10 skäl att förälska sig i Amarone

Amarone eller officiellt DOCG Amarone della Valpolicella är det norditalienska vinområdet Valpolicellas stolthet – ett fylligt rödvin, vars hemlighet ligger i att druvorna torkas efter bärgningen.

1. Amarone fyller glasen med jul  

Aromerna i amarone för tankarna till julen: Vinet bjuder på toner av torkad frukt och julens kryddor. Varför inte låta tonerna av bland annat fikon, plommon, dadel, tranbär, kanel och nejlika reta smak- och luktsinnet?

Dryckens mogna, mångskiftande och koncentrerade fruktighet kommer från de torkade druvorna. Vinets kryddighet och rostade toner accentueras av lagringen på ekfat. Amarones relativt höga alkoholhalt, som beror på druvornas stora sockerinnehåll, gör drycken angenämt värmande. För att erhålla balanserad smak bör drycken kylas till under rumstemperatur, nämligen till +16–18 0C. En halv timme i kylskåp räcker.

2. Amarones historia 

Amarone eller officiellt DOCG Amarone della Valpolicella är det norditalienska vinområdet Valpolicellas stolthet – ett fylligt rödvin, vars hemlighet ligger i att druvorna torkas efter bärgningen. Läs mer om Italiens vinområden

Den traditionella tillverkningsmetoden, som går under namnet appassimento, gör vinet generöst, silkigt, mångskiftande och långlivat.

Torr amarone är ingen gammal vintyp. Vintypen, som har sitt ursprung i områdets traditionella recioto-dessertviner, kan beskrivas som en långjäst torr version av söt recioto. Den första amaronen kan ha blivit till av misstag.

Amarones resa började på 1950-talet, men först på 1990-talet blev drycken bekant för världens vinvänner. Därefter har produk­tionen av vinet mångfaldigats. I dag är amarone regionen Venetos flagg­skepp. År 2009 fick vinet Italiens högsta kvalitetsvinsstaus, DOCG.

3. Starka ostar <3 amarone 

Amarone är ett ypperligt ostvin. Vinets fylliga aromer rimmar, i motsats till aromerna i lätta viner, utmärkt med stark ost.  

Amarone lämpar sig särskilt väl till hårda lagrade ostar och blåmögelost. Många amaroneviner har en gnutta restsocker, som balanserar upp ostens sälta. Enligt många experter påminner amaronens varma smakvärld om smakvärlden i portvin, som ju är ett traditionellt allroundvin till ostbrickan.  

3 x Smakpar  

Amarone + Parmesan 

Amarone + blågrön mögelost gorgonzola  

Amarone + långlagrad gouda 

4. Amarone är ett utmärkt tilltuggsvin 

Det är en sann glädje att ställa fram en trendig välfylld serveringsbricka, grazing table eller charkuteriplanka. Brickan kan fyllas med valfria läckerheter.  

Välj gärna starka smaker som rimmar med amaronen, exempelvis charkuterier, patéer, hårda lagrade ostar, aromrik blåmögelost, färska fikon, torkad frukt, kompotter, nötter och surdegsbakad bröd eller focaccia.   

5. Res till nordöstra Italien! 

Vinet amarone härstammar från regionen Veneto i nordöstra Italien. Det produceras i det knappt 8 000 hektar stora vinområdet Valpolicella norr om staden Verona och öster om Gardasjön. Vinet från kullarna nordväst om Verona, som utgör vinområdets historiska centrum, får bära etikettmärkningen classico.

Amarone och de övriga Valpolicellavinerna tillverkas huvudsakligen av områdets egna traditionella druvsorter. Den viktigaste och mest uppskattade druvan är Corvina, som ger vinet toner av bland annat röda bär, surkörsbär, mandel, tjära och läkeörter. Druvtorkningen fördjupar smaken och gör vinet nyansrikt.

Druvan Corvina kan delvis ersättas med den senare mognande, snarlika druvan Corvinone. Vid tillverkningen av amarone används också druvan Rondinella i små mängder. Därtill får amarone, i begränsad omfattning, göras på andra blå druvor från området. I druvblandningen ingår ofta druvan Molinara och, något överraskande, druvan Cabernet sauvignon.

6. Om du älskar kött 

Fylliga amarone lämpar sig utmärkt till mustiga kötträtter. Amarone är ett värdigt par till bland annat lammstek, ossobuco, viltkött ch rosa renfilé. Det fylliga och robusta vinet rimmar väl med kraftiga smaker.     

3 x smakpar  

Amarone + Lammstek med madeirasås 

Amarone + Mörk älggryta & rotsakspuré  

Amarone + Innerfilé av ren och sås på soppar 

7. Amarone klarar lagring 

Om du har ett vinskåp kan du ställa in en flaska amarone och låta den ligga där i flera år. Dryck­en klarar även några år längst ner i en vanlig garderob, förutsatt att flaskan ligger och skåpet är mörkt, jämnvarmt och vibrationsfritt.

Amaronens robusta struktur lämpar sig för lagring. Med tiden övergår vinets rika fruktighet i mångskiftande mognadsaromer, som fransmännen kallar bouquet. Vinet blir samtidigt mjukare.

Många kvalitetsrödviner är till en början så tanninrika att de känns sträva. Vinet amarones mjukhet emanerar från torkningen av druvorna vilket innebär att drycken inte kräver lagring utan kan avnjutas omgående, i synnerhet om den åtföljs av mat.  

8. Amarone är en stilfull gåva 

Amarone är en utmärkt vinpresent som faller de flesta i smaken. Vinet uppskattas av både vinkännare och mindre bevandrade vinvänner. Det fylliga, nyansrika, mjuka och lättdruckna vinet glädjer säkert mottagaren.

Amarone är en utmärkt present till vänner som tycker om mustiga maträtter eller som vill fördjupa sig i vinernas förunderliga smakvärld framför öppna spisen. Varför inte bifoga vinet mörk choklad, som rimmar överraskande väl med amaronens smaker? Visste du att du kan beställa produkter som gåva till enn annan person från webbutiken

9. Återvinning - har du provat ripasso?

De mödosamt odlade, utvalda och torkade amaronedruvornas saga är lyckligtvis inte all när de avskiljs från druvsaften. Den pressade druvmassan tas till vara och används för tillverkning av en annan vintyp, nämligen ripasso.

Traditionellt tillverkat rödvin från området Valpolicella heter rätt och slätt valpolicella. Ripasso blir till genom jäsning av valpolicella en andra gång med resterna från jäsningen av amarone. Termen ripasso betyder omjäsning. Efter den andra jäsningen lagras vinet på ekfat minst ett år.

Skalen från amaronen ger valpolicella ­ripasson yppighet, mogen fruktighet och andra amaronetypiska aromer. Vinet blir ändå inte lika fylligt som amarone, vilket underlättar kombinationen mat och dryck.

10. Ett i sanning gott vin

Högklassig amarone görs i stor utsträckning för hand och med stor pietet. På grund av den långa tillverkningsprocessen och den stora åtgången av druvor är amarone aldrig ett billigt vin.

Tillverkningen av amarone avviker på många sätt från traditionell vintillverkning.

Druvorna plockas alltid för hand eftersom klasarna måste vara hela och friska vid torkningen, som räcker fram till december och ibland ända till februari. När det begav sig skedde torkningen i luftiga skjul uppe på kullarna, men i dag använder vinhusen klimatkontrollerade lager avsedda för ändamålet.

Under torkningen avgår en stor mängd vatten. Druvorna förlorar minst en tredjedel av sin vikt, vilket medför att åtgången av druvor ökar. När vattnet avgår koncentreras druvornas socker och aromämnen. Detta leder till att vinet får hög alkoholhalt och rikliga aromer.

De krossade druvornas skal får ligga länge, upp till 40 dagar i jäsningskärlet. Skalen avger mycket smak och aromer till druvsaften. Efter jäsningen följer minst två års lagring på ekfat. Lagringstiden för vinet amarone riserva är minst fyra år.

Brett amaronesortiment

Alkos sortiment omfattar nästan 70 amaroneviner. Priset på en normalstor flaska (0,75 liter) varierar från ett par tior till flera hundra euro. Amarone saluförs även i halvflaska (0,375 liter). I Alkos sortiment ingår sammanlagt över 250 viner från regionen Veneto. Samtliga kan beställas i Alkos webbutik för leverans till önskad Alkobutik. Alko.fi/amarone

Visste du att

Namnet amarone kommer från det italienska ordet amaro, som betyder besk? Vinet har ofta en mild beska som påminner om läkeörter. Det söta vinet reciotos namn kommer från det italienska ordet orecchio som betyder öra. Vinet tillverkades ursprungligen av druvklasarnas öronliknande
utskott.

Läs mer om vinernas värld