Tärkeimmät Espanjan viinialueet – Tunnetko Espanjan viinien laatuluokat?

Espanjalaiset punaviinit sekä cava ja sherry tunnetaan kaikkialla maailmassa, mutta maan pohjoisosassa tuotetaan myös raikkaita ja vivahteikkaita valkoviinejä. Mitkä ovat Espanjan tärkeimmät viinialueet ja viinien laatuluokat? Entä mihin perustuu espanjalaisen viinintuotannon monipuolisuus?

Mistä kumpuaa Espanjan viinityylien runsas kirjo?

Erilaisten viinityylien runsaus Espanjassa perustuu maantieteellisesti laajan maan monipuolisiin ilmasto-olosuhteisiin, muun muassa Atlantin ja Välimeren erilaisiin ilmastoihin, mutta myös suuriin korkeuseroihin. 

 • Pohjoisen vehreä viinintuotantoalue eli Atlantin ja Biskajanlahden rannikko nauttii lauhkeasta meri-ilmastosta, mikä tarkoittaa tasaista lämpötilaa ja kosteutta vuoden ympäri 

 • Välimerellisen ilmaston vaikutusalueella viinien ominaisuuksia muokkaavat erityisesti kuivat ja kuumat kesät sekä kosteat, leudot talvet.  

 • Keski-Espanjan ylängön mannerilmaston viinejä muokkaavat kasvukauden suuret lämpötilaerot kuumista päivistä viileisiin öihin. Talvella voi olla todella kylmä. 

 • Kanariansaaret sijaitsevat subtrooppisella vyöhykkeellä, jossa ei yleensä tuoteta viiniä, mutta saarten tuliperäisiltä vuorilta löytyy viiniköynnöksillekin suotuisia mikroilmastoja. 

 Espanjan viinialueet

Mitkä ovat Espanjan tärkeimmät viinialueet?

Viiniä viljellään ja nautitaan kaikkialla Espanjassa, mutta kansainvälisesti merkittävimmät viinintuotantoalueet ovat 

Lue lisää Espanjan viinialueista yllä olevista linkeistä tai käy ensin läpi espanjalaisten viinien laatuluokat.

Millainen on viinien laatuluokitus Espanjassa?

Espanjalaisten viinien laatuluokitus muistuttaa Italian ja Ranskan vastaavia viiniluokituksia, mutta Espanjassa viinien luokittelu ei ole ollut aivan yhtä tarkka kuin naapurimaiden laatuluokitukset. 

Espanjalaisten viinien suojatut alkuperämerkinnät: 

 • DOCa (Denominaciónes de Origen Calificada) on espanjalaisten viinien ylin laatuluokka, johon kuuluvat viinialueet Rioja ja Priorat. 

 • DO (Denominación de Origen) on toiseksi korkein laatuluokka, johon kuuluu tällä hetkellä 69 viinialuetta Espanjassa. 

 • Vino de Calidad (VC) -luokassa on tällä hetkellä vajaa 10 viinintuotantoaluetta, joiden taso on lähellä DO-laatuluokkaa. 

 • DO Pago (Denomicación de Origen Pago) on yksittäiselle viinitilalle annettu alkuperämerkintä. Näitä on Espanjassa 20. 

 • IGP (Indicaciónes Geográficas Protegidas) -merkintä kertoo viinin suojatusta maantieteellisestä alkuperästä. 41:llä viinialueella Espanjassa on maantieteellinen alkuperämerkintä.   

Osa espanjalaisista punaviineistä jaetaan luokkiin myös niiden kypsyysasteen mukaan: 

 • Crianza kypsyy vähintään kaksi vuotta, josta se on vähintään vuoden tammitynnyreissä. 

 • Reserva saa kypsyä vähintään kolme vuotta, josta se on tammitynnyreissä vähintään vuoden.  

 • Gran reserva -viinejä kypsytetään vähintään viisi vuotta, josta ne ovat kaksi vuotta tammitynnyreissä. Viinintekijöiden mukaan gran reservaa tehdään vain poikkeuksellisen hyvistä vuosikerroista. 

Alkuperämerkitty viini voi olla myös niin sanottua nuorta viiniä (joven), jolle ei vaadita tammikypsytystä.

Vihreän Espanjan Galicia ja Baskimaa

Luoteis-Espanjan eli niin sanotun vihreän Espanjan viinintuotantoalueet Galiciassa ja Baskimaalla tunnetaan raikkaista ja hapokkaista valkoviineistään. 

Galician tärkeimpiin viinialueisiin kuuluu DO Rias Baixas. Siellä tuotetaan hedelmäisestä ja raikkaan aromikkaasta Albariño-rypäleestä laadukkaita valkoviinejä, jotka ovat viime vuosina saavuttaneet runsaasti kansainvälistä huomiota. 

Muita viinialueita Galiciassa ovat DO Monterrei ja DO Valdeorras, joissa valmistetaan hienoja viinejä hedelmäisestä ja täyteläisestä Godello-rypäleestä, sekä vanha mutta välillä lähes unohdettu viinialue DO Ribeiro, jossa viljellään useita perinteisiä paikallisia rypäleitä. 

Baskimaan erikoisuuksia ovat pirskahtelevat, hedelmäiset ja hapokkaat txakoli-viinit, jotka valmistetaan paikallisista rypälelajikkeista. Valkoviinien lisäksi Baskimaan kolmen DO-alueen viinityylejä ovat jälkiruokaviinit ja roseet. 

Luoteisespanjalaiset albariñot sopivat erityisesti kevyiden kalaruokien ja äyriäisten viineiksi. Txakoli-viinejä nautitaan usein pintxojen eli baskimaalaisten tapasten kanssa. 

Kevyiden punaviinien trendikäs Bierzo

DO Bierzo sijaitsee maantieteellisesti Castilla y Leónissa, mutta ilmastollisesti se kuuluu Luoteis-Espanjan vehreisiin viinialueisiin.  

DO Bierzoa pidetään yhtenä tämän hetken trendikkäimmistä espanjaisista viinialueista, sillä siellä tuotetaan muun muassa Mencia-lajikkeesta tehtyjä punaviinejä, jotka ovat rakenteeltaan keskitäyteläisiä, raikkaita ja kukkean mausteisia.  

Espanjan tunnetuin viinialue Rioja

Ylimpään laatuluokkaan kuuluvan DOCa Riojan tummat, vivahteikkaat ja täyteläiset punaviinit tulevat jyrkiltä rinnetarhoilta tai alavimmista alueilta, jotka sijaitsevat Ebron laaksossa Pyreneitten eteläpuolella.  

Riojan alue jaetaan kolmeen osaan: läntiseen Rioja Altaan, itäiseen Rioja Orientaliin sekä alueen pohjoisosassa sijaitsevaan Rioja Alavesaan. Maaperä Riojan eri alueilla vaihtelee punaisesta savesta mineraalipitoiseen kalkkikiveen. 

Riojan tärkein rypäle on punainen Tempranillo, jota usein täydennetään Garnachalla. Valkoviinien osuus Riojan viinintuotannosta on alle kymmenen prosenttia. Valkoisista rypäleistä suosituin on Viura. 

Käyttäjien näkökulmasta valmiiksi kypsytetyt riojat ovat helppoja viinivalintoja ruokapöytäänRioja-viinien kypsytysaikaa kuvaa luokittelu crianza-, reserva- ja gran reserva -viineihin. Mitä pidempään rioja on saanut kypsyä, sitä kypsempien makujen, esimerkiksi juustojen ja liharuokien, seuraan se sopii.  

Lue lisää Riojasta.

Ääriolosuhteiden Ribera del Duero

DO Ribera del Duero eli Dueron laakso Castilla y Leónissa on parissa vuosikymmenessä kohonnut Espanjan tärkeimpien punaviinialueiden joukkoon Riojan ja Prioratin seuraan. 

Ribera del Dueron täyteläisten ja tiiviin makuisten punaviinien perustana ovat erittäin karu maaperä ja eri vuodenaikojen suuret lämpötilaerot. Kesällä alue kärsii kuumasta paahteesta, talvella kovista pakkasista. Kesällä päivän ja yön lämpötilaerot ovat suuret. 

Ribera del Duerossa viiniä tehdään lähes yksinomaan Tempranillo-rypäleestä, jonka paikallisia nimiä ovat Tinto Fino ja Tinto del País. Tummat, mehevät ja hapokkaat punaviinit kypsytetään samaan tapaan tammitynnyreissä kuin riojat 

Ribera del Dueron viinit yhdistetään usein lammas- ja possupatojen sekä verimakkaroiden kanssa. 

Lue lisää: Ribera del Dueron viininalue 

Katalonia, cavan kotiseutu


Cava

Kataloniassa viiniä viljellään kuumilta Välimeren rannoilta aina viileille ylängöille asti. Itsehallintoalueen tunnetuimpia viinialueita ovat esimerkiksi DO-luokitellut Alella, Penedès, Terra Alta ja Montsant sekä Montsantin keskellä sijaitseva DOCa Priorat. Vuonna 1999 perustettu luokitus DO Catalunya kattaa koko Katalonian. 

DO Cava poikkeaa viinintuotantoalueena muista Katalonian viinialueista, sillä se ei ole yhtenäinen maantieteellinen alue vaan koostuu muutamasta erillisestä alueesta, joilla on perinteisesti tuotettu cava-kuohuviinejä. Valtaosa cavasta tuotetaan kuitenkin Barcelonan liepeillä sijaitsevassa Penedèsis ja sen pääkaupungissa Saint Sadurni d’Anoiassa. DO Cava kuohuviinipullon etiketissä kertoo, että kuohuviini valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä eli samalla tavalla kuin samppanjat. Cavan päärypäle on usein sitruksinen Macabeo. 

DO Penedès tunnetaan paitsi cavatuotannostaan myös viinitaloista, jotka valmistavat hedelmäisen mausteisia punaviinejä kansainvälisistä rypälelajikkeista ja niiden sekoituksista. 

Pieni DO Alella Barcelonan pohjoispuolella tuottaa monipuolisesti eri tyylien viinejä sekä paikallisista että kansainvälisistä rypälelajikkeista. 

Katalonian eteläisin viinialue on DO Terra Alta, jossa tehdään viinejä muun muassa sekä punaisesta että valkoisesta Garnachasta. 

DO Montsant ympäröi DOCa Prioratin viinialuetta ja sijaitsee nimensä mukaisesti Montsant-vuoren rinteillä. Montsantissa viljellään 200–700 metrin korkeudessa useita rypälelajikkeita, joista valmistetaan täyteläisiä, tiiviin makuisia punaviinejä. 

Näin cava eroaa proseccosta: Cava vai prosecco? Tutustu kuohuviinityylien eroihin 

Huippuviinejä tuottava Priorat

Kataloniassa, noin sata kilometriä Barcelonasta etelään, Montsant-vuoren suojassa sijaitsee DOCa Priorat, toinen Espanjan korkeimpaan laatuluokkaan kuuluvista viinintuotantoalueista.  

Maailmankuulun viinialueen mineraalipitoinen karu maaperä tuottaa tummia, intensiivisiä ja syvän makuisia punaviinejä. Viinien päärypäle on usein Garnacha tai Cariñena (Garignan), joita kansainväliset lajikkeet (Syrah, Cabernet Sauvignon ja Merlot) voivat täydentää. 

Jyrkillä vuorenrinteillä viljely vaatii paljon käsityötä, sadot ovat pieniä ja siksi Prioratin viinit ovat usein kalliimpia kuin muilla alueilla tuotetut viinit. Ne ovatkin niin sanottuja nautiskeluviinejä, joiden kanssa herkutellaan laadukkaita pihvejä tai tummaa riistaa. 

Monipuolinen Valencia

DO Valencia Välimeren rannikolla tuottaa hapokkaita ja tumman marjaisia punaviinejä Valencialle tunnusomaisesta Bobal-rypäleestä. Valenciassa tuotetaan myös valkoviinejä ja roseeta sekä makeita jälkiruokaviinejä Moscatel-rypäleestä. 

Valencian DO-luokitellut ala-alueet ovat kahdesta toisistaan erillään olevasta alueesta muodostuva DO Alicante ja noin puolen kilometrin korkeudessa sijaitseva DO Utiel-Requena. 

Bobalin lisäksi punaisia rypälelajikkeita valencialaisissa viineissä edustavat esimerkiksi Monastrell (Mourvèdre), Cabernet Sauvignon ja Tempranillo. Valkoviineissä päärypäleenä on usein Malvasia. 

Valencialaiset punaviinit ovat hieman kevyempiä kuin esimerkiksi Riojassa ja Ribera del Duerossa ja siksi niiden seuraan sopiikin hyvin Valenciasta kotoisin oleva paella. 

Keski-Espanjan ylänkö

Keski-Espanjan ylänkö Madridin eteläpuolella ja sen jättimäinen viinialue DO La Mancha tunnetaan perinteisesti suurista tuotantomääristään ja edullisista viineistään. 

Espanjassa perinteinen Tempranillo on saanut La Manchassa seurakseen laajan valikoiman kansainvälisiä rypälelajikkeita. 

La Manchan keskellä, noin 800 metrin korkeudessa, sijaitsee meilläkin hyvin tunnettu viinialue DO Valdepeñas. Alueelle tunnusomaisia ovat olleet perinteisesti vahvat punaviinit, joiden valmistuksessa on käytetty sekä punaisia että valkoisia rypälelajikkeita.  

La Manchassa tuotetaan nykyisin paljon luomuviinejä, sillä ylängön kuivassa ilmastossa ei ole tarvettakaan käyttää synteettisiä torjunta-aineita. 

Sherryn kotiseutu Andalucia


DO Jerez-Xérès-Sherry viinipullon etiketissä tarkoittaa ainutlaatuista espanjalaista väkevöityä viiniä, sherryä. Nämä Andalucian ikonisimmat viinit valmistetaan perinteisellä ja varsin monimutkaisella menetelmällä. 

Espanjan etelärannikolla paistatteleva Andalucia tuottaa myös muiden viinityylien tuotteita, mutta sherryn pitkä historia pitää sen alueen merkittävimpänä viinityylinä.  

Kuivan sherryn hienostuneeseen makuun vaikuttaa valmistustavan lisäksi valkoisessa, kalkkipitoisessa albariza-maaperässä kasvatettava Palomino-rypäle. 

Sherryhiiva muodostaa käymisen aikana viinin päälle kukinnan (flor), joka suojaa viiniä hapelta ja antaa sherrylle tunnusomaisen arominsa. Sherry luokitellaan valmistuksen aikana alatyyppeihin. Kukinnan voimakkuus on luokittelun olennaisin tekijä. 

 • Fino on arvostetuin, voimakkaasti kukkinut ja erittäin kuiva sherrytyyppi. Viini on väriltään vaalean oljenkeltainen ja tuoksultaan usein omena- ja manteliarominen. 

 • Amontillado on kuiva tai puolikuiva, hyvin kukkinut, kypsytetty ja hieman makeutettu fino. Väriltään viini on kullanruskea ja maultaan voimakas. Aromi on usein pähkinäinen. 

 • Oloroso on heikosti kukkinut tai kukkimaton, tumma ja paahtunut sherry. Makeus vaihtelee puolikuivasta makeaan, mutta makeat myydään yleensä nimellä cream. Viini on voimakkaan pähkinäinen, ja aromissa on myös rusinaisuutta sekä paahtuneisuutta. 

 • Pedro Ximenez eli PX on väriltään tummanruskea, voimakastuoksuinen, paksu ja maultaan voimakkaan siirappimainen sherry. Se on sellaisenaan valmis jälkiruokakastike vaikkapa jäätelölle.

Lue lisää sherryistä.