköpostia  asiakaspalvelu@alko.fi tai soittaa 020 692 771 (ppm/pvm).

Asiakaspalvelu >