De mustiga vinernas Douro

Douro i norra Portugal är känt för sina traditionella portviner. Numera producerar regionen också intressanta svagare viner. Bekanta dig med de olika typerna av portvin!

De slingrande småvägarna i Dourodalen är inte för den räddhågade. Sluttningarna är ruskigt branta på sina ställen och räcken ser man sällan. Lyckligtvis nås området också med flodbåt eller tåg som går längs floden.

Strapatsen belönas med en hänförande utsikt över de terrasserade vinodlingarna. Vinkulturlandskapet i Douro har med rätta tagits upp på UNESCOs världsarvslista.

Douro

Douros vingårdar ligger i inlandet i norra Portugal. Även om havet inte är särskilt långt borta, stoppar de mellanliggande bergen regn och svalkande vindar. Området kan därför vara kvävande hett på sommaren.

Douro indelas i tre underdistrikt, som från väst till öst är Baixo Corgo, Cima Corgo och Douro Superior. De två första är de mest prestigefyllda distrikten. Österut och inåt landet blir klimatet torrare och varmare på sommaren.

Läs mer om Dourodalen.

Spetsat portvin med lång historia

Portvin är den historiska vintypen i Douro och förmodligen det mest kända starkvinet i världen. Dess produktionsområde avgränsades första gången så tidigt som 1756.

Portvinets band till Storbritannien har långa anor, vilket avspeglas i namnen på portvinsgårdarna – många är brittiska vinhandlares släktnamn. Idag finns dock den största marknaden för portvin i Frankrike.

Portvin tillverkas genom fortifiering. Tillsats av ett starkt vindestillat med neutral smak avbryter vinets jäsning, vilket ger portvinet en naturlig sötma. Samtidigt stiger alkoholhalten till omkring tjugo procent.

Traditionellt transporteras viner från det heta inlandet för att lagras i det mildare klimatet vid kusten i tvillingstäderna Porto och Vilanova de Gaia, där många portvinshus har sina magasin. Det är också Porto som har gett vintypen sitt namn.

Portvin finns i flera olika stilar

Olika portvinsstilar är saltet i portvinsprovning. Röda portviner delas i allmänhet in i typerna ruby och tawny. Ruby är djupröd och generöst fruktig, medan tawny är brunaktig och har en mer mogen och ekig arom. Båda blandas oftast av vinpartier från olika gårdar och år.

Juvelen bland portviner är vintage- dvs. årgångsportvin som tillverkas endast av goda årgångar. Den mognar vackert i årtionden och utvecklar då en underbar komplexitet – samt mycket fällning på flaskans botten som måste dekanteras bort.

Vintageport är mycket dyrt, men en lite liknande aromvärld finns hos single quinta årgångsport, det vill säga portvin från en vingård.

Portvin är inte begränsat till röda stilar. Vitt portvin är en utmärkt aperitif, till exempel blandat med tonicvatten. Portvinshus som vill vara trendiga har också lanserat rosa portvin som kallas pink eller rosé.

Känner du till olika typer av portvin?


Ruby

  • RUBY / Generöst fruktigt basportvin.

  • RUBY RESERVE: Fylligare och mer tanninrik ruby.

  • LATE BOTTLED VINTAGE (LBV) / Populärt, moget fruktigt och nyanserat portvin av en årgång som fatlagrats i 4–6 år.

  • SINGLE QUINTA: Ett nyanserat och personligt portvin från en vingård och oftast en årgång.

  • VINTAGE: Prestigefylld port från en årgång som konstaterats vara bra. Blandad av druvor från de bästa odlingarna och lagrad i 2–3 år. Utvecklas i källaren under årtiondens lopp till ett mångdimensionellt njutningsvin. Det bildas fällning i flaskorna.


Tawny

  • TAWNY / Blandad av fatlagrade viner. Färgen brunare än hos ruby, aromen mogen och ekig.

  • AGED TAWNY / Långlagrad tawny. Åldersmärkningen kan vara 10, 20, 30 eller 40 år.

  • COLHEITA / En gammal, fatlagrad tawny från en årgång.


Övriga:

  • WHITE / Ljust portvin, som ofta är sötaktigt med färska aromer.

  • ROSÉ, PINK / Rosa roséport. Vanligtvis ung, fräsch och fruktig.

Läs mer om Portugals viner och vinregioner.

Passande smakpar till portvin?

I Finland säljs så mycket som en dryg tredjedel av allt portvin under julsäsongen. Kombinera gärna portvin med dessa godbitar:

  • Röda portvin är riktiga njutningsvin som passar till såväl ostbricka, choklad som bakverk.

  • Ruby trivs ihop med lite fräschare, kanske fruktiga eller bäriga smaker.

  • Tawny är ett utmärkt smakpar till torkad frukt, torrkakor och nötter.

  • LBV (Late Bottled Vintage) portvin smälter i munnen tillsammans med blåmögelost, sachertårta och chokladfondant.

I Frankrike serveras kyld tawny också som aperitif.

Många dricker sitt portvin rumstempererat, men en lätt kylning gör vinet med hög alkoholhalt mer njutbart. Vintage port kan kylas till 16–18 grader, övrigt rött portvin till 14–16 grader. Vitt portvin är som bäst vid 10–12 grader.

Douro tillverkar högklassiga svaga viner

Också svagare viner har varit på uppgång i Douro en tid. Alko säljer fortfarande ungefär dubbelt så mycket portvin, men det finns också gott om vanliga viner i sortimentet och deras antal växer.

Hurudana är Douros svaga viner?

  • Förr kunde svaga viner i Douro göras på druvor som blivit över från portvinsproduktionen. Numera görs även de svaga vinerna med eftertanke och ambition.

  • Förhållandet mellan pris och kvalitet är ofta utmärkt.

  • Produktionen av svaga viner i Douro är inriktad på röda viner. Druvorna är samma lokala portugisiska sorter som används i portviner, av vilka den mest uppskattade är intensiva Touriga Nacional.

  • Vinerna är ofta mörka, fylliga, karaktärsfulla och robusta. Det gör dem perfekta för julsäsongen och vinterns mustiga smaker, till exempel vilt.

Regionen producerar också vita viner av hög kvalitet av druvor som ofta växer i högt belägna odlingar där det är svalare än på dalbotten. Det görs även roséviner i området.

Text Lasse Pakarinen. Expert: Mikko Halmetoja från Ylöjärvi är försäljare och erfaren utbildare på Alko

Visste du?

I Alkos sortiment finns över 70 portviner i många olika stilar.

Priserna för flaskor på 0,75 liter varierar från under tjugo till flera hundra euro.

Det finns ungefär lika många svaga viner från Douro, med tonvikt på röda viner.

Douro i siffror

Cirka 44 000 ha

  • är ytan som vinodlingarna i Douro täcker. I jämförelse: I Bordeaux i Frankrike finns det cirka 120 000 hektar vingårdar.

26 000 ha

  • är totalytan av vinodlingar som får framställa portvin.

18 %

  • är vinodlingarnas andel av landområdet i Douro.

Källa: www.ivdp.pt

Läs mer