Vinkkejä halloween-juhliin: ruoka, juomat, kattaus ja koristelu

Aikuisten halloween-juhlissa voi säästellä kepposissa ja panostaa ruoan ja juomien herkullisuuteen sekä teemaan sopivaan koristeluun, kurpitsaa ja pientä pilkettä kuitenkaan unohtamatta. Poimi tästä hohdokas ideapaketti syksyn hauskimpaan ja hyytävimpään juhlaan.

Halloweenin uskotaan saaneen alkunsa Brittein saarilla muinaisten kelttien samhai-juhlasta, talven alkamisen päivästä, jolloin henkien ajateltiin liikkuvan. Henkiä torjuttiin polttamalla kokkoja ja pukeutumalla naamioasuihin. Myöhemmin halloweenin juhlinta levisi Amerikkaan Brittein saarilta tulleiden siirtolaisten mukana ja sitä kautta ympäri maailman.

Anglosaksisissa maissa halloweenia juhlitaan lokakuun viimeisenä päivänä. Suomessa halloween ei ole virallinen juhlapäivä ja halloween-juhlinta ajoittuukin useimmiten lokakuun viimeiseen viikonloppuun tai suomalaisen pyhäinpäivän viikonloppuun, joka tänä vuonna on 5.-6.11.

Alkumalja toivottaa juhlijat tervetulleeksi

Halloweenin juhlava alkumalja on kuiva kuohuviini Myös puolikuiva kuohuviini on hyvä valinta ja saattaa olla monelle helpommin lähestyttävä kuin kuiva viini.

Vaihtoehtoisesti kuohuviinille booli on kätevä tervetulojuoma, sillä se on helppo valmistaa suurellekin joukolle. Viilennä kaikki booliin käytettävät juomat hyvissä ajoin. Hiilihappoiset juomat, kuten kuohuviini, siideri ja virvoitusjuomat, lisätään booliin vasta juuri ennen tarjoilua. Oranssissa marjaboolissa on syksyn makuja: tyrnimehua ja lakkoja. Laita tarjolle myös alkoholiton booli. Se syntyy esimerkiksi mehuista, virvoitusjuomista ja makusiirapeista.

Pilkettä vai kauhua boolimaljaan

Tarjoa tervetulojuoma juhlan henkeen sopivaan tyyliin, esimerkiksi kurpitsaan koverretusta boolimaljasta. 

Paristokäyttöiset, vilkkuvat "jääpalat” hätkähdyttävät valollaan juomalasissa tai boolimaljassa. Paristokäyttöisiä jääpaloja saa juhla- ja keittiötarvikkeita myyvistä liikkeistä. Ne ovat myrkyttömiä ja täysin tiiviitä. Jos vieraita on paljon, on kätevintä tehdä juoma boolimaljaan. Lisää joukkoon oikeita jääpaloja, jotka jäähdyttävä juomaa.

Jos kaipaat räväkämpää ilmettä boolimaljaan, voit käyttää kumihanskakikkaa. Täytä elintarvikkeiden käsittelyyn sopiva kertakäyttöhanska punaisella mehulla, sido tiukasti kiinni ja anna jäätyä pakastimessa. Lisää juuri ennen tarjoilua boolimaljaan hanskasta riisuttu käsi. Voit tehostaa kammottavaa tunnelmaa vielä vilkkuvilla paristokäyttöisillä jääpaloilla.

Noutopöytä toimii isommalle joukolle

Kun koolle tulee suurempi määrä porukkaa, buffet-tyyppinen tarjoilu on yksinkertaisin ja helpoin järjestää, etenkin nyyttäreinä. Noutopöydässä nautitaan sesongin herkuista, kurpitsasta monessa muodossaan ja ruokiin sopivista juomista.

Halloween-juhlien ruoissa kurpitsalla on tärkeä rooli. Kurpitsan voi paahtaa uunissa upeaksi lisukkeeksi tai pienen kurpitsan voi esimerkiksi valmistaa uuniperunan tapaan. Leikkaa kurpitsa halki, poista kanta ja siemenet. Sivele kurpitsan sisäpinta voilla, mausta suolalla ja chilihiutaleilla. Kurpitsanpuolikkaat voi kääräistä folioon ja kypsentää 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Tarjoa halloween-juhlien alkuruokana kurpitsakeittoa kurpitsaleivän kanssa. Tyhjäksi koverretuista kurpitsoista saat hauskan tarjoiluastian keitolle. Muista ottaa talteen kurpitsan hedelmäliha ja käytä se kurpitsakeittoon, -piirakkaan tai -leipään. Kannattaa hyödyntää myös kurpitsan siemenet. Ne voi paahtaa ja käyttää salaateissa tai keiton höysteenä.

Kurpitsaruokien maku on makeahko, pehmeä ja usein hieman paahteinen. Voit valita viiniksi raikastavan vastaparin, esimerkiksi kuivan vivahteikkaan ja ryhdikkään rieslingin.

Runsasmakuisen keiton olueksi sopii ale, valitse esimerkiksi golden ale. Pääruokana maistuu chilillä ja tabascolla säväytettyä kurpitsapata, joka viimeistellään maukkaalla guacamolella. Aterian makeaksi lopuksi leivotaan tummasta suklaasta, punajuurella mehevöitetty kakku.

Buffet-juomiin valinnan varaa

Noutopöydän makujen ja raaka-aineiden kirjo tarjoaa hieman haasteita juomien valinnalle. Tästä syystä tarjolle voi laittaa useampia erilaisia oluttyyppejä, puna- ja valkoviiniä sekä alkoholittomia juomia, jolloin vieraat voivat valita mieleisensä.

Oluista monipuoliseen buffet-pöytään sopivat etenkin lagerit ja pilsit jotka ovat pöydän moninaisten makujen keveän raikkaita pareja. Myös esimerkiksi astetta runsaammat tummat lagerit ovat hyviä valintoja noutopöytään.

Noutopöydän viineinä toimivat pirteät ja hedelmäiset valkoviinit ja punaviineinä taas marjaisat ja raikkaat. Täyteläisemmän viinin ystävän kannattaa valita meheviä ja hilloisia punaviinejä noutopöytään.

Tarjottavien valintaa helpottavat Alkon tuotesivuilta löytyvät symbolimerkinnät. Niiden avulla voi valita esimerkiksi sopivia aperitiiveja, noutopöydän juomia sekä mitä tarjota pikkusuolaisten kanssa. Symbolit löydät Alkon myymälöiden hintalapuista ja Alkon verkkosivuilta.

Kynttilät, lyhdyt ja kurpitsat luovat tunnelmaa

Yksinkertainen koristelu, kattaus ja tarjoilu voivat olla kaikkein tehokkaimpia tunnelmanluojia. Vähälläkin rahalla ja lyhyessä ajassa saat pystyyn huikeat halloween-juhlat. Halloweenia voi juhlistaa käyttäen koristeita, rekvisiittaa ja valoja oman makunsa mukaisesti, hillitysti tai hurjasti.

Syyssesongin herkku, kurpitsa, on halloween-juhlien tärkein koriste. Asettele komeat halloween-kurpitsalyhdyt ikkunalaudalle, himmennä huoneen valaistus, sytytä kynttilät ja anna valon leikkiä hyytävässä kurpitsanaamassa. Kurpitsakasvot toimivat tehokkaina tunnelmanluojina, mutta myös koristeelliset leikkaukset näyttävät hienoilta.

Sijoittele myös muita valonlähteitä, kynttilöitä ja lyhtyjä eri puolille pimenevän illan pöytää. Ne luovat mukavaa hämyä ja antavat paljon anteeksi myös juhlia edeltävälle siivoukselle.

Silkkipapereilla päällystetyistä lasitölkeistä voi tehdä itse tunnelmallisia lyhtyjä. Muutamalla leikkauksella saat aikaan halloween-aiheiset hirviönaamakuvioiset lyhdyt, joissa tanssii turvallisesti led-kynttilän valo. Leikkaa silkkipaperista tölkin muotoinen pala, piirrä paperiin kasvot kurpitsalyhdyn kuvion tapaan ja leikkaa silmien, nenän ja suun kohdille reiät. Kiinnitä silkkipaperi lasipurkin ympärille teipillä. Tumman violetit ja raikkaan oranssit lyhdyt luovat ruokapöytään syksyistä tunnelmaa.

Ruokapöydän ympärille kiinnitetyt haamukuvioiset valot tai itseleikatut haamuaiheiset paperiketjut virittävät halloweenin juhlintaan. Juhlatarvikekaupoista saa valmiina paljon erilaisia halloween-aiheisia koristeita, esimerkiksi hämähäkkejä ja niiden seittejä, kurpitsa- ja haamu-kuvioisia koristeita.

Pelkästään pöytäliinan värivalinnalla ja isoilla kyntteliköillä, joissa palavat tumman lilat, oranssit tai mustat ja valkoiset kynttilät saat aikaan juhlan teemaan sopivan kattauksen.

Teksti Leena Kalliokoski Kuva Otavamedia Juomasuositukset Alko