Uudenvuoden monipuoliset kuohuvat

Vuosi 2017 alkaa poksahtaen, kun vuodenvaihteen ilotulitus saa seurakseen kuplivan viinin. Kuohuva sopii myös aaton ruokajuomaksi. Oli illan kaava sitten rento tai juhlava, kuohuviineissä riittää vaihtoehtoja.

Kuohuviini on samalla sekä maukas päätös kuluvalle vuodelle että juhlava alku uudelle. Aattoillan voi sommitella joko rennon hilpeäksi tai arvokkaaksi.

Juhlavasti: Vuodenvaihteen toivotukset on mukava kilistää mahdollisimman laadukkaalla viinillä. Vuosi 2017 voikin alkaa vaikka lasillisella vivahteikasta samppanjaa.

Nykyisin samppanjalla on myös huippulaadukkaita haastajia, joita tulee niin Euroopasta kuin maanosan ulkopuolelta. Tutustumisen arvoisia ovat esimerkiksi Italian franciacorta, englantilaiset kuohuviinit sekä Saksan, ItävallanEspanjan ja uuden maailman parhaimmisto.

Rennosti: Juhlahumuun sopivat myös samppanjaa edullisemmat, usein maultaan hedelmäiset kuohuviinit. Monelle ne ovat itse asiassa helposti lähestyttävä vaihtoehto. Trendikäs prosecco on suosittu valinta, tai maljajuomaksi voi poimia esimerkiksi espanjalaisen cavanranskalaisen crémantin tai jonkin Euroopan ulkopuolelta tulevan kuohuvan.

Kuohuviini sopii raikkaiden ruokien pariksi

Muhkeiden jouluruokien jälkeen uutenavuotena nautitaan usein keveistä mauista. Kuohuviini on silloin mainio ruokajuoma, sillä se viihtyy nimenomaan raikkaiden makujen kanssa.

Juhlavasti: Aromikas laatukuohuviini yhdistyy maistuvasti niin kala-alkupaloihin, mätiin, sushiin, äyriäisiin, kalapääruokiin kuin keveisiin lintu- ja liharuokiin. Aterian kohokohta voi olla vaikka samppanjan saattelema hummeri.

Rennosti: Kuiva kuohuviini on buffet’n erinomainen yleisviini, joka sointuu etenkin kylmänä tarjottavien juhlaherkkujen seuraan. Sitä voi maistella niin salaattien, piiraiden, leipien, tapasten, antipastien, mietojen juustojen kuin esimerkiksi paahtopaistin parina.

Kuohuvat drinkit

Kuohuviinipohjainen cocktail on hyvä vaihtoehto uudenvuodenaaton tervetuliaisjuomaksi.

Juhlavasti: Sekoita ylellinen, happaman makea champagne sour -drinkki. Siinä samppanja maustetaan sitruunamehun ja sokerin seoksella.

Rennosti: Seljankukkamehusta, kuohuviinistä ja mintusta tekeytyy raikas hugo, joka maistuu paitsi aperitiivina myös seurustelujuomana.

Laadukkaat alkoholittomat kuplat

Alkon hyllyt notkuvat hyvistä alkoholittomista vaihtoehdoista, jotka nekin sopivat vuodenvaihteen juhlistamiseen. Holittomia kuohuviinejä voi käyttää myös drinkkien ainesosina.