Sparrisens ankomst till affärerna är ett säkert vårtecken. Den mångsidiga och tacksamma sparrisen lämpar sig för gourmetmåltider hela våren.
Grön eller vit sparris?
Den gröna och vita sparrisen är faktiskt samma grönsak. Den gröna varianten skördas ovan jord medan den vita skördas under jorden. Vit sparris skördas när toppskottet bryter fram eftersom solljus förstör smaken. Grön sparris, som trivs i solljus, skördas strax innan knopparna slår ut, det vill säga när smaken är som bäst.
Vit och grön sparris smakar olika: Den gröna har frisk smak med inslag av färska ärter, medan den vita bjuder på mjuk och fyllig smak med nötaromer.
Vilket vin till sparris?
Sparris som sådan rimmar inte särskilt väl med vin, men med olika tillbehör blir sparrisrätten en utmärkt följeslagare till vin. När man planerar kombinationen sparris och vin gäller det att fundera på allt från tillagningssätt till slutlig komposition.
Vit sparris serveras i allmänhet kokt eller ångad med hollandaisesås eller smält smör. Till rätten kan man bjuda i ett mjukt och subtilt vin så som oekad chardonnay, chablis, blommig muscat, riesling eller champagne.
Smaken hos grillad och stekt sparris rimmar utmärkt med smakvärlden hos sauvignon blanc- och grüner veltliner-viner. Druvorna används även för tillverkning av goda mousserande viner.
Använd färsk sparris
Färsk sparris känns igen på sina fasta knoppar och sin raka stadiga stam.
Sparris bör helst tillredas omgående eftersom den snabbt förlorar sin fräschet. Sparris bör förvaras i kylskåp inlindad i en fuktig duk. Fukten och den låga temperaturen håller sparrisen fräsch och motverkar träig smak och konsistens.
Eftersom sparrisen är känslig för etylen bör den förvaras åtskilt från etylenproducerande frukter och grönsaker så som äpplen, bananer och tomater.
Behandla sparrisen rätt
Börja med att skölja sparrisen. Skär bort eller bryt av sparrisens träiga ända. Vit sparris bör skalas eftersom skalet är beskt och segt. Även grön sparris bör skalas om den inte är pinfärsk och/eller skalet verkar tjockt. Skala sparrisen uppifrån ned med en sparris- eller potatisskalare.