Punajuuri on pop: punajuurisalaatti, uunipunajuuret ja muut herkut

Punajuuri on monikäyttöinen ja terveellinen juures. Punajuuret paahtuvat vaivatta uunissa, maustavat ja värittävät risoton, säväyttävät salaatin, solahtavat kakkutaikinaan sekä rakastavat vuohenjuustoja ja yrttejä. Punajuuriruokien maku on aavistuksen makea ja paahtunut. Sitä kannattaa tasapainottaa pehmeänmakuisella juomalla.

Keitä punajuuret kuorineen

Punajuuren valtti on sen vahva punainen väri, joka ei haalene kypsennettäessäkään. Ennen keittämistä pestyistä punajuurista poistetaan vain naatit. Punajuuret kannattaa aina keittää kuorineen, jottei niistä karkaa ravintoaineita ja väriä.

Punajuuret ovat syysaikaan erityisen makeita ja meheviä. Syksyn punajuuret myös kypsyvät melko nopeasti. Talven yli varastoidut punajuuret vaativat pidemmän keittoajan, sillä varastointi kadottaa nuorten punajuurien pehmeyden. Punajuurten keittoaika vaihteleekin vuodenajan ja juuresten koon mukaan noin 20–50 minuutin välillä. Tarkista kypsyys painamalla punajuurta kevyesti haarukalla tai puutikulla.

Keittämisen jälkeen punajuurten kuoret irtoavat helposti veitsellä raaputtaen. Jos pelkäät punaisen värin tarttumista sormiin, käytä kertahanskoja punajuurta käsitellessä ja suojaa puinen leikkuulauta leivinpaperilla. Punainen väri irtoaa kyllä vedellä ja saippualla, mutta kädet ja keittiöntaso on syytä pestä saman tien, muuten väri voi vaatia useamman pesukerran ennen kuin katoaa.

Juomasuositukset punajuurelle

Valitse punajuuriruoille esimerkiksi pehmeä ja hedelmäinen tai marjaisa ja raikas punaviini. Rypäleistä varsinkin Pinot Noir sointuu hienosti punajuuren makean muhevaan makumaailmaan. Myös pirteä ja hedelmäinen valkoviini käy raikastavaksi ja sopivan kevyeksi pariksi.

Oluista sopivat raikkaan maltainen lager sekä pehmeän aromikas vehnäolut.

Punajuuri pitää uunissa paahtamisesta  

Uunissa punajuurten pähkinäisen makea aromi vain korostuu. Talvipunajuuret kannattaa kypsentää lohkoina uunissa, mutta loppukesän ja syksyn nuoret punajuuret voi kypsentää uuniperunoiden tapaan kokonaisina suolapedillä tai folioon käärittynä. Kypsyminen kestää uunissa noin 1–3 tuntia punajuuren koosta riippuen.

Punajuuret paahtuvat uunissa myös paloina, kuten glaseeratuissa uunipunajuurissa. Punajuuret kuoritaan, lohkotaan, öljytään ja niitä paistetaan 200-asteisessa uunissa noin puolisen tuntia. Balsamiviinietikka ja hunaja sekoitetaan ja lähes kypsät punajuuret valellaan seoksella ja lopuksi maustetaan yrteillä. Lopputulos on makean paahteinen ja juureva herkku.

Balsamico-glaseeratuille punajuurille sopii mehevä ja hilloinen pinot noir esimerkiksi Chilestä. Myös tumman lagerin maltaisuus täydentää uunissa paahdettujen punajuurien makeutta.

Punajuuri ja juusto ne yhteen sopii  

Punajuuren tuttu makupari feta ei petä koskaan. Myös sinihomejuusto ja vuohenjuusto sopivat erinomaisesti yhteen punajuuren kanssa.

Punajuuresta, salvian lehdistä ja fetajuustosta saa mainion alkupalan, punajuuri-carpaccion. Keitä pienet kokonaiset punajuuret kypsiksi, raaputa hieman jäähtyneistä punajuurista kuori pois ja leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Lado punajuurisiivut lautaselle tai rucolapedille, lorauta kastikkeeksi tilkka oliiviöljyä ja balsamicoa. Mausta suolalla, pippurilla sekä tuoreella salvialla ja ripottele pinnalle fetamuruja.

Punajuuricarpacciolle sopii marjaisa ja raikas, keskitäyteläinen Pinot Noir Uudesta-Seelannista tai Bourgognesta. Oluista rapsakka pils täydentää fetajuuston suolaisuutta ja punajuuren makeutta.

Vuohenjuustopunajuurista syntyy noin tunnissa mainio lisuke liharuokien kylkeen. Punajuuria keitetään ensin kuorineen noin 45 minuuttia, jonka jälkeen ne on helppo kuoria. Sitten oliiviöljyllä, timjamilla ja suolalla maustettuja sekä vuohenjuustolla kuorrutettuja punajuuria paahdetaan uunissa vielä noin vartti, ja verraton herkku on valmis.

Mitä useampia raaka-aineita ruoassa on, joutuu juomaa valitessa miettimään, mikä eri mauista on hallitsevin. Tässä reseptissä se on punajuuri ja se edellä kannattaa valita juoma.  Vuohenjuustopunajuurille sopii marjaisa ja raikas, keskitäyteläinen Pinot Noir Uudesta-Seelannista tai Bourgognesta, sillä punajuuren makeus ja vuohenjuuston hapokkuus vaativat viiniltä happoja, joita juuri pinot noireista löytyy. Oluista rapsakka pils täydentää vuohejuuston hapokkuutta ja punajuuren makeutta.

Punajuuresta syntyy huikeita salaatteja   

Syksyllä herkutellaan satokauden parhailla paloilla, uunissa samettisen pähkinäiseksi hautuneella punajuurella, palsternakalla ja makealla porkkanalla. Paahdetun juures-linssisalaatin mausteina ihastuttavat salvia ja hunaja. Lämpimän ja harmonisen salaatin yllätys on voimakasarominen appenzellerjuusto. Hasselpähkinällä maustettu vinegretti yhdistää upeasti paahtuneet juurekset, runsaan salaatin ja rapeaksi paistetun pekonin.

Olut tasapainottaa tämän syksyisen, maanläheisen salaatin tuhteja makuja, pekonia ja juustoa. Hyvä valinta paahdetun juures-linssisalaatin juomaksi on vaalea lager.

Myös tumman lagerin maltaisuus täydentää paahdettuja ja makeita juureksia ja sopii tyyliltään pikkuhiljaa viilenevään syksyyn. Oktoberfest-oluet ovat nekin luontevia pareja juureville sadonkorjuuajan mauille.

Jos kaipaat täysin uutta twistiä punajuurisalaattiin, sekoita se kuivurissa tai uunissa hitaasti semikuivatuista ja paahdetuista punajuurista sekä suolatuista mustaherukoista. Kuusenhavuista ja öljystä pyöräytetty creme fraiche -pohjainen kastike viimeistelee herkullisen punajuurisalaatin. Salaatti vaatii panostusta, mutta on vaivan väärti.

Punajuurien makeaa makumaailmaa tukee erinomaisesti olut, jossa on yhtä lailla makeaa maltaisuutta. Tumma vehnäolut on hyvä valinta tämän punajuurisalaatin pariksi.

Punajuuripihvit uudella tavalla    

Tartarpihvin ei tarvitse olla lihasta valmistettu, eikä punajuuripihvissäkään kaivata jauhelihaa. Trendikäs ja huikean värinen vegeversio tartarista syntyy muotoilemalla punajuurisilpusta pihvi. Sinappijäätelö tuo ryhtiä punajuuripihviin. Jos haluat vegaanisen annoksen, valmista sinappijäätelö vegaanisesta ranskankermasta.

Pirteä ja hedelmäinen valkoviini toimii punajuuritartarin raikastavana ja sopivan kevyenä parina. Oluenystävälle lager on kevyt ja raikas valinta punajuuritartarin kanssa. Juhlavampiin hetkiin sopivat perinteisellä pullokäymismenetelmällä valmistettu kuiva roseekupliva ja punamarjaiset, paahteiset ja vivahteikkaat roseesamppanjat.

Tästä ei risoton väri parane     

Kaunis punainen ja syksyisen juureva risotto syntyy punajuuresta. Punajuuririsoton makumaailmaan istuu Italian Veneton marjainen Valpolicella tai runsaampi Ripasso. Oluista Indian Pale Alen raikas humalaisuus taittaa punajuuren makeutta kauniisti.

Punajuuri mehevöittää kakkutaikinan    

Tummasta suklaasta tehty kakku mehevöityy ja saa uutta twistiä punajuuresta. Kun haluat yllättää ja herättää ihailunhuokaisuja kahvipöydässä, tarjoa suklaa-punajuurikakkua yhdessä kuohuvan porter-oluen kanssa. 

 

Teksti Leena Kalliokoski kuvat Otavamedia Juomasuositukset Taina Vilkuna




Punajuuri on voimaruokaa

Herkullinen punajuuri sopii hyvin keventäjän ruokavalioon, sillä siinä on vain vähän energiaa (161 kj/100 g), paljon vettä ja runsaasti kuitua. Punajuuri sisältää reippaasti kivennäisaineita, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä sekä A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Punajuuren syönti saattaa alentaa verenpainetta ja virkistää ikääntyneiden aivoja sekä tuoda mielihyvää samaan tapaan kuin suklaa ja punaviini.