10 skäl att intressera sig för öl

Öl har blivit en populär hobby. Här har vi samlat 10 intressanta aspekter på ölens värld.

1. Utbudet av ölsmaker breddas

Finländarnas ölsmak håller på att förändras. Allt fler vill pröva olika och annorlunda ölsorter och den större experimentlusten bidrar till ett ökat utbud. Det lanseras allt fler typer av öl, så det finns massor av nyheter att prova.

Vi har också sett rätt så extrema försök till att skapa speciella öl, exempelvis med väldigt hög alkoholhalt eller mycket bitterhet från hum­lingen. Just nu kännetecknas dock trenderna av enkelhet och njutbarhet.

Trenderna har varierat snabbt, men nu är vi äntligen på väg tillbaka till rötterna. Nu är traditionella ölstilar inne igen, som:

Det ligger även mindre fenomen i luften, till exempel:

2. Det finns mycket att upptäcka

Det är enkelt att ordna en ölprovning: allt du behöver är ett antal olika öl och tillräckligt med glas. Temat kan till exempel vara att jämföra olika typer av öl eller öl av samma stil från olika bryggerier.

Läs mer om hur du ordnar en ölprovning: alko.fi/olprovning

3. Lagerns ökade popularitet visar på en återgång till klassiker



Lager är ett prov på brygg­mästarens skicklighet, för det är inte lätt att få fram en ren och fräsch lager med tydlig smak av råvarorna.

Lager hamnade i skuggan när boomen av specialöl drog fram. Nu är skickligt bryggd lager återigen populär även bland ölentusiaster.

Namnet kommer från tyskans ord för lagring, och jäsningen ska ske långsamt vid sval temperatur. Framställning av lageröl kräver tid.

4. Öl är också en säsongsdryck – på hösten firar vi oktoberfest!




Få kungliga giftermål ihågkoms så innerligt som bröllopet mellan kronprins Ludvig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen som stod i oktober 1810. Folkfesten som ordnades i samband med bröllopet gav upphov till en tradition som lever vidare i form av Oktoberfest i München – fokus har dock flyttats från hästkapplöpningar till öl. Festens början har också tidigarelagts till september i ställer för oktober i hopp om bättre väder.

Oktoberfest är idag en av de största ölsäsongerna. Traditionellt är säsongens öl baserade på den bayerska öl­stilen märzen, som är fylligare och starkare än vanlig lager.

Ölfesten syns som vanligt också på Alko! Årets Oktoberfest-öl är klassiska tyska festöl, varav ett är veteöl, resten smakrika, maltdrivna lager.

Nya Oktoberfest-öl i Alkos sortiment presenteras närmare här.

5. Ett traditionellt recept som fler vågar bryta



I Bayern antogs så tidigt som 1516 en renhetslag för öl, Reinheitsgebot. Enligt den var de enda tillåtna råvarorna i öl:

  • vatten

  • korn

  • humle.

Senare insåg man också betydelsen av jäst.

Samma råvaror är de mest traditionella även på andra håll, visserligen utvecklade under århundradenas lopp. Till exempel rostas malt från ljus till mycket mörk, vilket direkt påverkar ölets smak och färg. Numera används också exempelvis vete, havre eller råg. Humlesorterna följer för sin del alldeles egna trender.

Vissa bryggare struntar idag helt i det traditionella receptet. För att krydda öl används till exempel:



  • bär
  • frukt
  • kaffe
  • kryddor
  • och till och med bakverk!

6. Mikrobryggerier och lokala pärlor – litet är vackert även när det gäller öl

Personliga mikrobryggerier har bidragit till ölkulturens uppgång. Deras craftbeer, alltså hantverksöl, har intresserat konsumenter i ett tjugotal år och också större bryggerier har ivrigt hakat på trenden.

Uppskattningen av litenhet tar sig också uttryck i att öl numera ofta görs i engångssatser. Ett recept bryggs alltså bara en gång, sedan övergår man till ett nytt igen.

Det lokala, till och med hyper­lokala, är en del av samma fenomen. Ofta säljs lokala öl lokalt, och råvarorna anskaffas i närområdet.

Idag finns det små mälterier även i Finland. En lokal prägel kan också tillsättas på annat sätt, till exempel används hjortron för att smaksätta öl i norra Finland.

Visste du förresten, att lokalt öl är ofta ett ekologiskt dryckesval bland annat när det ­gäller utsläpp från transporten?

7. Öl är en enkel hobby



Öl som hobby har blivit vanligare i och med mikrobryggeriboomen. Det finns flera orsaker till att hobbyn blivit så populär:

  • Tidigare provades främst traditionella öltyper och klassiska representanter för dem, numera har antalet alternativ för avsmakning exploderat.

  • Hobbyn är enkel, för öl är ganska förmånligt, förpackningsstorlekarna rätt små och alkoholhalten ofta relativt låg.

  • Ölhobby som begrepp har breddats och det finns inte lika mycket strikthet som tidigare. De flesta av dagens ölentusiaster är förmodligen intresserade konsumenter som vill ha variation i sitt ölglas. Visserligen finns det även väldigt kunniga experter bland dem.

  • Ölhobby är en social sysselsättning. Ölrestauranger främjar kulturen och bidrar till utbudet med egna öl. Ölfestivaler och andra evenemang har blivit allt populärare.

8. Humlingen ger IPA olika smaker

IPA, India Pale Ale, har länge legat i framkant när det gäller öltrender. Den som väljer att dricka något annat öl än lager tar oftast IPA. IPA tillverkas i många olika stilar, som kommer och går i rask takt.

Smaken på IPA beror till stor del på mängden humle och egenskaperna hos olika humle som används. Humle intresserar även konsumenterna, så numera ståtar humlesorternas namn ofta på etiketterna. IPA görs också som versioner med bara en sort.

Tidigare var målet att ge IPA väldigt mycket humlebeska, nu är smaken vanligen mer lättillgänglig. I början av IPA-boomen användes ofta amerikanska humlesorter med citruskaraktär, sedermera har trenden gått mot humle som ger tropisk fruktighet, framför allt i New England IPA, NEIPA.

Traditionella europeiska humlesorter exempelvis från England ger ölet nyanser av gräs och örter. De håller på att bli moderna igen, för även i fråga om IPA är vi på väg tillbaka till rötterna.

På sid 9 i Alkos trendöversikt 2022 kan du testa dina kunskaper om IPA!

9. Bland specialöl finns fler alernativ för dem som vill ha alkoholfritt, glutenfritt eller färre kalorier



Får det lov att vara alkohol­frittlåg alkoholhalt eller glutenfritt? Nu är alternativen bland öl många för dem som undviker alkohol eller gluten. Det finns otaliga olika typer av specialöl i olika stilar, och kvaliteten på produkterna har stigit markant. Glutenfritt eller alkoholfritt anges på Alkos prislapp, så dessa öl är lätta att hitta.

Mikrobryggerierna erbjuder också sådana alternativ, eftersom begränsning av alkohol eller gluten inte nödvändigtvis kräver dyr teknik. Jäststammar och enzymer kan användas för att framställa alkohol- eller glutenfritt öl. Dessa metoder är inte nya, men de har tagits i bruk av allt fler ­bryggerier.

10. Öl + mat, där är minsann ett smakpar

Öl passar inte bara som matdryck, utan också i matlagningen.



Prova till exempel laga en ölkryddad grönsaksgryta med bondbönor!

Till öl som sällskapsdryck är det gott att ha lite tilltugg. Hemmagjorda ölmarinerade lökringar passar perfekt som plockmat, ännu godare blir de tillsammans med en öldipp.

Läs mer om hur du kan använda öl och andra typer av alkohol i matlagningen.

Text Lasse Pakarinen, foto Kristiina Kurronen, styling Niina Meriläinen



Alkos ölutbud

Alko har ett brett ölsortiment. Det finns långt över 1 000 olika öl i otaliga stilar i butikerna och webbutiken. Priserna varierar från drygt en euro till specialiteter i större förpackningar, som kan kosta flera tior. Be om tips av försäljaren!