Juhannuksen juomasuositukset – poimi asiantuntijan vinkit!

Juhannuksena grillin uumenista valmistuu monenlaisia ruoka-aarteita. Katso Alkon tuotekouluttajan Tuomas Satokankaan 6 perusvinkkiä juhannuksen grilliruoan ja juomien yhdistämiseen. 

1. Täyteläinen punaviini punaiselle lihalle

Juhannuksen grilliliha voi nykytrendien mukaan olla mitä vain aina perinteisestä grillimakkarasta useita tunteja muhineeseen brisket-kimpaleeseen. Periaatteessa kuitenkin punaiselle lihalle löytyy muutama takuuvarma viini, joka sopii moneen suuhun.

Tuhti pihvi

Argentiinalainen Malbec-rypäleestä tehty punaviini on maultaan mukavan hilloinen, mutta varustettu kuitenkin sopivalla hapokkuudella. Vaikka grillissä olisi tuhdimpikin lihakimpale, punamarjainen hapokkuus keventää kokonaisuutta ja malbecin tanniinit ovat riittävät kantamaan viiniä ruuan seurana. 

Oluissa kannattaa suosia perinteisiä ale-tyyppisiä oluita, mutta myös lager ja pils ovat hyviä vaihtoehtoja.

Yrttimarinoitu liha

Mikäli grillissä tirisee yrttimarinoitu liha, suuntaa katse australialaiseen Shiraz-rypäleestä tehtyyn viiniin. Viinit ovat hieman tuhdimpia rakenteeltaan, mutta mukava yrttisyys toimii hyvin yhteen marinadin kanssa.

Grillipossu

Possuruokien kanssa kannattaa suosia hieman kepeämpiä punaviinejä. Espanjalaiset Garnacha- tai Tempranillo-rypäleestä tehdyt viinit toimivat erittäin hyvin kevyemmän liharuuan kaverina. Niiden raikas marjaisuus ja yleensä hieman pehmeämpi tanniinisuus käy yhteen niin rasvaisemman kyljyksen kuin kevyemmän ulkofileen kanssa.

Makkarat

Suosittujen raakamakkaroiden seuraan voi hyvin yhdistää valkoviiniä. Hieman jäännössokeria sisältävä, sopivan mausteinen Pinot Gris tai kevyesti tammitettu hedelmäinen Chardonnay on omiaan makkaroiden kanssa.

Myös oluet toimivat erittäin hyvin makkaroiden kanssa. Kokeile lasissa esimerkiksi lageria tai vehnäolutta, joiden kevyt runko ja makumaailma raikastaa ja selkeyttää mukavasti eri makuja. 

BBQ-marinadit

Mikäli grilliliha on marinoitu BBQ-kastikkeella tai hieman mausteisemmalla itämaistyylisellä marinadilla, makupariksi kannattaa valita viini, jossa olisi hieman jäännössokeria. Se pehmentää kokonaisuutta ja vie tanniineilta terävimmän kärjen pois, jolloin ruuan mausteisuus tai tulisuus ei korostu liikaa. Kokeile esimerkiksi yhdysvaltalaista Zinfandel-rypäleestä tehtyä punaviiniä. Rypäleen pehmeät tanniinit, mutta täyteläisen hilloinen runko tukee marinadin makeutta ja mausteisuutta.

2. Kevyt punaviini kanaruoan kanssa

Kanaruoan kanssa lasista voisi löytyä kevyttä pinot noiria, joka hieman jäähdytettynä (~16-18C) on erittäin oiva punaviini kesän kuumillekin keleille. Myös roseeviini on loistava valinta. Kokeile esimerkiksi Rhonen alueen hieman voimakkaampia viinejä, jotka kestävät tuhdimpiakin makuja.

3. Kala nauttii happokkaan viinin seurasta

grillattu kala ja viini

Grillattu vähärasvainen kala

Grillatulle vähärasvaiselle kalalle sopii ehdottomasti raikas ja hieman aromikas viini. Mikäli kala tarjotaan kastikkeen kanssa niin viinistä täytyy löytyä myös hieman hapokkuutta, kokeile esimerkiksi sauvignon blancia tai trendikästä Albariño-rypäleestä valmistettua viiniä. 

Grillattu rasvainen kala

Rasvainen kala kaipaa kaverikseen hapokkuutta ja runsautta etenkin grillatessa. Viogner tai Chenin Blanc ovat loistavia valintoja perinteisen rieslingin tai tammikypsytetyn chardonnayn tilalle. Myös kevyemmät punaiset, kuten Pinot Noirista tai Gamaysta valmistetut viinit toimivat hieman viillennettyinä (16-18 C) upeasti.

Savustettu vähärasvainen kala

Savustetulle vähärasvaiselle kalalle kannattaa valita hieman jäännössokeria sisältävä, mielellään puolikuiva valkoviini, joka makeudellaan tukee savun aromeita. Riesling ja pinot gris on nappivalintoja lasiin. Myös roseeviinin kevyen marjaisat ja hapokkaat aromit sopivat vähärasvaisen kalan kanssa ja tuovat kesän lasiin.

Savustettu rasvainen kala

Mikäli savustuspöntössä on rasvaisempi kala, lasiin voisi valita tammettamattoman chardonnayn tai sauvignon blancin, joiden hapokkuus ja pieni yrttisyys toimivat loistavasti ruuan kanssa.

4. Uudet perunat ja silli viihtyvät oluen seurassa

Kesäpöydän silli on usein marinoitu. Hiukan happaman marinoidun sillin kanssa parhaiten toimii olut. Pilsistä löytyvät hieman sitruksiset aromit käyvät mukavasti yhteen sillin kanssa. Lagerin pehmeä maltaisuus taas hieman pyöristää aromimaailmaa, jolloin maut tasapainottuvat mukavasti.

Mikäli sillin kanssa haluaa tarjota viiniä, hyvä vaihtoehto on pirteä & hedelmäinen -makutyypin valkoviini. Makutyypin viinit ovat sopivan hedelmäisiä ja hapokkaita sillin kumppaniksi. Hieman voimakkaamman makuinen roseeviini on myös loistava valinta.

5. Grillikasvikset ja hapokas viini

Kasvisten makumaailma voimistuu grillauksen myötä. Oli kyseessä sitten hiili-, kaasu- tai avotuligrilli, vihannekset saavat yleensä hieman palaneita aromeita, mutta myös makeutta. Vihannesten sisältämä sokeri karamellisoituu, joten makeus tulee selkeämmin esiin.

Kevyesti maustettujen grillivihannesten kanssa on hyvä valita hedelmäinen ja pehmeän hapokas viini. Pieni jäännössokeri on paikallaan, jotta viinin hapokkuus ei muutu kitkeräksi vihannesten makeuden kanssa. Riesling on aina varma vaihtoehto.

Erilaiset maanläheiset aromit sointuvat loistavasti myös grillikasvisten seuraan, joten trenditietoinen voi valita myös lasiinsa oranssiviiniä.

Pinot Gris'in tai hieman tammitetun Chardonnayn tuomat mausteiset ja myös paahteiset aromit tukevat kasviksia erittäin hyvin.

6. Alkoholittomat valinnat

Alkoholittomien tarjonta ja laatu kasvaa koko ajan. Punaisen grillilihan kanssa maistuu alkoholiton punaviini ja kana- ja kasvisruokien kanssa hyvä valinta on alkoholiton valkoviini. Uudet perunat ja silli nauttivat alkoholittoman oluen seurasta.

Asiantuntijana Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Tuomas Satokangas.

 
Tuomas Satokangas
Alkon myyjänä ja tuotekouluttajana toimiva Tuomas Satokangas on innostunut ruuan ja viinin loputtomista yhdistämismahdollisuuksista. Erityisesti uusien, hieman erilaisten makuparien löytäminen on Tuomaksen mielestä palkitsevaa. Juomamaailma muuttuu jatkuvasti ja se tekee niin työstä kuin harrastuksesta mielenkiintoisia toteaa Tuomas.
Autamme sinua juomavalinnoissa
Voit suunnitella vaikka koko juhannuksen juoma- ja ruokatarjoilut kerralla ja kysyä suositukset asiantuntijoiltamme.
Tavoitat meidät ma-pe 9-21 ja la 9-18 nopeiten chatin kautta. Halutessasi voi myös lähettää sähköpostia  asiakaspalvelu@alko.fi tai soittaa 020 692 771 (ppm/pvm).

Asiakaspalvelu >