Inhemsk fisk – tillredningstips

Hur låter sarv, björkna, braxen, färna och mört? Namnen är mer eller mindre obekanta för många finländare. De inhemska fiskarter som fått det mindre smickrande epitetet skräpfisk har nästan helt försvunnit från matborden. Nu är det dags att tänka om!

Mörten och andra mörtfiskar betraktas i dag närmast som oönskad fångst eller skräpfisk. Många av oss ratar bland annat mört på grund av artens ringa uppskattning, men faktum är att forntidens inhemska lilla läckerhet är ett betydligt hälsosammare alternativ än exempelvis dagens odlade laxfiskar. Närfisken lever och fångas i sin naturliga miljö.

Mört, gädda och annan inhemsk fisk är en utmärkt råvara för tillredning av bland annat sushi och tartar. Var fördomsfri och våga prova på något nytt!

Använd inhemsk fisk, slå ett slag för mörten

Mörten har mycket ben, vilket skrämmer många. En köttkvarn eller mixer löser problemet och skonar konsumenten från otrevlig benplockning. Det lönar sig inte att försöka plocka bort fiskens minsta ben – genom att mala köttet två gånger slipper man alla bekymmer. Det malda fiskköttet lämpar sig utmärkt för bland annat fiskbullar och fiskbiffar. Om man har fått gädda i nätet kan köttet från denna med fördel blandas med mörtkött.

Större mörtfiskar kan fileas och gravas med exempelvis lime. Mörttartar med koriander som avnjuts med till exempel potatis eller som pålägg ger angenäma smakupplevelser. Varför inte servera delikatessen som förrätt eller tilltugg? Mörtfiskar saltas och gravas som vilken annan fisk som helst. Insjöfisk som skall ätas som rå bör ligga i frysen minst ett dygn innan den konsumeras!

Mörtfiskar kan även rökas eller stekas i smör. Panering i vetemjöl före tillagningen ger filéerna en knaprig och god yta. Lite chilipulver i vetemjölet sätter angenäm piff på anrättningen.

Närfisk med asiatisk fläkt

Inhemsk fisk och asiatiska kryddor går väl ihop. Smaksätt fisken med exempelvis soja, färsk ingefära, koriander, mynta, limeskal och limesaft så får du nya intressanta smakupplevelser.

Varför inte prova på den av japanerna högt älskade sojabaserade såsen ponzu med rispapperrullar eller smörstekt mört med vitlök, ingefära och sesamfröer?

Gott och ekologiskt med gädda

Rovfisken gädda hör till våra populäraste närfiskar. Den magra fisken röner allt större uppskattning som matfisk i bland annat Finland, Sverige, Tyskland och Frankrike.

Den som uppfattar gädda som en träig och tråkig fisk från vassruggen bör definitivt prova nya tillagningssätt. Gäddans smak sammanhänger i stor utsträckning med tillredningen.

Om du vill uppleva en ny sorts gädda kan du tärna köttet och marinera det i sojasås med socker och kryddor före stekningen. Nudlar är ett utmärkt tillbehör till rätten.

Gäddpasta med pepparrot och lime lämpar sig utmärkt som bland annat förrätt på festbordet. Gädda och pepparrot är ett etablerat par, men pepparroten kan med fördel bytas ut mot exempelvis wasabi.

Rökt gädda, fylld ugnsgädda och gäddsoppa är välsmakande fiskrätter. Gädda kokt i bitar smakar underbart med potatis och sås gjord på kokspadet, smör och grädde. Gäddans ben är lätta att avlägsna efter tillredningen.

Plocka fram spöet, pimpeln eller nätet och bege dig ut på fiskafänge! Tänk på att fisken i allmänhet är bäst dagen efter att den fångats. Den som inte vill eller kan fiska själv kan besöka fiskdisken i en välförsedd affär.

Text Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen