Juomien menekki

Juomien menekki on hyvä ottaa huomioon juhlien suunnittelussa.

  • Ennen ruokailua tarjotaan usein tervetuliaismalja, joka voi olla esimerkiksi lasillinen kuohuviiniä tai alkoholitonta kuohuviiniä.
  • Jos alkuruoalle tarjotaan oma viininsä, on sen menekki usein yksi lasillinen henkilöä kohti.
  • Lämpimän ruoan kera viiniä tarjotaan yhdestä kahteen lasillista. Jos kyseessä on buffet-tyylinen tarjoilu, menekin arvioidaan ruokailun aikana olevan kahdesta kolmeen alkoholiannosta ruokailijaa kohti.
  • Tilaisuuden jatkuessa ruokailun jälkeen voi alkoholiannoksia arvioida kuluvan noin yksi annos henkilöä kohti tunnissa, ensimmäisen tunnin aikana ehkä kaksikin annosta.

Kuinka paljon yhdestä pullollisesta tulee?

Viinit (0,75 l)

12 cl/annos
n. 6 lasillista

Kuohuviinit (0,75 l)

12 cl/annos
6–7 lasillista

Väkevät viinit (0,75 l)

8 cl/annos
n. 9 lasillista

Jälkiruokaviinit (0,375 l)

8 cl/annos
n. 4,5 lasillista

Väkevät avec-juomat (0,70 l)

4 cl/annos
n. 18 lasillista

Juhlien juomavalinnat

Menu voi määritellä juhlien juomavalinnat, mutta usein tarjotaan sekä puna- että valkoviiniä. Nykyään myös kuohu- ja roseeviini ovat oivallisia valintoja läpi aterian. Buffet-pöydän viinien pitää sointua monipuolisiin makuihin, joten valkoviiniksi kannattaa valita raikas ja aromikas vaihtoehto. Punaviiniksi taas sopii mehevä, hedelmäinen ja melko pehmeä viini.

Alkoholittomat
 ruoka- ja seurustelujuomat ovat kaikissa juhlissa tärkeä osa tarjoilua. Alkoholittomana alkumaljana maistuu alkoholiton kuohu- tai valkoviini. 
Ruokajuomien alkoholittomina vaihtoehtoina kannattaa tarjota kivennäisveden ohella esimerkiksi alkoholittomia oluita ja viinejä.

Montako pulloa tarvitaan?
Yhdestä 0,75 l pullosta tulee 6 tarjoiluannosta (n. 12 cl).

25 hengelle
4 kpl 0,75 l pulloa

50 hengelle
8 kpl 0,75 l pulloa

80 hengelle
14 kpl 0,75 l pulloa

100 hengelle
17 kpl 0,75 l pulloa
3 l hanapakkaus
= 4 x 0,75 l pulloa
= 24 annosta (n. 12 cl)