8 skäl att förälska sig i Chile

Chile är det mest populära vinlandet i Finland. Det är helt förståeligt, landet har inte bara ett mångsidigt vinutbud utan också viner som är kända för sitt utmärkta förhållande mellan pris och kvalitet.

1. Kvalitet: Rödviner i världsklass

Chile är ett långt och smalt vinland som överraskar med varierade och högkvalitativa viner. Chilenska viner är kända för sitt goda förhållande mellan pris och kvalitet, men landet har visat att det också kan producera viner av exceptionellt hög kvalitet. Traditionella druvsorter från Bordeaux, som Cabernet Sauvignon, har anpassat sig särskilt väl i Chile, vilket inte har gått vinälskare obemärkt förbi.

Chiles rika röda viner har i många internationella blindvinprovningar ställts mot toppviner från både Frankrike och Italien. På europeisk nivå har Chile, ett ungt vinland, inte bara visat att det kan nå kvalitetsnivån för klassiska viner, utan också utgått som segrare i olika tävlingar. Vinproduktion är en maratonsport, men Chile har verkligen visat sin stora potential när det gäller viner.

2. Mångsidiga viner: Vinområden med karaktär

Chilenska viner i Alkos sortiment

Det finns över 370 produkter från Chile på Alkos hyllor. Något över hälften av dem är rödviner, det finns över 100 vita viner. Även roséviner och mousserande viner finns att få. Över 40 chilenska lådviner finns på Alko. Priserna på svaga viner varierar från knappt sju euro till flera tiotals euro för en 0,75 liters flaska, priset kan till och med gå upp till 150 euro. Alla chilenska viner i sortimentet kan också beställas från Alkos webbutik.Det långa avståndet mellan vinregionerna avslöjar den verkliga mångsidigheten hos landets viner.

  • Elqui är känd som en av Chiles nordligaste kvalitetsvinregioner och producerar intensiva röda viner och piggt syrliga vita viner.
  • Aconcagua vid foten av Anderna är känd för sina röda druvsorter, som Cabernet Sauvignon och Carménère. Den svala kusten är lämplig för odling av fräscha Chardonnay-, Sauvignon Blanc- och Pinot Noir -viner.
  • Casablanca är pionjär inom trendiga viner från svala områden och ett betydande område för vitt vin. Man kan nästan känna toner av Stilla havet och dalens fräscha morgondimma i smaken av regionens viner.
  • San Antonio är en liten vinregion där vinstockarna växer nära det svalkande Stilla havet. Viner från regionen, som sauvignon blanc och pinot noir, är ofta yppigt syrliga och fulla av livfull fruktighet.
  • Bío Bío är ett svalt och blåsigt område, och en av Chiles sydligaste vinregioner. Den ansågs tidigare för kall för vinodling. Nu odlas där strömlinjeformade, eleganta druvsorter som Pinot Grigio och Riesling.
  • Maipo är Chiles mest kända vinregion, känd för sina särskilt högkvalitativa och rika röda viner. Regionens varma medelhavsklimat lämpar sig bland annat för odling av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah.
  • Rapel är indelad i två dalar. Norra Cachapoal är känd för sina robusta röda viner, medan den produktiva dalen Colchagua i söder producerar vitt, rött och rosé. Colchagua är i synnerhet känd som ett centralt område för druvan Carménère.
  • Maule är Chiles största vinregion och geografiskt mycket mångsidig, vilket gör det möjligt att odla druvor med karaktär, till exempel Carignan och Cinsault. Till skillnad från de flesta chilenska vinregioner är Stilla havets inverkan minimal i Maule. De nattliga vindarna som blåser från Anderna håller dock temperaturerna måttliga, vilket hjälper druvorna att mogna långsamt samtidigt som de behåller sin naturliga friskhet.

3. Odlingsområden: De svalkande Anderna

Chilen viinialueella näkyy Andien vaikutus

Bergskedjan Anderna dominerar det vackra landskapet i Chile, men den syns och smakar även i landets viner. Mer än 1 000 kilometer bergssluttningar utgör en varierad grogrund för vin-stockar.

Att vinrankorna klarar sig beror också till stor del på bevattningen från Anderna.  Bergskedjan är på många sätt viktig för vinerna i området. Vindar som blåser från Anderna har en betydande inverkan på dag- och natttemperaturerna i de odlingsområden som finns i dalarna mellan bergen och kusten. Utan Andernas svalkande effekt skulle flera vinregioner kunna vara  alltför varma för tillverkning av kvalitetsviner.

4. Vindruvor: Mångsidiga sorter
Chilen rypälelajikeet ovat moninaisia

Mångfalden av olika druv­sorter är enorm. Chile har skickligt omfamnat bordeauxdruvans sorter såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och i synnerhet Carménère, som numera betraktas som Chiles flaggskeppsdruva. Även yppigt syrliga vita druvsorter som Chardonnay och Sauvignon Blanc har hittat ett nytt hem i Chiles svalare vinregioner, till exempel i Casablanca.

País, en chilensk gammaldags druvsort, är på uppgång. País kom till Chile på 1500-talet med de spanska conquistadorerna. Det rustika País, ursprungligen avsett som nattvardsvin, glömdes bort när bulkvinerna blev populära, men under de senaste åren har den fått internationell popularitet som Chiles "ursprungliga" druva.

5. Okomplicerad mat: smakrik streetfood

Chile on tunnettu katuruokakulttuuristaan

Matstånden på gatorna och dess dofter i Chiles huvudstad Santiago lockar förbipasserande. 

Den som köper en traditionell och förvånansvärt matig chilensk empanada får den oftast med sig i en papperspåse. Den mest populära är den köttiga empanada de pino, perfekt att avnjutas med ett intensivt och bärigt rött vin.

För den riktigt hungriga räcker det med en enda completo. Korv med bröd på chilenskt vis är nämligen en måltid i sig. Det stora brödet fylls med bland annat tomater, avokado och majonnäs. Man kan även toppa med surkål, ost eller chilisås om ingredienserna bara ryms med. Att äta Completo på ett snyggt sätt är en prisvärd prestation.

Till efterrätt passar en krispig churro som är mjuk inuti. Färska och varma Churros smakar allra bäst. Läckra dulce de leche -churros får det att vattnas i munnen.

Pigg chilensk ceviche är en relativt enkel rätt. Fisk i små bitar och matlagningsbuljong som innehåller både lime- och grapefrukt. Som krydda används koriander och även mynta, färsk chili och paprika om du så vill.

Prova de här chilenska läckerheterna:

6. Vintillverkning: Ekologiskt hållbara produktionsmetoder

Chile är idag känt för sina ekologiskt hållbara produktionsmetoder. Chiles rejäla investeringar i hållbar vin­­odling och certifiering återspeglas i vinförpackningen, produktionen och själva vinet.

På vingårdarna föredrar man ekologisk odling och väljer till exempel att minimera användningen av kemiska bekämpningsmedel. Vinproducenterna prioriterar skyddet av vingårdens miljö och biologiska mångfald. Vattenförbrukningen kontrolleras omsorgsfullt och gårdarna återvinner allt som kan återvinnas. Solpaneler är en välbekant syn på chilenska vingårdar, och vinförpackningarna återspeglar strävan att minska på det ekologiska fotavtrycket.

7. Viners karaktär: Friska viner

En av världens största vintrender är friskhet, som till stora delar beror på vinets naturliga syrastruktur. I och med friskhetstrenden har svala vinregioner blivit populära.

Chile är en av värld-ens största, om inte den största, vinproducenten i svala klimat. I Chile blåser svalkande vindar från både land och hav. Den långa kusten och oceanens svalkande effekt är betydande i Chiles vinregioner. Normalt minskar de svalkande faktorerna ju längre man kommer inåt landet, men i Chile kommer Anderna emot på andra sidan. De svala vindarna som blåser från bergen och de geografiska höjd­skillnaderna för vingårdarna på bergs­sluttningarna gör att temperaturen inte heller blir speciellt hög inåt landet i det smala vinlandet.

8. Populärt: Chile är det populäraste vinlandet i Finland


Alko säljer mest viner från Chile, andra populära vinländer är Italien och Spanien. Smakprofilen i chilenska viner är ofta lättillgänglig och yppigt fruktig, vilket passar den finländska smaken.

En orsak är även att priserna är måttliga. Kvaliteten i förhållande till priset för de chilenska vinerna faller många vinälskare i smaken. Många chilenska viner finns också att få som lådviner. De behändiga lådvinerna har varit populära bland finländare som gillar att vistas på stugan.

TEXT Ilkka Sirén FOTO Satu Nyström Intervjuad expert: Alkos försäljare och utbildare Jouko Nieminen

Visste du det här?

Vinlusen Phylloxera förstörde största delen av Europas vingårdar under 1800-talet? Chilenska vingårdar skonades från skadedjuret till stor del tack vare Chiles avlägsna geogra­fiska läge.

“I början av 2018 åkte jag på studie­resa till Chile och Argentina. Jag överraskades av Chiles mångsidighet, rika smaker och människornas gästfrihet, trots de uppenbara inkomstskillnaderna. Alla landets klimatzoner, den 1 400 kilometer långa kusten, matkulturen som mångsidigt kombinerar skaldjur och kött på olika sätt, för att inte tala om grönsaker. Dessutom dessa bergskedjor och dalar, smältvatten i förhållande till mängden regn, vin­gårdarna... Det var en överraskning för mig att där tillverkas olivolja! Jag gillar viner från svala områden och upptäcker tidvis att jag oplanerat återvänt till viner från Casablanca, Limar eller San Antonio.

Alkos försäljare, utbildare och kvalitetsgranskare Jouko Nieminen