20 julklappstips som fungerar

Har du svårt att välja julklappar? Sätt ihop lämpliga paket ur Alkos sortiment eller gör en julklappsmottagaren glad med en delikatess som du själv har gjort.

Inför julen är det mycket att komma ihåg och att göra. Som tur är har Alko ett brett urval julklappsidéer, såväl drycker av hög kvalitet som praktiska tillbehör.

Om det finns tid för förberedelser är en självgjord matgåva ett säkert alternativ.

Julklappstips för mamma

Tips 1: Satsa på mamma och gör henne glad med ett juligt och varmt aromrikt vin. Lämpliga julklappsvin är bl.a. amarone eller viner inom smakkategorin nyanserat och utvecklat, från t.ex. franska Bordeaux eller italienska Toscana.

Tips 2: Ett bra glas får vinet att smaka bättre. Vinglas i Riedels Ouverture-serie är en fungerande julklappsidé, för de passar olika slags viner.

Tips 3: Alla älskar nybakat bröd, inte sant? Om du vill ge en julklapp med vinkaraktär är det bara att svänga ihop en rödvinssötsurlimpa.

Julklappstips för pappa

Tips 4: Också ett vitt vin passar som julklapp. Till julbordets fiskar passar till exempel aromatiska vita viner såsom en tysk torr eller halvtorr riesling eller en österrikisk grüner veltliner.

Tips 5: Hemmarinerad kryddfisk är en suverän julklapp. Skäm bort pappa med t.ex. senapsströmming eller pepparrotsströmming.

Tips 6: Att blanda drinkar är något av en redskapsidrott, som Home Bar-setet innehåller alla de viktigaste redskap för. Också drinkglas passar att ge i gåva. Far uppskattar säkert t.ex. Orrefors City-seriens höga high ball-glas eller låga double old fashioned-glas.

Julklappstips till Henne eller Honom

Tips 7: Champagne är ett säkert kort. Och en roséchampagne passar särskilt bra. 

Tips 8: En öppnare för mousserande vin kan gärna ackompanjera en flaskpresent.

Tips 9: Choklad är en traditionell gåva. Överraska i jul med att göra din egen mörka choklad, som du ytterligare kan förfina med mottagarens favoritkryddor.

Pulltap's korkskruv är ett verktyg av hög kvalitet. VacuVins kapselskärare är ett behändigt redskap när man ska öppna vinflaskan.

Julklappstips för vännen

Tips 10: Glögg är en populär ha-med-sig-gåva. Du kan också göra din egen glögg. Pröva t.ex. ett recept på klassisk rödvinsglögg med en touch av portvin.

Tips 11: Alla har vi behov av en bra korköppnare, ja till och med flera. Pulltap’s korkskruv är ett högklassigt men förmånligt verktyg, vid vars namn proffsen svär. En folieskärare från VacuVin är ett annat praktiskt hjälpmedel för att öppna en vinflaska.

Tips 12: Har du en vän som tycker om att laga mat? En självgjord dukkah-blandning är en smakfull gåva som han eller hon kan strö på maten.

Julkpappstips för ölentusiasten

Tips 13: I en ölväns julklappssäck passar det med ett urval specialöl. Fyll ett paket med t.ex. nu så populära IPA-öl eller trendiga saison- eller sour ale-öl.

Tips 14: Öl smakar bäst ur rätt glas. I ett Orrefors Beer Collection-set ingår tre olika alternativ för olika ölsorter. Ett aleglas i Alkos egen Etiketti-serie är också det ett bra alternativ som passar olika ölspecialiteter.

Tips 15: En senap man själv blandat ihop gör intryck även om det inte är svårt att tillreda – och till den ölintresserade kan du göra en ölsenap. Eller så slår du bara in en påse rostade nötter i ett paket.

Casual-karaff och Enjoy-dekanteringskaraff.

Julklappstips för vinfreaken

Tips 16: Ett varmt portvin lämpar sig som meditationsvin under julhelgens lugna stunder.

Tips 17: Den vinintresserade kan aldrig ha för många karaffer. En Casual-karaff är ett bra hjälpmedel för dekantering av vin.

Tips 18: Ost + vin = sant. Med ett portvin passar det bra med en stilton-ost eller en annan ädelost, liksom också med pepparkakor. Den verkliga wow-effekten uppstår när du dessutom lägger en självgjord fikonchutney i paketet.

Presentförpackningen

Tips 19: En vacker förpackning gör gåvan. Ta del av Alkos mångsidiga palett av presentförpackningar.

Tips 20: Via Alkos nätbutik beställer du enkelt presenter och hämtar dem i vilken som helst av våra butiker med ett enda besök. Registrera dig eller logga in i nätbutiken här.

Text Lasse Pakarinen

En vacker förpackning gör gåvan.

Tips på gomsmekande gåvor: