20 julklappstips som fungerar

Har du svårt att välja julklappar? Sätt ihop lämpliga paket ur Alkos sortiment eller gör en julklappsmottagaren glad med en delikatess som du själv har gjort. Här hittar du 20 julklappstips som fungerar!

Inför julen är det mycket att komma ihåg och att göra. Som tur är har Alko ett brett urval julklappsidéer, såväl drycker av hög kvalitet som praktiska tillbehör.

Om det finns tid för förberedelser är en självgjord matgåva ett säkert alternativ.

Julklappstips för julbordet

Julklappstips

Tips 1: Lämpliga julklappsvin är bl.a. amarone eller viner inom smakkategorin nyanserat och utvecklat, från t.ex. franska Bordeaux eller italienska Toscana. De här vinerna passar också med julskinka.

Tips 2: Också ett vitt vin passar som julklapp. Till julbordets fiskar passar till exempel aromatiska vita viner såsom en tysk torr eller halvtorr riesling eller en österrikisk grüner veltliner.

Julklappstips för vinfreaken

Tips 3: Ett varmt portvin lämpar sig som meditationsvin under julhelgens lugna stunder

Tips 4: Ost + vin = sant. Med ett portvin passar det bra med en stilton-ost eller en annan ädelost, liksom också med pepparkakor. Den verkliga wow-effekten uppstår när du dessutom lägger en självgjord fikonchutney i paketet.

Tips 5: Ett bra glas får vinet att smaka bättre. Vinglas i Riedels Ouverture-serie är en fungerande julklappsidé, för de passar olika slags viner.

Tips 6: Den vinintresserade kan aldrig ha för många karaffer. En Casual-karaff är ett bra hjälpmedel för dekantering av vin.

Tips 7: Alla har vi behov av en bra korköppnare, ja till och med flera. Alko Tools korkskruv är ett högklassigt men förmånligt verktyg, vid vars namn proffsen svär. 

Julklappstips för de som älskar glögg

Glögg

Tips 8:  Glögg är en populär ha-med-sig-gåva. Du kan också göra din egen glögg. Pröva t.ex. ett recept på klassisk rödvinsglögg med en touch av portvin.

Julkpappstips för ölentusiasten

Julöl

Tips 9: I en ölväns julklappssäck passar det med ett urval specialöl. Fyll ett paket med t.ex. nu så populära IPA-öl eller trendiga saison- eller sour ale-öl.

Tips 10: Öl smakar bäst ur rätt glas. I ett Orrefors Beer Collection-set ingår tre olika alternativ för olika ölsorter. 

Tips 11: En senap man själv blandat ihop gör intryck även om det inte är svårt att tillreda – och till den ölintresserade kan du göra en ölsenap. Eller så slår du bara in en påse rostade nötter i ett paket.

Bubblande gåvor

Tips 12: Champagne är ett säkert kort. Och en roséchampagne passar särskilt bra. 

Tips 13: En öppnare för mousserande vin kan gärna ackompanjera en flaskpresent.

Mocktail och drinkbar 

Joululahja uudenvuoden kotibaarin

Tips 14: Att blanda drinkar är något av en redskapsidrott, som Home Bar-setet innehåller alla de viktigaste redskap för. Också drinkglas passar att ge i gåva.

Hemlagade julklappar

Tips 15: Choklad är en traditionell gåva. Överraska i jul med att göra din egen mörka choklad, som du ytterligare kan förfina med mottagarens favoritkryddor.

Tips 16: Alla älskar nybakat bröd, inte sant? Om du vill ge en julklapp med vinkaraktär är det bara att svänga ihop en rödvinssötsurlimpa.

Tips 17: Hemmarinerad kryddfisk är en suverän julklapp. Skäm bort pappa med t.ex. senapsströmming eller pepparrotsströmming.

Tips 18: Har du en vän som tycker om att laga mat? En självgjord dukkah-blandning är en smakfull gåva som han eller hon kan strö på maten.

Presentförpackningen

Lahjapakkaukset

Tips 19: En vacker förpackning gör gåvan. Ta del av Alkos mångsidiga palett av presentförpackningar.

Tips 20: Via Alkos nätbutik beställer du enkelt presenter och hämtar dem i vilken som helst av våra butiker med ett enda besök. Registrera dig eller logga in i nätbutiken här.