Juomien menekki

Juomien menekki on tärkeä ottaa huomioon, jotta juhlat varmasti onnistuvat.

Kulutuksen lasketaan alkavan ruokailusta, sillä yleensä ruoka on tarjolla heti tilaisuuden alussa. Ennen ruokailua tarjotaan usein kuitenkin tervetuliaismalja. Tervetuliaismalja on esimerkiksi yksi lasi kuohuviiniä. 

Jos alkuruoalle tarjotaan oma viininsä, sen menekki on yksi lasillinen henkilöä kohti. Lämpimän ruoan kera kaadetaan yleensä kaksi lasillista.

Kun on kyseessä buffet-tyylinen tarjoilu, kulutuksen arvioidaan ruokailun aikana olevan yhteensä kaksi alkoholiannosta ruokailijaa kohti.

Ruokailun jälkeen alkoholiannoksia kuluu noin yksi annos henkilöä kohti tunnissa, ensimmäisen tunnin aikana ehkä kaksikin annosta.

Yleensä ruokailun sisältävään tilaisuuteen varataan sekä puna- että valkoviiniä. Punaviiniä kuluu useimmiten enemmän kuin valkoviiniä, ja yleensä viinejä varataan suhteessa 2/3 punaviiniä, 1/3 valkoviiniä. Tämä riippuu kuitenkin myös tarjottavasta ruoasta sekä vieraiden makumieltymyksistä.

Paljonko pullosta tulee?

Ennen tärkeää tilaisuutta kannattaa omien lasien koko mitata. Näin oikean määrän kaataminen lasiin on juomaa tarjoillessa helpompaa.

Viinit (75 cl)

  • 12 cl/annos
  • 6–7 lasia viiniä

Kuohuviinit (75 cl)

  • 12 cl/annos
  • 6–7 lasia viiniä

Väkevät viinit (75 cl)

  • 8 cl/annos
  • n. 9 lasia

Väkevät (70 cl)

  • 4 cl/annos
  • n. 18 lasia

Katso myös nämä vinkit