Hääjuhla suunnitteilla? Vinkkejä häiden juomiin

Hääparin mieltymykset ja hääjuhlan teema saavat näkyä tarjoiltavissa juomissa. Niiden hankinta onnistuu kätevästi Alkon verkkokaupasta. Lue asiantuntijan vinkit hääjuomien valintaan.

Alkon asiakaspalvelun palveluasiantuntija Arja Koiranen neuvoo vuosittain lukemattomia hääpareja. Hän kertoi vinkkinsä häitä suunnittelevien avuksi:

Kuinka arvioida juomien menekki?

Kuinka arvioida hääjuomien menekki?

Yhdestä 0,75 l pullosta tulee 6 tarjoiluannosta (n. 12 cl). 50 hengen tilaisuudessa tarvitaan siis 8 kpl 0,75 l pulloja, jotta jokainen vieras saisi tarjottavasta juomasta yhden kaadon.
100 hengen tilaisuudessa yhtä kaatoa (n.12 cl) varten tarvitaan vastaavasti noin 17 pulloa. 

3 l hanapakkaus vastaa neljää 0,75 l viinipulloa ja yhdestä hanapakkauksesta saa noin 24 annosta (n. 12 cl).

Lue lisää juomien menekin arvioimisesta kattavasta artikkelistamme. 

Mitä hääjuhlan alkumaljaksi?

Mikä kuohuviini sopuu hääjuhlien alkumaljaksi

Kuohuviini on häiden suosituin alkumalja. Sen voi valita häiden ruokateeman mukaan tai tarjoilla drinkin muodossa.

Onko häiden menussa tietyn maan ruokia? Alkumaljaa voi silloin hakea sen maan tuotteista, esimerkiksi Italiasta, Espanjasta tai Ranskasta.

Kuohuviinin voi myös jalostaa juhlavaksi cocktailiksi. Mustaherukkalikööristä ja ranskalaisesta crémant-kuohuviinistä syntyy klassinen Kir Royal. Appelsiinimehun sekä kuohuviinin yhdistelmästä taas tekeytyy kesään sopiva Mimosa. Talvihäissä kuohuviinilasien pohjalle voi lorauttaa kylmää glögiä. Katso artikkelistamme kaikki vinkit kuohuviinidrinkkeihin.

Roseeviinit kasvattavat koko ajan suosiotaan, joten monen hääparin valinta kohdistuu roseekuohuviiniin. Samoin helposti lähestyttävät italialaiset proseccot ovat nyt suosittuja alkumaljoja. Trendikäs roseeprosecco sopii myös loistavasti romanttisen värinsä takia häiden kuplivaksi.  

Toisaalta onnittelumaljan voi kohottaa muullakin juomalla kuin kuohuviinillä. Laadukas siideri on toimiva vaihtoehto, oluenystävät taas saattavat poimia vaikka vehnäoluen.

Alkoholiton vaihtoehto on tärkeä juhlajuomien yksityiskohta, joka sekin kannattaa ottaa häiden suunnittelussa huomioon. Alkossa on laadukas ja kattava valikoima alkoholittomia, ja alkumaljaksi sopii esimerkiksi alkoholiton kuohuviini tai alkoholiton mocktail.

Hääaterian valko- ja punaviinit

Hääjuhlien viinit

Häiden yksityiskohdat hiotaan yleensä viimeistä piirtoa myöten, joten ruokajuomatkin valitaan tarkoin.

Myös ruokajuomissa kannattaa huomioida menun mahdollinen maateema. Vaikka pitopalvelu ei olisi asiaa korostanutkaan, pöydässä on usein espanjalaisia tapaksia, italialaisia antipastoja tai kreikkalaistyylisiä ruokia, joille voi valita saman maan juomia.

Herkkuja notkuva noutopöytä on hääjuhlien yleinen tarjoilumuoto. Juomien pitää silloin sopia monenlaisiin makuihin.

Yleispäteviä valkoviinejä ovat raikkaan hedelmäiset ja kenties hieman jäännössokeria sisältävät viinit. Niitä löytyy etenkin Alkon makutyypistä pirteä ja hedelmäinen.

Punaviineissä suosittuja ovat varsinkin mehevät ja hilloiset viinit.

Häiden buffetruokailun yhteydessä suositaan usein uuden viinimaailman viinejä. Muun muassa Chilen ja Australian tuotteet ovat yleisiä.

Vanhalta mantereelta punaviinivalinta kohdistuu usein Italian Veneton tai Etelä-Italian eli esimerkiksi Apulian, Abruzzien, Sisilian tai muiden maakuntien viineihin. Valkoviineissä taas Saksa on kovassa nousussa, ja Ranskan Alsacen alueen valkoviinit ovat aina suosittuja.

Jos ruoka tarjoillaan lautasannoksina, niiden juomakumppanit voi sovittaa huomattavasti tarkemmin. Silloin pohditaan annoksen pääraaka-ainetta ja sen valmistustapaa sekä lisukkeita, eli esimerkiksi kastikkeita.

Kuohuviinit, oluet ja siiderit sopivat hääjuhlaan

Olut häissä

Valko- ja punaviinin sijaan läpi aterian voi tarjoilla laadukasta kuivaa kuohuviiniä tai samppanjaa. Myös kuiva roseeviini toimii lähes kaiken kanssa, etenkin kesällä.

Erilaisia häitä on yhtä paljon kuin morsiuspareja. Juomana saattavatkin olla oluet, esimerkiksi kotimaisten pienpanimoiden tuotteet. Etenkin hapanoluet ja tuorehumaloidut oluet kiinnostavat juuri nyt, ja maustetut oluet sekä luostarioluet ovat nekin pinnalla.

Hääpari saattaa valita juomaksi myös aidon siiderin. Samoin vegaaniset tuotteet ja alkuviinit ovat nousussa.

Hääjuhlajuomia seurusteluun

Hääjuomia seurusteluun

Ruokailun jälkeen hääjuhlien tarjoiluihin kuuluvat usein seurustelujuomat, joissa niissäkin voi seurata häiden teemoja. Tarjolla on monesti viinejä sekä erilaisia oluita, siidereitä ja valmiita juomasekoituksia. Myös alkoholittomat juomat ovat tärkeä osa kattausta.

Booli on yksi suosittu vaihtoehto. Arja Koiranen vinkkaa, että sen suunnittelussa avuksi voi ottaa Alkon verkkosivujen kätevät boolivinkit ja boolilaskurin.

Lisäksi sivuilla on hyviä suuntaviivoja juomien menekin arviointiin.

Vinkit ja neuvot asiakaspalvelusta ja chatistä

Asiakaspalvelumme auttaa häiden suunnittelussa

Alkon asiakaspalvelussa työskentelee osaava joukko ihmisiä, joilta saa hyvät vastaukset juhliin liittyviin kysymyksiin. Häät ovat iso ja arvokas juhla, ja suositusten ja vinkkien mietinnässä huomioidaan aina morsiusparin toiveet. Häiden budjetin raamit ovat yksi olennainen seikka.

Neuvoja voi kysyä joko verkkosivujen chatin kautta, puhelimella numerosta 020 692 771 tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@alko.fi. Neuvojat ovat lankojen päässä aina myymälöiden aukioloaikoina, eli arkisin klo 9–21 ja lauantaisin klo 9–18.

Chatti on kätevä nopeissa kysymyksissä. Niitä ovat esimerkiksi häiden ruokajuomasuositukset, arviot juomien menekistä, juomien saatavuus sekä verkkokauppaan liittyvät kysymykset. Laajemmat kokonaisuudet hoituvat helpommin muiden kanavien kautta.

Keskustelu saatetaan aloittaa chatin kautta, mutta jos tarvitaan paljon neuvoja, on kätevämpi siirtyä sähköpostiin. Sähköposti on myös siitä kätevä, että kaikki jää muistiin.

Asiakaspalvelija voi myös soittaa asiakkaalle. Jos häämenu on pitkä, kannattaa antaa asiakaspalvelijalle mietintäaikaa.

Tilaa hääjuomat kätevästi verkkokaupasta

Hääjuomat verkkokaupasta

Alkon verkkokauppa on helppo tapa tilata juomat noudettavaksi halutusta myymälästä tai noutopisteestä. Normaalitoimitus Alkon myymälään on maksuton.

Kaupan sivuilla voi selata koko laajaa valikoimaa rennosti kotisohvalla. Tuotteita, myös erikoisempia, on paljon enemmän kuin Alkon lähimyymälässä. Neuvoja voi kysyä chatin kautta.

Nopeimmillaan tilaus on noudettavissa jopa 1-2 arkipäivän päästä, mutta osa tuotteista voi vaatia pidemmän toimitusajan. Hääjuomien suunnittelu onkin hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Jos on kiire, tuotteiden selailu kannattaa aloittaa saatavuus-valikon kautta ja katsella tuotteita, jotka ovat heti kerättävissä ja lähetettävissä verkkokaupan varaston hyllystä.

Lue lisää Alkon verkkokaupasta >

Teksti Lasse Pakarinen, kuvat Otavamedia, juomasuositukset Arja Koiranen, Alko

Arja Koiranen

Palveluasiantuntija Arja Koiranen on työskennellyt Alkossa lähes 20 vuotta erilaisissa tehtävissä asiakapalvelusta palvelu- ja tuotekouluttajaan ja laadunvalvontaan. Arja harrastaa ruoanlaiton ja onnistuneiden juoma- ja ruokamakuparien lisäksi viiniköynnöksiä. Mökillä Paraisilla on kasvanut viiniköynnöksiä jo 15 vuotta. Vanhimmat köynnökset tuottavat jo rypäleitäkin.

Näin viilennät juomat

Juomat maistuvat parhaalta oikeassa tarjoilulämpötilassa, joten varaudu niiden viilentämiseen jo juhlia suunniteltaessa.
Pullot voi viilentää nopeasti, jos saatavilla on kylmää porakaivovettä, jääpaloja, suolaa ja iso saavi. Suola nopeuttaa viilentymistä, joten sitä saa heittää mukaan reippaasti.
Perusteellinen viilentäminen on erityisen tärkeää kuohuviinien kohdalla, sillä niiden paine tekee lämpimänä avaamisesta jopa vaarallista.

Jopa punaviinejä voi viilentää mahdollisuuksien mukaan. Ne ovat parhaimmillaan hieman huoneenlämmön alapuolella eli noin 16–18-asteisina.