Vad beror baksmälla på?

När berusningstillståndet börjar avta förekommer trötthet, illamående, darrningar, svettande och huvudvärk. Symptomen på baksmälla är värst när nästan all alkohol har försvunnit från kroppen.

Baksmällans intensitet är proportionell till berusningstillståndets intensitet

Baksmälla är abstinenssymptom. Redan en alkoholhalt på en promille i blodet leder till att kroppen torkar ut och blodsockret sjunker, och dessa fenomen orsakar baksmälla. Symptomen är värst när nästan all alkohol har försvunnit från kroppen.

Baksmällans intensitet är proportionell till berusningstillståndets intensitet. Typen av alkoholdryck har inget samband med baksmällans intensitet. Läs mer om berusningstillstånd.

Symptom på baksmälla

De vanligaste symptomen på baksmälla är trötthet, illamående, darrningar, svettande och huvudvärk. Symptomen uppstår i allmänhet 4–12 timmar efter att man slutat dricka eller avsevärt minskat på drickandet. Symptomen är i allmänhet kraftigast 1–2 dygn efter att man slutat dricka, varefter de lindras inom 4–5 dygn. Abstinenssymptomen efter mycket stort och långvarigt alkoholbruk kan pågå rentav i veckor efter att man slutat dricka.

Hur kurerar man baksmälla?

Det finns inga läkemedel eller andra botemedel mot baksmälla. Hur länge det tar att återhämta sig beror på baksmällans intensitet.

I allmänhet är vila det bästa botemedlet. Även mat och alkoholfria drycker kan hjälpa om tillståndet möjliggör det. Alkohol är inte ett botemedel, eftersom den kurerar symptomen genom att orsaka nytt berusningstillstånd och skjuter upp baksmällan.

Om man har baksmälla gäller det att undvika motion och annan hård ansträngning. Motion kan vara livsfarligt i synnerhet för äldre personer med hjärt- och blodkärlssjukdomar. Rytmstörningar kan även förekomma hos helt friska personer. Läs mer om alkohol och motion.

Källor:
Duodecim God medicinsk praxis
SHVS Studenternas hälsovårdsstiftelse

Artikelbild: Folio Images

Tips för att undvika baksmälla
  • Drick inte så att du blir berusad.
  • Drick alkohol med mat.
  • Välj alkoholfria drycker eller drycker med låg alkoholhalt.
  • Drick vatten emellanåt. När man dricker vatten med alkoholdrycker dricker man också mindre alkohol. Läs mer om fördelarna med att dricka vatten här.