Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin Alkon toimintaan liittyviin kysymyksiin. Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, jos et löydä täältä vastausta kysymyksiisi.

Asiointi myymälöissä 

Asiointi verkkokaupassa

Tuotteet 

Mistä voin tarkistaa Alkon aukioloajat?

Voit tarkistaa myymälöiden aukioloajat verkkosivujen Myymälät-osiosta. Oikeaa myymälää voi etsiä kartalta tai hakea hakusanalla. Yleiset aukioloaikamme ja poikkeukset niihin voit tarkistaa täältä.  

Miksi minulta tarkistettiin ikä, vaikka ostin pelkkiä alkoholittomia tuotteita?  

Emme myy alaikäisille täysin alkoholittomia, alkoholijuomilta pakkaukseltaan näyttäviä juomia, kuten kuohuviinejä, viinejä tai oluita. Yksi perustehtävistämme on edesauttaa, etteivät alaikäiset nauttisi alkoholia ja käytäntömme on osa vastuullisuustyötämme. Myymme alaikäisille virvoitusjuomia ja vesiä. Voit lukea lisää myynninvalvonnasta täältä.  

Voinko asioida Alkossa lapsen kanssa?   

Alkoissa voit asioida yhdessä lastesi tai muiden alaikäisten henkilöiden kanssa. Mikäli myyjälle herää epäily juomien välittämisestä alaikäiselle, on hänellä velvollisuus kysyä juomien käyttötarkoitusta, jolla pyritään sulkemaan pois välitysepäily. Voit lukea lisää myynninvalvonnasta täältä.  

Voinko asioida Alkossa muiden kauppojen ostoskärryjen kanssa?  

Toivomme, että asiakkaamme käyttäisivät myymälätiloihimme mitoitettuja omia ostoskärryjämme, koska Alkon myymälöiden tilat ovat rajalliset. Hyllyjen väliin jäävät käytävät ovat huomattavasti kapeammat kuin marketeissa, eivätkä tällöin esimerkiksi kahdet marketkärryt mahdu käytävällä ohittamaan toisiaan.   

Voinko tuoda lemmikkini Alkoon? 

Alkon tilat on luokiteltu elintarviketiloiksi. Tiloihin, joissa elintarvikkeita myydään, ei siis valitettavasti saa tuoda eläimiä. Kielto ei kuitenkaan koske opas- ja avustajakoiria.    

Onko kaikissa Alkon myymälöissä kylmäkaapit?  

Kylmäkaappeja ei aivan kaikissa myymälöissä ole, mutta useasta myymälästä löytyy ainakin yksi kylmäkaappi. Alkon myymälöissä on kahdenlaisia kylmäkaappeja; panimokaappeja ja viinikaappeja. Panimokaapeista löydät valikoiman oluita, siidereitä ja juomasekoituksia sekä alkoholittomia vaihtoehtoja. Viinikaapeissa on erilaisia valko-, rosee- ja kuohuviinejä sekä alkoholittomia vaihtoehtoja. Kylmäkaapissa olevien tuotteiden valikoima vaihtelee myymälöittäin.   

Miten ostan lahjakortin?  

Täysi-ikäiset asiakkaamme voivat ostaa lahjakortteja kaikista myymälöistämme. Kortille voi ladata 5 - 1 000 euroa. Lahjakortit käyvät maksuvälineenä kaikissa Alkon myymälöissä. Kortille mahdollisesti jäävän arvon voi hyödyntää seuraavilla ostoskerroilla. Lue lisää lahjakortista.  

Asiointi verkkokaupassa

Miten ja mistä noudan verkkokauppatilauksen? 

Kun saat saapumisilmoituksen tekstiviestillä ja sähköpostilla, voit käydä noutamassa tilauksesi myymälästä tai noutopisteestä. Tilaus luovutetaan tilausnumeroa ja henkilöllisyystodistusta vastaan.  

Jos noudat jonkun toisen tekemän tilauksen, on sinulla oltava henkilöllisyystodistuksen lisäksi mukanasi myös tilausvahvistus joko sähköisenä tai paperiversiona. Lisätietoa verkkokaupasta.   

Miten teen lahjatilauksen?  

Verkkokaupan rekisteröityneet asiakkaat voivat tilata tuotteita lahjaksi toiselle henkilölle. Tällöin lahjatilaus toimitetaan valitsemaasi myymälään tai noutopisteeseen, josta lahjan saaja voi käydä ne noutamassa. Tilaus tehdään Alkon verkkokaupassa (linkki alko.fi/tuotteet). Voit lisätä mukaan myös oman henkilökohtaisen viestisi. Tutustu lahjatilaukseen.  

Miten tilaan tuotteita verkkokaupasta, jos paikkakunnallani ei ole Alkoa? 

Voit tilata tuotteita myös noutopisteisiimme. Noutopisteet ovat paikallisia yhteistyökumppaneitamme paikkakunnilla, joilla ei ole Alkon myymälää. Voit tehdä tilauksen verkkokaupasta ja valita noutopaikaksi haluamasi noutopisteen. Katso kaikki noutopisteemme

Tuotteet 

Miten teen, jos epäilen ostamani tuotteen olevan virheellinen?  

Tuotteiden korkea laatu on meille vastuullisena toimijana erittäin tärkeää. Voit palauttaa virheellisen tuotteen mihin tahansa Alkon myymälään. Virheen toteamista varten tuotetta pitää olla runsaasti jäljellä alkuperäisessä pakkauksessa. Kun virhe on todennettu myymälässä, saat tuotteesta rahat takaisin.  

Tarkemmin tuotevirheistä ja niihin liittyvien reklamaatioiden käsittelystä voit lukea täältä.  

Voinko palauttaa tyhjät pullot ja tölkit mihin tahansa pullonpalautuspisteeseen?  

Pantilliset juomapakkaukset voit palauttaa mihin tahansa pullonpalautuspisteeseen Suomessa. Lue lisää pullojen ja tölkkien kierrätyksestä.  

Saako kaikista Alkosta ostetuista pulloista ja tölkeistä pantin?  

Suuri osa Alkossa myytävistä pulloista ja metallitölkeistä kuuluu panttijärjestelmään, eli niistä maksetaan pantti. Tuotteen pantillisuuden voi tarkistaa myyntikuitista sekä myymälässä tuotteen hintalapusta. Verkkosivuillamme pantillisuustieto löytyy tuotekortilta. Osassa pantillisista tuotteista myös itse juomapakkauksessa on panttimerkintä, ei kuitenkaan kaikissa. Täällä voit tarkistaa tuotteen pantillisuuden. 

Miten kierrätän pantittomat pullot?  

Myös pantittomat juomapakkaukset on hyvä kierrättää. Muovipullot voi toimittaa muovinkeräykseen tai energiajakeeseen, lasipullot lasinkeräykseen ja tölkit metallinkeräykseen. Lisää juomapakkausten kierrätyksestä voit lukea täältä.   

Miten kierrätän hanapakkaukset ja viinipussit? 

Voit palauttaa hanapakkauksien sisäpussit ja viinipussit yli 200 Alkon myymälään. Tarkista ajantasaiset kierrätyspisteet. Hanapakkauksien kartongin voit palauttaa kartonkikeräykseen.  

Kuinka voin saada puisen viinilaatikon? 

Voit kysyä myymälähenkilökunnalta, onko tyhjiä laatikoita saatavilla. Laatikoiden suuren kysynnän vuoksi niitä ei valitettavasti voi varata asiakkaille. Verkkokauppatilauksissa tuotteet yleensä toimitetaan alkuperäisissä kuljetuslaatikoissaan, jos tuotetta tilaa koko laatikollisen. Valitettavasti tietoa siitä, ovatko tuotteet pakattu puulaatikkoon ei kuitenkaan voi saada etukäteen.    

Mitkä Alkon tuotteista myydään lahjapakkauksessa? 

Osa tuotteistamme myydään lahjapakkauksissa ja ne löytyvät hyllystä pakkauksineen. Pakkaus sisältyy tällöin tuotteen hintaan. Löydät lahjapakkauksissa myytävät tuotteet myös näppärästi verkkokaupasta.  

Millä perusteella tuotteet valitaan myymälän valikoimaan? 

Myymälävalikoiman runko muodostuu kattavasta vakiovalikoimastamme. Vakiolikoimaa täydentävät kausituotteet, erikoiserät ja tilaisvalikoima. Jokainen myymälä seuraa eri tuoteryhmien kysyntää ja valikoima vaihtelee asiakkaiden toiveiden sekä myymälätyypin mukaisesti. Lue lisää valikoimastamme.  

Miten toivon tuotetta Alkon valikoimaan?  

Kuulemme mielellämme tuotteisiin, trendeihin tai vaikka viinimaihin liittyvistä toiveistasi ja ideoistasi. Voit jättää tuotetoiveesi palautelomakkeen kautta.   

Miten Alkon tuotteet hinnoitellaan?  

Alkon hinnoittelu on täysin avointa ja perustuu vuosittain julkaistaviin hinnoittelukertoimiin ja -tekijöihin. Tavarantoimittajat määrittelevät tuotteidensa hinnat. Hinta sisältää tuotteen ostohinnan ja Alkon myyntikatteen lisäksi alkoholijuoma- ja pakkausverot, arvonlisäveron sekä pantin.