
10 hyvän mielen vinkkiä joulukauteen
Anna lahjaksi hyvää mieltä ja tee vastuullisia valintoja jouluna. Poimi parhaat vinkit joulunajan juhlapöytään ja paketteihin.
1. Tee lahjasta henkilökohtainen
Parhaimmillaan lahja tuo mieleen yhteisiä muistoja. Valitsisitko lahjapullon sen vastaanottajan kanssa tehdyn hauskan lomareissun inspiroimana? Vai liittyykö lahjaviiniin muisto jostain erityisen ihanasta hetkestä?
Liitä lahjan mukaan käsin kirjoitettu, henkilökohtainen viesti. Se kertoo lahjan saajalle, että lahja on harkittu ja juuri häntä varten valittu. Liitä halutessasi viestiin mukaan kuva hauskasta yhteisestä hetkestänne.
Jos runosuonesi ehtyy, kokeile, millaiset jouluterveiset tekoäly keksii antamasi luonnehdinnan perusteella. Se voi kirvoittaa yllättyneen reaktion – tai hyvät naurut!
2. Mitä juomaa juhlapöytään
Joulujuomissa panostetaan laatuun. Muista tarjota myös alkoholittomia vaihtoehtoja.
Järjestä juhla-aterialle juomapiste, jossa on tarjolla monenlaisia vaihtoehtoja: kivennäisvesiä, oluita ja viinejä, myös alkoholittomina. Kalaisten alkupalojen kanssa sopivat pehmeän hedelmäiset valkoviinit, joissa on hapokkuutta. Myös kevyt vehnäolut tai alkoholiton kuohuviini toimivat kalapöydän kanssa mainiosti.
Kinkun ja laatikoiden kaveriksi sopii kevyt punaviini, esimerkiksi marjaisat pinot noirit. Myös aromikas tumma lager on sopiva kinkun kaveri. Vegaanisen seitankinkun mietoa makua tukee marjaisa pinot noir -punaviini. Myös roseeviini tai suodattamaton vehnäolut sopivat vegaaniseen joulupöytään.
Kotimainen olut on ekologinen ruokajuoma, kun haluat suosia lähellä tuotettua. Kartonki- tai hanapakkaukseen pakatut viinit ovat ympäristön kannalta hyviä vaihtoehtoja. Kattaukseen saat juhlavuutta, kun asetat viinit tarjolle kauniisiin karahveihin.
3. Valmista itse
Silakka-smörrebröd
Kotimainen silakka on vastuullinen valinta joulupöytään. Tarjoa tänä vuonna silakka uudessa muodossa, smörrebrödinä.
Juomasuositus
Saksalaisen puolikuivan rieslingin hapokkuus raikastaa runsaiden silakkapihvien makua. Pieni määrä jäännössokeria viinissä ei ole haitaksi, sillä se pyöristää leivän suolaisuutta ja tukee kauniisti omenan hedelmäisyyttä.
4. Pullo pakettiin: valitse juoma vastaanottajan mukaan
Laadukas juoma on aina arvostettu lahja. Pitääkö lahjan saaja punaviinistä, kuohuvasta, viskistä tai jostain muusta. Mikä on hänen suosikkimaansa, -rypäleensä tai viinityylinsä? Lahjan saajalle tulee hyvä mieli, kun hän huomaa, että lahja on valittu juuri hänen makunsa mukaan.
Vie lahja, joka puhuttelee vastaanottajan arvomaailmaa. Vegaanisia, biodynaamisia ja luomutuotteita on saatavilla lähes kaikissa tuotekategorioissa. Älä unohda kotimaisista marjoista ja hedelmistä valmistettuja erikoisuuksia tai alkoholittomia vaihtoehtoja.
Yhdistele lahjapakettiin klassikoita: paketoi LBV-portviinin kanssa rasiallinen laadukasta suklaata ja makean jälkiruokaviinin kanssa purkillinen herkullista pateeta. Yhdistä lähipitäjässä tuotettu olut paikallisen pientuottajan herkkuun. Pakkaa omenasiideripullon kylkeen mausteet ja käsin kirjoitettu glögiresepti. Cocktailien ystävä puolestaan ilahtuu saadessaan paketin, johon on koottu hänen suosikkidrinkkinsä raaka-aineet.
Jos et pääse henkilökohtaisesti viemään joulutervehdystäsi, tilaa lahjapullo verkkokaupasta saajan lähimpään Alkoon.
5. Käärijät töihin: Pakkaa kekseliäästi
Kaunis paketti on puoli iloa! Se on myös kiva tapa osoittaa välittämistä.
Käytä pakkaamisen uudelleenkäytettäviä lahjakasseja, kierrätyspaperia tai kangaskääreitä. Pakkaa lahja luovasti vanhaan karttaan, sanomalehden sivuun tai huiviin. Sanomalehtipaketista saat harkitun kokonaisuuden, kun sidot paketin niininarulla ja sulatat sinettilakasta kauniin leiman. Askartele pakettikortti kartonginpalasta, pelikortista tai vaikka pahvisesta joulukalenterista.
Katso ohjeet japanilaisen furoshiki-kangaspakkauksen taitteluun viinipullolle!
6. Sinulle poimittu syötävä lahja
Itse tehty ruokalahja on arvostettu tuliainen. Pakkaa oman puutarhan sadosta tehty omenahillo tai marjamehu kierrätettyihin lasipurkkeihin ja pulloihin. Koristele pakkaus juuttinauhaan kiepautetulla havulla tai varvulla ja joulukortilla.
Voit myös valmistaa kotimaisista marjoista glögiä tai vaikkapa siirappia, jota voi käyttää cocktailien tai mocktailien valmistamiseen.
Jos bravuurisi on juurileipä, ruislimppu tai saaristolaisleipä, se on taatusti odotettu lahja! Leivo leivät kotimaisista jauhoista ja pakkaa ne pellavaliinaan tai nättiin keittiöpyyhkeeseen. Makean ystävä arvostaa persoonallisesti koristeltuja piparkakkuja tai herkullista taatelikakkua.
Yhtä ilahduttavan lahjan voi koota valmiina ostetuista herkuista. Lahjapullon voit ojentaa vaikka kotimaisista vihanneksista kootussa kimpussa.
Katso lisää ideoita syötäviin lahjoihin!
7. Hyvä ajatus: anna lahja tarvitsevalle
Jos läheisilläsi on jo tarpeeksi kaikkea, antaisitko tänä vuonna lahjan hyväntekeväisyyteen? Valitse kohde sen mukaan, mikä taho on sinulle tai ystävällesi läheisin tai tärkein: luonnonsuojelu, lasten ja nuorten harrastusten tukeminen, vähävaraisten perheiden auttaminen, vanhustyö, kriisiapu tai vaikkapa mielenterveystyö. Rahalahjan sijaat voit myös osallistua esimerkiksi ystävätoimintaan tai vapaaehtoistyöhön.
Alko on tänä vuonna mukana Joulupuu-keräyksessä jo yhdeksättä kertaa. Keräyksen kautta hankitaan joululahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille ja nuorille ympäri Suomen. Alko järjestää joululahjojen keräyspisteitä ja lahjoittaa keräykseen 5 000 euroa.
8. Kokeile tätä! Nyhtöpannukakku
Jos joulupuuroa jäi yli, piilota loput kardemumman makuiseen nyhtöpannukakkuun.
Juomasuositus: Makea ja herkän kukkainen moscato d’asti nostaa suupielet hymyyn muhevan pannukakun seuralaisena. Se keventää raskaitakin jälkiruokia jäämättä itse herkkujen jalkoihin. Viilennä viini hyvin ja tarjoa se kuohuviinilaseista. Laadukas suodatinkahvi on myös taattu ja toimiva pannarijuoma.
9. Vältä hävikkiä ja valmista hyvän tahdon menyy
Anna juhlaväelle lahjaksi hyvää mieltä tekemällä vastuullisia menyyvalintoja.
Valitse juhlapöytään mahdollisimman paljon lähiruokaa sekä kotimaisia ja satokauden tuotteita. Muista tarjoiluissa myös mahdolliset erityisruokavaliot.
Mitä useampaa ruokalajia pöytään tulee, sitä helpompi on sortua liioitteluun ruoan määrässä. Huolellinen suunnittelu kannattaa: kun ostat vain tarvittavan määrän kutakin lajia, vältyt hävikiltä ja rahaakin säästyy. Sopiva määrä kala-alkupaloja on noin 150 g kalaa/syöjä. Yhdelle aterialle riittävä kinkkuannos on noin 100 g/syöjä.
Onko sinun juhlapöytäsi perinteinen kinkkuineen vai panostatko tänä vuonna pelkästään kalaisiin herkkuihin? Vai kokoatko koko pöydän vegaanisista vaihtoehdoista? Katso lisää vinkkejä jouluruokiin.
10. Aineeton lahja: anna yhteistä aikaa
Onko ystäväsi tai rakkaasi haaveillut jo pitkään viini- tai kokkauskurssista? Entä haluaisiko hän osallistua viinipruuviin? Hauskinta on osallistua näihin aktiviteetteihin yhdessä.
Voit myös järjestää viininmaisteluillan itse ja antaa lahjaksi kutsun. Suunnittele viinipruuvi sen mukaan, millaiset viinit lahjan saajaa kiinnostavat. Jos mukaan tulee useampi osallistuja, sen hauskempaa. Jokainen osallistuja voi myös tuoda suosikkiviininsä, josta muut kertovat arvionsa.
Teksti: Satu Kärki, kuvat Kristiina Kurronen, juomasuositukset Anri Lindström, Taina Vilkuna, reseptit Mika Rampa