Juhlamenu valmistujaisiin

Alkukesä on ylioppilasjuhlien ja muiden valmistujaisjuhlien aikaa. Kokosimme herkulliset ruokavinkit valmistujaisiin alku- ja pääruokineen unohtamatta tietenkään valmistujaiskakkua. Valitse vinkeistä mieleinen juhlamenu tai koosta eri ruokalajeista valmistujaisjuhlien herkullinen noutopöytä.

Ruoka ja juomat ovat valmistujaisjuhlien kohokohta tietenkin juhlasankarin lisäksi, jolle nostetaan ansaitusti juhlamalja samppanjalla tai esimerkiksi alkoholittomalla mimosalla.

Jos juhlat ovat intiimit ja vieraita kymmenkunta, on juhlavaa tarjota alkuruoka ja pääruoka sekä niihin sopivat ruokajuomat suoraan pöytään. Tällöin juhlamenu voisi koostua esimerkiksi näin:

  • alkuruoaksi punajuuri-, karitsa- tai kalatartaria

  • pääruoaksi yrttikuorrutettua nieriää, kukkakaalipihvejä tai grillattua possunfileetä sekä korvasienimuhennosta

Tai näin:

  • punajuuri-vuohenjuustosalaattia ja lohi-rapukääretorttua

  • lohta korealaisittain (lohibulgogia) tai munakoiso-kikhernepaistosta

Kuhunkin ruokalajiin täydellisesti sopiva juomasuositus löytyy aina reseptin yhteydestä.

Noutopöydän tarjoilut valmistujaisjuhliin

Kun valmistujaisjuhlaan on kutsuttu kymmeniä vieraita, noutopöytä on tarjoilujen kannalta erinomainen ratkaisu. Noutopöytä voi olla esimerkiksi kalapainotteinen, mutta kannattaa huomioida myös kasvisruokailijat. Herkullisia noutopöydän antimia ovat esimerkiksi varhaisperunat, joiden kanssa maistuvat kevään ensimmäisistä korvasienistä valmistettu muhennos ja kalat, kuten kylmäsavulohi ja lohi-rapukääretorttu, sekä erilaiset salaatit.  

Valmistujaisjuhlan jälkiruoka voikin sitten koostua erilaisia herkkuja notkuvasta kahvipöydästä, jonka kruunaa valmistujaiskakku:

  • esimerkiksi alkukesän raparpereista valmistettu raparperitäytekakku tai 

  • suomalaisten makuun sopiva lakritsi-mustikkatäytekakku. 

Jälkiruokaan sopiva viini tai aina yhtä raikas samppanja viimeistelee nautinnon.