Läcker sparris på olika vis

Sparris kan lagas i ugn, på grill och i vatten på traditionellt vis. Genom att variera tillagningen och tillbehören får du nya smakupplevelser. Vi sammanställde några säkra tillagningssätt och tips på drycker som lämpar sig för sparrismåltiden.

Sparrisens ankomst till affärerna är ett säkert vårtecken. Den mångsidiga och tacksamma sparrisen lämpar sig för gourmetmåltider hela våren.

Grön eller vit sparris?

Den gröna och vita sparrisen är faktiskt samma grönsak. Den gröna varianten skördas ovan jord medan den vita skördas under jorden. Vit sparris skördas när toppskottet bryter fram eftersom solljus förstör smaken. Grön sparris, som trivs i solljus, skördas strax innan knopparna slår ut, det vill säga när smaken är som bäst.

Vit och grön sparris smakar olika: Den gröna har frisk smak med inslag av färska ärter, medan den vita bjuder på mjuk och fyllig smak med nötaromer.

Vilket vin till sparris?

Sparris som sådan rimmar inte särskilt väl med vin, men med olika tillbehör blir sparrisrätten en utmärkt följeslagare till vin. När man planerar kombinationen sparris och vin gäller det att fundera på allt från tillagningssätt till slutlig komposition.

Vit sparris serveras i allmänhet kokt eller ångad med hollandaisesås eller smält smör. Till rätten kan man bjuda i ett mjukt och subtilt vin så som oekad chardonnay, chablis, blommig muscat, riesling eller champagne.

Smaken hos grillad och stekt sparris rimmar utmärkt med smakvärlden hos sauvignon blanc- och grüner veltliner-viner. Druvorna används även för tillverkning av goda mousserande viner.

Använd färsk sparris

Färsk sparris känns igen på sina fasta knoppar och sin raka stadiga stam.

Sparris bör helst tillredas omgående eftersom den snabbt förlorar sin fräschet. Sparris bör förvaras i kylskåp inlindad i en fuktig duk. Fukten och den låga temperaturen håller sparrisen fräsch och motverkar träig smak och konsistens.

Eftersom sparrisen är känslig för etylen bör den förvaras åtskilt från etylenproducerande frukter och grönsaker så som äpplen, bananer och tomater.

Behandla sparrisen rätt

Börja med att skölja sparrisen. Skär bort eller bryt av sparrisens träiga ända. Vit sparris bör skalas eftersom skalet är beskt och segt. Även grön sparris bör skalas om den inte är pinfärsk och/eller skalet verkar tjockt. Skala sparrisen uppifrån ned med en sparris- eller potatisskalare.

Kokt sparris

Kokning av sparris kräver ett visst mått skicklighet och noggrannhet. För lång koktid gör sparrisen mjuk och vattnig. Koktiden beror på sparristypen och sparrisens tjocklek. Koktiden för vit sparris är 10–15 minuter och för grön cirka fem minuter. Smal och pinfärsk grön sparris blir i regel färdig på ett par minuter. Kontrollera om sparrisen är färdig genom att föra in en sticka eller gaffel i dess tjocka ända.

Ugnsbakad sparris

Både vit och grön sparris kan tillredas i ugn. Pensla sparrisen med olja och baka den sedan i ugn tills den är nätt och jämnt färdig. Vid behov kan sparrisen penslas med smält smör under tillagningen. Servera citronklyftor till sparrisen. Till ugnsbakad sparris med citrustoner kan man med fördel skänka i frisk och syrlig riesling från tyska Mosel eller frisk och lätt lager.

Stekt sparris

Pannstekning i smör och olivolja accentuerar sparrisens aromer. Servera den stekta sparrisen med exempelvis citronklyftor och/eller nötolja som förrätt eller som tillbehör till kyckling- och fiskrätter. Lätt ekad och oekad chardonnay med nöttoner rimmar utmärkt med stekt sparris. Fruktig champagne eller franciacorta med rostade toner är också ett utmärkt val.

Grillad sparris

Grillning är det lättaste sättet att tillreda sparris. Pensla sparrisen med olja och grilla den på medelhög värme några minuter. Kontrollera om sparrisen är färdig genom att föra in en sticka eller gaffel i dess tjocka ända. Grillad sparris kan smaksättas med bland annat citronsaft och smält smör. Servera gärna sparrisen med fräsch vattenkrassekräm. Vinbärstonerna hos sauvignon blanc rimmar utmärkt med vattenkrassens ört- och peppartoner.
Ölvänner kan välja en frisk och krispig pils till grillad sparris och vattenkrassekräm.

Mångsidig grönsak

Sparris lämpar sig till nästan vad som helst. Under vårens sparrissäsong kan du njuta av bland annat sparrissandwich, sparrispirog, sparris- och potatissallad, sparrisrisotto och gomsmekande sparrissoppa.

Text Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna