Parsa - reseptit ja valmistusvinkit

Parsa kypsyy uunissa, grillissä ja perinteisesti keittäen. Vaihtelemalla eri kypsennystapoja ja lisukkeita saat parsaan uusia makuja. Kokosimme pomminvarmat parsan käsittely- ja kypsennysohjeet sekä vinkit parsa-ateriaan sointuvista juomista.

 

Parsan tulo kauppoihin on varma kevään merkki. Monipuolisella ja muuntautumiskykyisellä parsalla voi herkutella koko kevään.

Vihreää vai valkoista parsaa?

Vihreä ja valkoinen parsa ovat sama lajike. Vihreä parsa kasvaa maan pinnalla peittämättä, valkoinen mullan alle peitettynä. Valkoisen parsan versot korjataan juuri, kun niiden kärjet ovat kasvaneet mullan pintaan, sillä auringonvalo pilaa sen maun. Auringonvalossa vapaasti kasvava vihreä parsa taas korjataan juuri ennen nuppujen aukeamista. Silloin sen maku on herkullisimmillaan.

Vihreässä ja valkoisessa parsassa on muitakin eroja. Vihreän parsan maku on raikas ja siinä on aavistus tuoretta hernettä. Valkoisen parsan maku on pehmeä, mehevä ja pähkinäinen.

Mikä viini parsalle?

Parsa sellaisenaan ei ole viinin paras makupari, mutta erilaiset lisukkeet muuttavat parsa-annoksen sointuvaksi viinin kumppaniksi. Kun valitset parsalle viiniä, mieti miten aiot sen nauttia.

Valkoinen parsa tarjoillaan usein keitettynä tai höyrytettynä hollandaisekastikkeen tai voisulan kanssa. Sen kumppaniksi sopivat parhaiten herkemmät, pehmeämmät viinit, kuten ei-tamminen chardonnay, chablis, kukkea muscat, riesling ja tietysti samppanja.

Grillattu tai paistettu vihreä parsa sointuu aromimaailmaltaan täydellisesti sauvignon blancin ja grüner veltlinerin kanssa. Näistä rypäleistä valmistetaan myös herkullisia kuohuviinejä.

Käytä parsa tuoreena

Tuoreen parsan tunnistaa umpinaisista nupuista ja napakasta, suorasta varresta.

Parsa on hyvä valmistaa ruoaksi saman tien, sillä se menettää nopeasti tuoreutensa. Parhaiten tuore parsa säilyy jääkaapissa kiedottuna kosteaan kankaaseen. Viileä säilytys estää parsan muuttumisen kuituisen puumaiseksi.

Koska parsa on herkkä etyleenille, säilytä se jää- tai viileäkaapissa erossa etyleenejä tuottavista hedelmistä ja vihanneksista, kuten omenoista, banaaneista ja tomaateista.

Näin käsittelet parsat

Huuhtele parsat ja leikkaa tai napsauta sormin parsan puumainen tyviosa pois. Valkoinen parsa kuoritaan aina, sillä kuori on karvas ja kuituinen. Vihreätkin parsat kannattaa kuoria, jos parsat eivät ole ihan tuoreita ja kuori näyttää paksulta. Kuori parsat nupusta alaspäin parsan- tai perunakuorimaveitsellä.

Parsan keittäminen

Parsan keittäminen on taito- ja tarkkaavaisuuslaji. Liian kauan keitetty parsa muuttuu vetiseksi ja lötköksi. Keittoaika riippuu parsan paksuudesta ja siitä, onko kattilassa valkoista vai vihreää parsaa. Valkoinen parsa vaatii kypsyäkseen 10-15 minuutin keittämisen, kun taas vihreä parsa kypsyy noin viidessä minuutissa, ohuet tuoreet versot jopa parissa minuutissa. Kokeile parsan kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla.

Parsan kypsytys uunissa

Valkoisen ja vihreän parsan voi valmistaa uunissa. Sivele parsat ensin öljyllä ja kypsennä sitten uunissa juuri ja juuri kypsäksi. Voit lisätä kypsennyksen aikana voisulaa parsojen päälle. Tarjoile parsat sitruunalohkojen kanssa. Sitruunaisen parsan itseoikeutettu kumppani on raikkaan hapokas riesling Saksan Moselista. Raikas, kevyt lager on oivallinen kaveri tälle mutkattomalle uuniparsalle.

Parsan paistaminen pannulla

Parsan omat makuaromit korostuvat, kun paistat sen pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa. Tarjoa paistetut parsat esimerkiksi sitruunalohkojen ja pähkinäöljyn kanssa alkuruokana tai broileri- tai kalaruoan lisukkeena. Pähkinäinen, hennosti tammitettu tai tammettamaton chardonnay sointuu hienosti pannulla paistetun parsan kumppaniksi. Myös hedelmäinen, paahteinen samppanja tai franciacorta on tyylikäs valinta.

Parsan grillausohje

Grillaaminen on helpoin tapa kypsentää parsa. Sivele parsat öljyllä ja grillaa niitä kohtalaisella lämmöllä muutamia minuutteja. Kokeile kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Grillatun parsan voi maustaa sitruunamehulla ja voisulalla tai tarjota raikkaan vesikrassikreemin kanssa. Yhdistä vesikrassin pippuriseen yrttisyyteen sauvignon blancin vihreä herukkaisuus.

Myös rapsakan raikas pils toimii grillatun parsan ja vesikrassikreemin kanssa hienosti.

Parsasta on moneksi

Parsasta syntyy melkein mitä vain. Kevään parsasesongin aikana ehdit nauttia parsasta sandwichien välissä, parsaranskalaisina, mehevässä piirakassa, perunasalaatin täydentäjänä, risotossa tai herkuttelijan hienostuneessa keitossa.


Teksti Leena Kalliokoski kuvat Otavamedia juomasuositukset Taina Vilkuna