
Vad dricka till örtiga rätter?
Alkos experter berättar hur man väljer en dryck som passar till örtiga smaker.
Koriander
Koriandern delar åsikterna i två läger – för och emot. Somliga upplever att örten har en tvålaktig smak och tycker att den är motbjudande. Känslan är genetisk, därför ska man inte med tvång ha koriander på en gästs tallrik. Koriander används mycket i det asiatiska köket. Andra länder där örten används mycket är bland andra Mexiko och Indien. Av koriandern lönar det sig att förutom bladen även använda stjälkarna och rötterna som har mycket smak.
Matchande favoriter:
Ceviche & Sauvignon blanc
Tacos med salsa verde med koriander & Ljus lager
Vietnamesisk pho-soppa & Australiensisk riesling
Kolla receptet på ceviche!
Rosmarin
Rosmarin härstammar från Medelhavsområdet där den växer på de klippiga kusterna. I den antika litteraturen symboliserar örten lojalitet och den spelar en viktig roll i matkulturen i många Medelhavsländer. Rosmarinens intensiva arom är mångfacetterad, med inslag av tallkåda, blomster och örtmedicin. Rosmarinen med trädaktig stjälke behöver tid, så den läggs med redan i början av matlagningen.
Perfekta par:
Fårfiol med rosmarin & Côtes-du-Rhône, rött vin
Rosmarinpotatis & Grekisk retsina
Focacciabröd med rosmarin & Roséprosecco
Testa lammstek i rödvinsmarinad.
Basilika
Basilikan är en av finländarnas favoritörter och inte att undra på. Dess känsliga blad har en berusande doft som får det att vattnas i munnen. Örten, som är populär i det italienska köket, innehåller föreningar som doftar av bland annat nejlika, anis, mynta och söt citrus. På grund av att asiatiska rätter blivit populära har många blivit förtjusta i thaibasilika som har en rik arom av lakrits. Thaibasilika står sig i varma temperaturer, vilket gör att den kan användas i wokrätter.
Överraskande kombinationer:
Capresesallad & Françiacorta, mousserande vin
Pizza Margherita & Vitt vin från Soave
Pad kra pao och basilikakyckling & Thailändsk lager
Prova basilikakyckling!
Dryckesrekommendationer Anri Lindström och Taina Vilkuna, foto Kristiina Kurronen, fotoarrangemang Niina Meriläinen