
Juhannuksen juomasuositukset
Juhannuksena grillin kuumuudessa valmistuu monenlaisia ruoka-aarteita. Katso vinkit juhannusruokien ja juomien yhdistämiseen.
Yöttömän yön aloitusmalja
Raikas kuohuviinidrinkki on mainio juhannusjuhlan alkumalja tai seurustelujuoma. Kokeile esimerkiksi Negroni Sbagliatoa, jossa perinteisen Negroni-drinkin sisältämä gini on korvattu kuohuviinillä. Muita hyviä kuohuviinidrinkkejä ovat klassinen bellini, seljankukkainen hugo tai raikas limoncello spritz.
Alkoholittomina drinkkeinä toimivat mango-mimosamocktail, kiivi-kurkkumocktail, raikas raparperimocktail.
Hedelmäistä ja hapokasta viiniä sillille ja uusille perunoille

Uudet perunat, nuo yöttömän yön pienet auringot ja useat keskikesän juhlan kalaherkut, kuten graavikalat ja sillit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa runsaan hedelmäisen ja hapokkaan viinin kanssa. Pirteä & hedelmäinen -makutyypin valkoviinit tarjoavat monta loistavaa vaihtoehtoa kesän klassikkoherkuille. Makutyypin sisältä löytyy viinejä kuivasta puolimakeaan, joten valinnanvaraa riittää! Uuden maailman voimakkaammat roseeviinit ovat myös erinomaisia katiskasaaliin kanssa.
Monipuoliset grilliviinit
Juhannuksen aikana grilli kuumenee varmasti useampaan otteeseen ja grillattavia löytyy laidasta laitaan aina grillatusta vesimelonista tuntikausia kypsennettyyn naudanrintaan, puhumattakaan monipuoliseen kattaukseen eri kasviksia.
Punaiselle lihalle runsaampaa punaviiniä
- Tuhdimmalle naudanlihalle tai rasvaisen mausteiselle makkaralle löytyy takuuvarma punaviini yhdysvaltalaisesta tai italialaisesta zinfandelista. Niiden tumma, kypsä hedelmäisyys ja pehmeä rakenne pyöristävät grillin voimakasta paistopintaa ja ylevöittävät makeahkot bbq-tyyliset marinadit.
- Possunlihalle sopivan viinin tulisi olla hieman kevyempää. Ranskalaiset, Gamay-rypäleestä valmistetut punaviinit Beaujolais’n alueelta toimivat erinomaisesti punamarjaisine ja kirsikkaisine aromeineen sekä raikkaan hapokkuutensa ansiosta. Kokeile myös keskitäyteläistä espanjalaista tempranillo-punaviiniä. Viilentämällä punaviiniä jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua saat korostettua viinin hedelmäisyyttä ja raikkautta.
Kevyt punaviini kanaruoan kanssa
- Kanaruoan kanssa lasista voisi löytyä kevyttä pinot noiria, joka hieman jäähdytettynä (~16-18C) on erittäin oiva punaviini kesän kuumillekin keleille.
- Myös roseeviini on loistava valinta. Kokeile esimerkiksi Rhonen alueen hieman voimakkaampia viinejä, jotka kestävät tuhdimpiakin makuja.
Hapokas viini on kalan paras kaveri

Vähärasvainen kala
- Vähärasvainen grillissä paahtunut kala on loistava pari aromikkaan ja raikkaan valkoviinin, kuten portugalilaisen vinho verden tai itävaltalaisen grüner veltlinerin, kanssa.
- Savustettu vähärasvainen kala hyötyy siitä, että lasiin kaadetaan valkoviiniä, jossa on hieman jäännössokeria. Esimerkiksi puolikuiva pinot gris tai riesling ovat makeudellaan nappivalintoja tukemaan kalan savuisia aromeja.
Rasvainen kala
- Rasvainen kala kaipaa kaverikseen hapokkuutta ja runsautta etenkin grillatessa. Viogner tai Chenin Blanc ovat loistavia valintoja perinteisen rieslingin tai tammikypsytetyn chardonnayn tilalle.
- Savustetun kalan kaveriksi, lasiin voisi valita tammettamattoman chardonnayn tai sauvignon blancin, joiden hapokkuus ja pieni yrttisyys toimivat loistavasti ruuan kanssa.
Grillikasvisten kumppanit
Kasvisten makumaailma voimistuu grillauksen myötä. Oli kyseessä sitten hiili-, kaasu- tai avotuligrilli, vihannekset saavat yleensä hieman palaneita aromeita, mutta myös makeutta. Vihannesten sisältämä sokeri karamellisoituu, joten makeus tulee selkeämmin esiin.
- Kevyesti maustettujen grillivihannesten kanssa on hyvä valita hedelmäinen ja pehmeän hapokas viini. Pieni jäännössokeri on paikallaan, jotta viinin hapokkuus ei muutu kitkeräksi vihannesten makeuden kanssa. Riesling on aina varma vaihtoehto.
- Myös Pinot Gris'in tai hieman tammitetun Chardonnayn tuomat mausteiset ja myös paahteiset aromit tukevat kasviksia erittäin hyvin.
Alkoholittomat valinnat
Punaisen grillilihan kanssa maistuu cabernet sauvignon -rypäleestä valmistettu alkoholiton punaviini. Kana- ja kasvisruokien kanssa menee loistavasti hieman kuivempi, mutta hedelmäinen riesling-rypäleestä valmistettu alkoholiton valkoviini.
Lisää alkoholittomia suosituksia saat kätevästi asiakaspalvelustamme esimerkiksi chatin avulla.
Asiantuntijana tuoteviestintäpäällikkö Matti Syrjä
Voit suunnitella vaikka koko juhannuksen juoma- ja ruokatarjoilut kerralla ja kysyä suositukset asiantuntijoiltamme.
Tavoitat meidät ma-pe 9-21 ja la 9-18 nopeiten chatin kautta.