Juomien menekki

Montako annosta tulee viini- tai kuohuviinipullosta? Juomien määrä ja menekki on hyvä ottaa huomioon juhlien suunnittelussa.

Kuinka monta annosta yhdestä pullosta tulee?

Tilaisuuden juomamenekki kannattaa arvioida henkilömäärän mukaan.

Viinipullo (0,75 l)

 • Viinilasillisen annoskoko on 12 cl/annos
 • Yhdestä viinipullosta tulee noin 6 lasillista

Kuohuviinit (0,75 l)

 • Kuohuviinilasin annoskoko on 12 cl/annos
 • Yhdestä kuohuviinipullosta tulee noin lasillista

Väkevät viinit, kuten portviinit ja madeirat (0,75 l)

 • Väkevien viinien annoskoko on 8 cl/annos
 • Yhdestä pullosta väkevää viiniä tulee noin 9 lasillista

Jälkiruokaviinit (0,375 l)

 • Jälkiruokaviinin annoskoko on 8 cl/annos
 • Yhdestä pullosta jälkiruokaviiniä tulee noin 4,5 lasillista

Väkevät avec-juomat (0,70 l)

 • Avec-juoman annoskoko on 4 cl/annos
 • Yhdestä pullosta tulee noin 18 lasillista

Juhlien juomatarjoilu 

Alkumaljat

Tilaisuuden, illallisen tai juhlan alussa tarjotaan usein tervetuliais- tai alkumalja. Kuohuviinin ja samppanjan annoskoko on yleensä 12 cl eli yhdestä kuohuviinipullosta (0,75 l) riittää juomaa 6 alkumaljaan.

Muistathan ottaa huomioon myös vieraat, jotka eivät juo alkoholia tarjoamalla myös alkoholittoman kuohuviinin. Jos tilaisuudessa on tarjolla alkoholia esimerkiksi ruuan kanssa, voi alkumaljana hyvin olla kaikille tarjolla alkoholiton vaihtoehto.

Ruokajuomat

Jos tarjolla on alkuruoka ja sille oma juomansa, on sen menekki usein yksi lasillinen (12 cl) henkilöä kohti.

Lämpimän ruoan kera viiniä tarjotaan 1–2 lasillista (12 cl). Jos kyseessä on buffet-tarjoilu, menekki on noin 2–3 alkoholiannosta ruokailijaa kohti.

Jos tilaisuuden vieraita on paljon, voit valita tarjolle hanaviinipakkauksen. Esimerkiksi 3 litran hanaviinipakkauksesta tulee 25 annosta.

Jos tarjolla on useampi ruokalaji ja jokaiselle ruualle on varattu oma juomansa, voi annoskokoa hyvin pienentää ja kohtuullistaa siten alkoholin määrää.

Myöskään ruokajuomatarjoilussa ei kannata unohtaa vieraita, jotka eivät juo alkoholia. Sopivia vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi alkoholittomat oluet ja viinit.

Tarjottava ruoka usein määrittelee tarjottavat juoman. Katso vinkkejä juhlien järjestämiseen ja juomavalintoihin täältä. 

Muista myös välivesi

Vaikka jokaiselle ruokalajille löytyy mitä erilaisempia juomavaihtoehtoja täydentämään makuelämystä, kannattaa aterioiden yhteyteen varata aina raikasta vettä. Vesi tasapainottaa makuja ja huuhtelee niitä, tehden tilaa uusille mauille. Jos haluat tarjolle kevyesti hiilihapotettua pullovettä, voit valita esimerkiksi Alkon oman Väliveden. 

Jälkiruokaviini tai avec-juoma

Jälkiruokaviinin ja väkevien viinien, kuten portviinit ja madeirat, annoskoko on 8 cl. Väkevien avec-juomien annoskoko on 4 cl.

Seurustelu ruuan jälkeen

Tilaisuuden ja alkoholitarjoilun jatkuessa ruokailun jälkeen kannattaa pitää kokonaisuus mielessä ja pohtia, kuinka monta alkoholiannosta tarjoiluista kokonaisuudessaan tulee henkeä kohti.

Myös vettä kannattaa pitää tarjolla koko juhlan tai illan ajan. 

Viisi vinkkiä tilaisuuden juomavalintoihin

 1. Kaikkien juomien ei välttämättä tarvitse olla alkoholillisia, vaan esimerkiksi alkumaljaksi voi hyvin valita kokonaan alkoholittoman vaihtoehdon. Myös muissa juomissa voi valita matala-alkoholisen tai kokonaan alkoholittoman version. Annoskokoja pienentämällä tai valitsemalla matala-alkoholisen tai alkoholittoman vaihtoehdon, voi helposti kohtuullistaa alkoholin määrää.
 2. Jos järjestät tilaisuutta pienelle porukalle, voit valita myös pienemmän pullokoon. Puolikkaasta, eli 0,375 l -kokoisesta viinipullosta saa pienet noin 10 cl lasilliset neljälle hengelle ja piccolo-pullostakin riittää kahdelle. Pienten pullokokojen valikoimamme kasvaa jatkuvasti, ja laadukkaita vaihtoehtoja on tarjolla runsaasti.
 3. Älä unohda kokonaisuutta. Laske, kuinka monta alkoholiannosta per vieras on suunniteltu tarjottavan.
 4. Juomat ovat parhaimmillaan, kun ne tarjoillaan oikean lämpöisinä. Katso eri juomien tarjoilulämpötilat. 
 5. Tilaa tilaisuuden juomat kätevästi lähimpään Alkoosi tai noutopisteeseen verkkokaupastamme. Voit kysyä apua juomien valitaan esimerkiksi Alkon chatistä. 
Montako pulloa tarvitaan?
Yhdestä 0,75 l pullosta tulee 6 tarjoiluannosta (n. 12 cl).

25 hengelle
4 kpl 0,75 l pulloa

50 hengelle
8 kpl 0,75 l pulloa

80 hengelle
14 kpl 0,75 l pulloa

100 hengelle
17 kpl 0,75 l pulloa

3 l hanapakkaus
= 4 x 0,75 l pulloa
= 24 annosta (n. 12 cl)