Kalaa grilliin – siitä Itämerikin tykkää

Ennätyshelteinen kesä on tuonut rannoillemme jälleen ikävän riesan, uimisen estävät sinilevälautat. Itämerta uhkaa myös roskaantuminen. Kokosimme muutamia pieniä arjen tekoja, joita meistä jokainen voi tehdä puhtaiden vesistöjen eteen.

1. Kalaa ja kasviksia grilliin

Maatalous on Suomen suurin yksittäinen ravinnelähde vesistöihin ja Itämereen*. Ruoantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tehokkain keino oman Itämeri-jalanjäljen pienentämiseen on lihankulutuksen vähentäminen ja lihan korvaaminen luonnonkalalla. Sen lisäksi että kotimaisten luonnonkalojen lisääminen lautaselle parantaa vesistöjen tilaa, ovat eväkkäät myös terveellisiä runsaiden omega-3-rasvahappopitoisuuksien vuoksi. Miltä kuulostaisi kolmella tapaa marinoidut silakatyrttihunnun saanut nieriä tai japanilainen siika? Vastuullisten valintojen tekeminen on kalatiskillä helppoa, kun avuksi ottaa WWF:n kalaoppaan. Myös kauden kasvisten suosiminen on kesällä paitsi helppoa, myös ympäristöystävällistä ja herkullista. Katso tästä Alko.fi:n parhaat kasvisreseptit – seuraavalla grillauskerralla paistumaan esimerkiksi grillissä valmistuvat mehevät munakoisopizzat?

Testaa myös omien kulutustottumuksiesi vaikutus Itämeren ravinnekuormitukseen Itämeri-laskurin avulla.

2. Ploggaamalla hyvä fiilis ja rannat siistiksi

Itämeren merkittävin uhka on kiistatta rehevöityminen, mutta roskaantuminen muodostaa myös todellisen ongelman. Ploggaus eli plogging tulee ruotsin kielen sanojen plocka up ja jogging yhdistelmästä. Ruotsissa 2016 keksitty treeni-ilmiö syntyi vastareaktiona muoviroskan yleistymiseen luonnossa. Ploggauksessa juoksulenkkiä rytmittävät roskien nostamiseen tarvittavat kyykyt ja venytykset. Takareidet ja Itämeren rannat kiittävät! Rohkeimmat voivat kokeilla ploggausta suoraan Itämerestä sup-laudalla.

3. Valitse juomasi viisaasti

Toisin kuin elintarvikkeissa yleisesti, viinin pakkaus vaikuttaa enemmän tuotteen ympäristökuormitukseen kuin tuotteen sisältö. Jos ympäristö saisi päättää, pakattaisiin juoma muovi- tai pahvipakkaukseen tai mahdollisimman kevyeen lasipulloon. Alkon viinivalikoimasta löytyykin tällä hetkellä, luonnon onneksi, 257 kevyeen lasipulloon pakattua viiniä.

4. Kierrätä myös pantittomat pakkaukset

Hanapakkaukset ovat ilmastoystävällisiä pakkauksia ja kätevyytensä vuoksi suosittuja kesän mökkireissuilla ja veneillessä. Alko on vuodesta 2014 ollut Itämeren luonnon pelastamiseksi perustetun Baltic Sea Action Groupin jäsen ja osana sitoutumistamme Itämeren suojeluun keräämme Uudenmaan ja Lounais-Suomen myymälöissämme hanaviinipakkausten sisäpusseja ja viinipussit hyödynnettäväksi sementinvalmistukseen. Erityisesti veneilijät ja mökkeilijät ovat löytäneet nämä kierrätyspaikat. Kiitos aktiivisten asiakkaidemme, hanapakkausten sisäpusseja kerättiin viime vuonna ennätykselliset 3,7 tonnia.

Lue lisää hanapakkausten kierrätyksestä.

Lähteet

*http://www.syke.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/Itameren_ravinnekuorma_edelleen_liian_su(47414)

#nofilter-blogitekstit