Alkon uudet eko-symbolit helpottavat vastuullisia valintoja

Alkon asiakas valitsee yhä useammin sertifioidun tuotteen. 3.10. lanseerattava eko-symbolivalikoima tekee valinnasta entistä vaivattomampaa.

Asiakkaiden kiinnostukseen juomien monipuolisempien ympäristötietojen saatavuudesta on vastattu. Lokakuussa omien mieltymysten ja arvovalintojen mukaisen juoman löytyminen on myymälöistä ja verkkokaupasta entistä helpompaa. Neljä uutta ympäristötietoa ovat vegaanisuus, alkuviini, paikallinen ekosertifikaatti ja kevyempi lasipullo. Kaikki kyseiset tiedot saadaan tavarantoimittajilta. Eko-symbolivalikoimaan kuuluvat myös jo olemassa olevat luomu- ja biodynaamiset tuotteet.

”Alko luo tällä uudistuksella kanavan entistä laajemmalle määrälle tietoa juomatuottajien tekemistä ympäristöpanostuksista. Uusia eko-tuotetietoja ja niiden viestintää testattiin Alkon kuluttajapaneelissa projektin alussa, ja palautetta käytettiin uusien symbolien sekä verkkokaupan tuotehaun kehittämisessä”, kertoo kestävän kehityksen päällikkö Laura Varpasuo

Ekologisuus vetoaa yhä useampaan

Viime vuosina sekä luomusertifioitujen juomien määrä valikoimassa että myynti on ollut tasaisessa kasvussa. Tämän vuoden tammi-elokuussa luomutuotteiden myynti kasvoi 18 prosenttia ja eettisen kaupan tuotteiden myynti viisi prosenttia. 

Vegaaninen symboli

  Vegaaninen viini

Vegaanisten viinien kasvava kysyntä on ollut tapetilla jo vuosien ajan. Vegaanisuudella ei ole kansainvälistä ja valvottua sertifiointia. Ilmoitettu vegaanisuus perustuu tuottajan antamiin tietoihin.

Tavallisesta viinistä vegaaninen viini eroaa käytännössä siten, että sen valmistuksessa ei ole käytetty eläinperäisiä raaka-aineita. Muissa kuin vegaanisissa viineissä on kirkastuksessa sen sijaan voitu käyttää liivatetta, kananmunaa, kaseiinia tai kalaliimaa.

  Alkuviini

Kansainvälisesti suosiota kasvattaneet alku- eli luonnonviinit (engl. natural wines) ovat rantautuneet Alkonkin hyllyille. 

Alkuviinien valmistuksessa ei ole käytetty synteettisiä tai kemiallisia valmisteita eikä viinejä suodateta tai kirkasteta. Tämän seurauksena voi alkuviinin pullonpohjalla joskus olla nähtävissä pientä sakkaa.

Kuten vegaanisilla viineillä, ei alkuviineillekään ole kansainvälisiä standardeja. Luonnonmukaisella menetelmällä pyritään säilyttämään rypäleen luonnollinen maku, eikä vaikuttaa lopputulokseen modernein viininvalmistuksen menetelmin. Eroavien valmistustapojen vuoksi ei alkuviinejä tulisi verrata perinteisiin viineihin, vaan suhtautua niihin omana juomatyyppinään.

Alkuviinejä ostaessa on syytä muistaa, että pulloon muodostuvan sakan vuoksi viinit voivat kehittyvät pullossa edelleen, ja nopeaan tahtiin. Tämän vuoksi niiden säilyvyys ei ole yhtä pitkä kuin niin sanotuilla perinteisillä viineillä. 

Paikallinen ekosertifiointi symboli

  Paikallinen ekosertifiointi

Paikallinen kestävän kehityksen sertifikaatti on maa- tai osavaltiokohtainen (USA:ssa), ja sitä voi hakea kuka tahansa tuottaja. Alkon kriteeri on, että kunkin ekosertifioinnin vaatimuksista vähintään puolet liittyvät ympäristöseikkoihin. Niiden lisäksi sertifiointeihin voi sisältyä eettisiä, työntekijöiden asemaan ja työoloihin liittyviä vaatimuksia. Vaatimuksien toteutumista valvotaan ulkopuolisen auditoijan tekemillä tarkastuksilla, joita paikallinen sertifioijataho teettää.

Kevyempi lasipullo symboli

  Kevyempi lasipullo

Yksi viininvalmistuksen ympäristövaikutuksiin suuresti vaikuttava tekijä on sen pakkaus. Tavallinen 0,75 litran viinipullo voi tyhjänä painaa jopa yli kilon. 

Alko luokittelee kevyemmiksi pulloiksi maksimissaan 420 gramman painoiset 0,75 litran lasipullot. Nämä kevyemmät lasiset viinipullot ovat nyt löydettävissä uuden eko-merkinnän avulla. Jopa puolta kevyemmät lasipullot tarkoittavat polttoaineen kulutuksen ja CO2-päästöjen vähennystä kuljetuksissa, ja pienentyvää lasijätteen määrää kierrätysprosessissa.

Lue lisää eko-symbolivalikoimasta.

Lisätiedot

viestintäasiantuntija Elina Tompuri, 020 711 5608