
Vad dricka till sötsaker?
Alkos experter berättar vilka drycker som passar till sötsaker och läckra rätter gjorda av dem.
Vilken dryck passar till lakrits?
Lakritsrot har historiskt använts som medicinalväxt redan i det gamla Mesopotamien. Den blev till en sötsak i England på 1670-talet, när man kom på att tillsätta socker till den anissmakande lakritsroten som användes som hostmedicin. Lakritsrot i sig är sött, eftersom växten innehåller glycyrrhizin som är 40 gånger sötare än socker. Lakrits är särskilt populärt som godis här i Norden.
Det går att roa sig med öl till kraftig lakrits. Gose-öl med lite salt ger lakrits en lätt smak av salmiak och fräschar upp helheten.
Den klassiska kombinationen av lakrits och hallon kan skapas med hjälp av dryck. Servera ett glas inhemskt hallonvin eller hallonlikör till färsk, mjuk lakrits.
Vilket vin passar till choklad?
Kakaobönor innehåller över 600 smak- och aromämnen. När malda kakaobönor kombineras med kakaosmör och socker är resultatet en av världens mest populära sötsaker: choklad. En bit choklad av hög kvalitet och en välvald matchande dryck är en elegant avslutning på måltiden.
I mörk choklad kommer kakaobönans komplexa karaktär till sin rätt. Ju mörkare chokladen är, desto fler dimensioner har den. Portvin, den klassiska drycken till choklad, är tillräckligt stark och balanserad för den mörka chokladens kittlande bitterhet. Körsbärsölet kriek är ett perfekt val till desserter med mörk choklad.
Mjölkchokladens milda smaker matchas bäst av mjukt rött vin. Mustigt bärig merlot eller zinfandel lyfter fint fram chokladens kola- och gräddaromer.
Vit choklad har en mild och söt smakvärld, så drycken får gärna ha fräsch arom av citrus och bär. Prova torrt men fruktigt rosévin eller honungssött sauternes-dessertvin från Bordeaux till vit choklad.
Prova dessa läckra recept med choklad:
Passande smakpar till kola
Seg och mjuk kola görs vanligtvis av grädde, smör och socker. När ingredienserna kokas kombineras de nötiga aromerna av karamelliserat socker med de genuina smakerna av grädde och smör. Kola finns i både mjuk och hård version. De mest kända kolorna hos oss är förmodligen tjinuskikarameller i pappersomslag och engelsk fudge.
Kolans smak av smör kan antingen betonas eller brytas med hjälp av den valda drycken. Aromer av kola och smör finns till exempel i ekade vita viner av Chardonnay av smaktypen generöst & rostat, som blir läckra särskilt till kola som fått en aning salt på ytan. Kola får en elegant motsats av rödbäriga smaker, frysta tranbär med varm kolasås är ju en välkänd klassisk efterrätt. Läcker smak av röda bär som bryter kolans gräddighet finns i mousserande roséviner.
Prova de här recepten med kola:
Dryckesförslag: Anri Lindström och Taina Vilkuna, foto: Timo Pyykkö