Perinteinen pääsiäismenu

Vaikka lammas on perinteisen pääsiäisaterian itseoikeutettu kohokohta, ruokalajeissa on valinnanvaraa.

Tarjoile juhla-aterian alkuun sesongin herkkua, parsarisottoa. Sen kera sopii luontevasti lasillinen kuivaa kuohuviiniä, esimerkiksi samppanjaa, jonka raikkaus tasapainottaa risoton runsasta makua. Ruoan henkeen käy myös italialainen vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin valkoviini, jossa on vastaavaa raikkautta. Olutlasiin voi kaataa esimerkiksi vehnäolutta.

Vaihtoehtona parsarisotolle tai lisukkeena maistuu rapsakka sydänsalaatti, joka pehmenee ihanasti grillin kuumassa syleilyssä tai uunin grillivastuksilla. 

Perinteiset pääsiäisruoat – lammas vie kielen mennessään 

Perinteisistä pääsiäisruokaresepteistä lammas on varmasti monelle yksi tutuimmista pääruokaherkuista. Pöytään voi nostaa esimerkiksi grillattuja lampaankyljyksiä tai lampaankaretta uunissa haudutettuna.

Myös uunissa paahdetut parsakaalit tai sitruunaiset ruusukaalit maistuvat pääsiäisaterialla. Parsakaalissa oleva minttu komppaa hienosti pääruokana tarjottavan lampaan makumaailmaan.

Lammas vaatii rinnalleen tuhdin punaviinin esimerkiksi roteva ja voimakas -makutyypistä. Aavistuksen kevyemmän makuiselle karitsanlihalle voi valita punaviinin esimerkiksi vivahteikas ja kehittynyt tai mehevä ja hilloinen –makutyypeistä. Lampaan kera sopivat mainiosti myös oluet, esimerkiksi tumma lager tai vahva lager.

Pääsiäisen jälkiruoat 

Pasha on hyvin perinteinen jälkiruoka, ja kevennettyjä sen voi tarjota pashajäätelön muodossa. Kokeile pashajäätelön kanssa kulitsaa. Viimeisen silauksen antaa pashan seuraan sopiva tilkka tokajia tai vin santoa. Myös pääsiäisen juustokakku kruunaa aterian.